Pimp jouw woonkamer tot een heuse tempel

Als man is het aankleden van je woonkamer maar een apart fenomeen. Enerzijds wil je dat het er gezellig is, anderzijds ben je ook gewoon man. En maakt het allemaal niet zoveel uit…. Toch is het aan te raden de uitdaging aan te gaan en je woonruimte echt onder handen te nemen. Want als je dat eenmaal gefixt hebt, en je je best gedaan hebt om het gezellig te maken, profiteer je er elke dag van. De trick daarbij is om wel een beetje uit te pakken, maar niet te overdrijven. More kan zeker less zijn. We hebben hier een aantal ideeën voor je.

Go modern met je woonkamer

Waarschijnlijk is de meest voorkomende woonkamer stijl modern. Strak design waar de nadruk ligt in de eenvoud, zonder al te veel gedoe. Maar, het moet wel ook gezellig zijn natuurlijk. Probeer daarom, als dit jouw stijl is, wat kleur toe te voegen. En dan niet door gelijk een hele muur knalrood te verven, maar door subtiele accenten. Bijvoorbeeld door een grote kamerplant neer te zetten of door gebruik te maken van houten items.

Sowieso is het raadzaam objecten uit moedertje natuur te gebruiken voor jouw woonkamer. Maar in dit geval is het dus ook een goed idee om zo ook wat kleur in je tent te krijgen. Naast spul uit de natuur is het ook aan te raden om op andere manieren kleur aan te brengen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van gekleurde kussens op de bank. Vind hierin de balans: zorg voor wat kleur om het gezellig te maken, maar sla niet door!

woonkamer, Pimp jouw woonkamer tot een heuse tempel

Balans is ook key als het gaat om kwaliteit. Kwaliteit kost namelijk soms veel geld, alleen vaak is het wel de moeite waard. Een interieur met alleen maar dure designitems is overdreven, maar investeren in de juiste stukken is belangrijk. Bepaal daarom voor jezelf welke items voor jou belangrijk zijn, en investeer daarin. Tipje van ons: een goede opstal- en inboedelverzekering geeft je rust om van je spullen te genieten.

Terug naar het stoomtijdperk: industrial

De industrial look is een hele gave. Het houdt ook weer je woonruimte eenvoudig en rustig, maar door kleine details wordt het alles behalve saai. Dat lijkt het in eerste instantie wel, gezien zwart, bruin, wit en grijs de basis vormen. Maar door ook hier weer subtiele kleur elementen te gebruiken, wordt het uiteindelijk heel tof. Wel moet je goed uitkijken welke kleuren je gebruikt. Hele goede kleuren om met de industriële vibe te combineren, zijn bijvoorbeeld geel of groen. Sowieso komt er groen aan te pas, want in deze woonkamer zijn planten echt onmisbaar. Verder is het mieters om hier gebruik te maken van stalen elementen. Zoals bijvoorbeeld bij een deur tussen twee ruimtes, zoals in de foto hieronder. Of een kast, kan ook.

woonkamer, Pimp jouw woonkamer tot een heuse tempel

Of toch maar gewoon een lekker kleurrijke woonkamer?

Want dat is natuurlijk zeker niet verboden. Sterker nog, het is jouw woonkamer. Dus als je alle kleuren uit het palet wilt, go nuts! Maar ook hierin raden we aan om het subtiel te houden. Dat kan je doen door de kleuren die je dan kiest, met zorg uit te zoeken. Allereerst de kleuren zelf. Probeer bijvoorbeeld felle kleuren te vermijden, en ga voor de wat zachtere opties. Ten tweede is natuurlijk de combinatie van groot belang. Onze favoriet: okergeel met mosgroen (check de foto hieronder). Het voordeel van de kleurrijke optie is dat het sneller gezellig wordt. Nadeel is dat je snel de subtiliteit verliest en dan kan het heel druk kan worden.

woonkamer, Pimp jouw woonkamer tot een heuse tempel

Van rustiek wordt je rustig

En dat is natuurlijk bij alle stijlen de bedoeling, dat het kalmte en rust uitstraalt. Maar in de rustieke stijl komt dat echt goed tot zijn recht. Deze stijl lijkt veel op de industriële stijl, maar onderscheidt zich door meer natuurlijke elementen te gebruiken. Het mooiste is bijvoorbeeld wanneer de muren oldschool van baksteen zijn. Ook gebruik je hier zoveel mogelijk hout. Voor de vloer, maar als het even kan ook voor meubels. Wat betreft kleuren, kun je de industrial look aanhouden. Zwart, bruin, wit en grijs vormen weer de basis. Daarnaast kun je gebruik maken van planten en andere items om kleur aan te brengen.

woonkamer, Pimp jouw woonkamer tot een heuse tempel

Over het algemeen is dus de moraal van het verhaal om de balans te vinden tussen subtiliteit en gezelligheid. Maak het zeker niet te saai, maar ook niet te druk. Zo ga je een spot fixen waar je altijd met plezier op de bank ploft! En mocht je klaar zijn met je woonkamer, kun je meteen door naar het summerproof maken van je tuin.