Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

Kaapverdië zal bij veel mensen niet snel een belletje doen rinkelen. En dat is zonde! Op zo’n 7 uur vliegen vind je namelijk een héle toffe vakantiebestemming. De Kaapverdische eilanden horen bij Afrika. Het is een eilandengroep gelegen in de Atlantische oceaan, ter hoogte van Dakar in Senegal. Ieder eiland biedt een compleet andere ervaring. Op het ene eiland vind je droogte en vulkanen, het andere eiland is juist flink begroeid. Het is aan jou waar je voor kiest!

Op de Kaapverdische eilanden kun je je hart ophalen. Het is de ideale bestemming om te ontsnappen aan de Nederlandse kou en regen, want zelfs in de winter kun je uitgaan van gemiddelde temperaturen van 26 graden. Ook vind je hier de geweldige gastvrije Afrikaanse cultuur.

Wij waren op het eiland Sal en vertellen je de ins en outs van een zonvakantie naar Kaapverdië.

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

Een zonvakantie naar Kaapverdië: Sal

1. Stranden

Laten we beginnen met één van Kaapverdië haar grootste voordelen: de prachtige stranden. Op het eiland Sal vind je namelijk écht fenomenale stranden. Wit zand, helderblauwe zee en misschien nog wel het grootste pluspunt: op de meeste stranden valt het erg mee met het toerisme. Het grootste gedeelte van het toerisme dat naar Kaapverdië trekt, zit in all-inclusive resorts. Al het toerisme is dus voornamelijk verspreid over een klein gedeelte van de stranden!

De stranden zijn niet alleen de ultieme relax plek, je kunt hier ook enorm goed snorkelen en duiken. Je hebt verschillende plekken rondom het eiland die hierom bekendstaan, deze zijn zeker een bezoekje waard. Hier kun je je hart ophalen in de onderwaterwereld. Van schildpadden tot tropische gekleurde visjes: je ziet het hier allemaal.

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

2. Cultuur

Wanneer je voor een vakantie naar Kaapverdië kiest, kunnen we je aanraden om niet in een standaard all-inclusive resort te gaan zitten. Er is namelijk veel meer te beleven wanneer je er daadwerkelijk op uit gaat. Veel mensen lijken de indruk te hebben dat Kaapverdië onveilig is, dit is echter niet waar. Er zijn wel sloppenwijken waar je niet in de avond heen moet gaan, maar over het algemeen is het er prima te doen. Overigens zijn ook de sloppenwijken wel gewoon betrokken bij tours over het eiland, écht bang hoef je er dus niet te zijn. Vanaf het viewing point op Espargos, ook meteen de hoofdstad, heb je een mooi uitzicht over deze wijken.

In Kaapverdië krijg je buiten de resorts écht iets mee van de warme, kleurrijke Afrikaanse cultuur. Er is veel leven op straat, van ’s ochtends vroeg tot laat in de nacht. Op Sal vonden wij het vooral heel tof om ons fruit te kopen bij de lokale bevolking die met manden op hun hoofd rondliep, om deel te nemen aan een echte gospel op zondagochtend en wat meer te leren over de Afrikaanse cultuur. Gastvrijheid en enthousiasme stonden in Kaapverdië voorop, de lokale bevolking was enorm vriendelijk. Van het gratis aanbieden van hun signature drink Grogue tot het geven van tips en aanleren van een woordje Portugees.

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

3. Santa Maria

Santa Maria is een dorpje in het zuiden van Sal. Dit dorpje is een beetje de bruisende kern van het eiland. Het dorpje is niet groot, maar zeker een bezoekje waard. Hier vind je namelijk tientallen leuke restaurantjes, barren, de beroemde Kaapverdiaanse ‘no stress-‘ sfeer en heb je uitzicht over de prachtige stranden. Dit vissersdorpje komt zo wel overdag als ’s nachts tot leven. Overdag zie je enorm veel gekleurde vissersbootjes die met een verse vangst aanmeren aan het kleine haventje en daar ter plekke hun vis fileren. ’s Avonds komt net nachtleventje naar boven en zijn de straten gevuld met muziek.

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

4. De keuken

De Kaapverdiaanse keuken bestaat voornamelijk uit vis. Vis, vis en nog eens vis. Groenten zijn hier schaarste dus die hoef je er niet veel te verwachten. Alle groenten en fruit moeten namelijk geïmporteerd worden van andere eilanden waardoor ze deze in het gemiddelde restaurant relatief weinig serveren.  Echter heb je voor iets meer dan een tientje wel een complete kreeft op je bord liggen! De vis wordt vaak dezelfde dag vers gevangen, waardoor je geniet van behoorlijk goede maaltijden. In de verschillende stadjes vind je enorm veel leuke restaurantjes waarbij de eigenaar niet bang is om je meteen een lesje cultuur te geven.

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

5. Bezienswaardigheden

Op Sal zijn verschillende gave dingen te bezichtigen. Het stadje Palmeira is bijvoorbeeld een hele leuke om een kijkje te nemen binnen het echte leven van de lokale bevolking. Hier vind je gekleurde straten, was die overal buiten hangt, enorm veel zwerfhonden en wederom havens vol met vers gevangen vis. Daarnaast heb je de ‘Buracona’, ook wel het blauwe oog van het eiland genoemd. Rondom Buracona zie je de andere kant van de rustige stranden: hier klotst de zee woest op de rotsen. Het blauwe oog is een gat in een rots waarin het water op een goede dag helderblauw kleurt door de zon inval.

Maar op Sal kun je nog veel meer beleven, zo kun je zelfs een échte Fata Morgana aanschouwen in de woestijn. In de Terra Boa kun je in de verte een luchtspiegeling zien. Ook heb je op Sal een aantal hele grote zoutvlakten waar je kan drijven, vergelijkbaar met de dode zee. De oceaan is de kern van al het leven op Sal, dit is dan ook wel de mooiste bezienswaardigheid die er is op dit eiland. Naast snorkelen kun je hier de baby schildpadjes tussen juli en oktober naar de zee zien kruipen. Ook heb je Shark Bay, waar je de haaien om je voeten kunt zien zwemmen. Genoeg te beleven op dit kleine eilandje dus!

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit

Kaapverdië, Overwinteren in Kaapverdie is het beste idee ooit