Zo stop je met opgeven

Opgeven. Komt dat in jouw woordenboek voor? Dan ben je hier aan het juiste adres. Want waarom geven mensen op? En wat kun je eraan doen om juist door te zetten en het stemmetje in je hoofd tot stilte te manen?

Opgeven omdat het nu eenmaal te moeilijk is

Dat is meestal de reden om op te geven. Het is te moeilijk, of althans, dat denk je. En hoe noodzakelijk is het nu eigenlijk? Als ik het niet doe, heeft iemand het dan door? En zo begint het. Doorzettingsvermogen is dus key als het gaat om niet opgeven. Je kunt jezelf hierin trainen door jezelf niet direct op te zadelen met grote uitdagingen. Als je toch voor een grote uitdaging staat, deel deze dan op in kleinere delen. Als je dan iets af krijgt, voel je satisfaction en blijf je gemotiveerd om door naar het volgende te gaan.

De grootste valkuil is namelijk dat je afhaakt omdat resultaten niet snel genoeg komen. Ga uitdagingen zó aan, dat je in ieder geval in het begin resultaten boekt. Zo komt je in een flow terecht en kun je het ook veel beter hebben als je wel een keer tegenslag hebt, of als resultaten wat langer op zich laten wachten.

opgeven, Zo stop je met opgeven

Ga uit die comfort zone

Zoals het woord al doet vermoeden, is in de comfort zone alles comfortabel. Je ervaart geen stress of druk, maar je daagt jezelf ook niet uit. Als je jezelf dwingt om zo nu en dan uit je comfort zone te gaan, zal je merken dat je minder snel opgeeft. Je raakt er dan aan gewend dat dingen soms tegenzitten en hoe je daar dan flexibel mee omgaat. Daarnaast is het vaak uiteindelijk tof om uit je comfort zone te gaan, omdat je nieuwe ervaringen opdoet die je anders zou missen. Het geeft een voldaan gevoel.

Hoe dwing je jezelf om zo nu en dan uit die comfort zone te gaan? Begin klein: doe elke dag iets nieuws waarbij je je ongemakkelijk voelt. Ben je bang om vreemdelingen aan te spreken? Dwing jezelf elke dag één keer kort een stranger aan te spreken op straat. Neem je partner of vrienden mee in je proces. Zij kunnen je motiveren om elke dag die uitdaging aan te gaan.

Wolf Of Wall Street
Foto: Screenshot The Wolf Of Wall Street | Paramount

Boost your confidence

Want uiteindelijk valt of staat het allemaal met zelfvertrouwen. Hoe minder snel je opgeeft, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe minder snel je opgeeft. Met andere woorden: geloof in jezelf! Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar maak gebruik van bovenstaande tips. Begin met kleine uitdagingen, haal resultaat en go bigger every day.

Kijk daarnaast terug naar eerdere successen die je hebt behaald, of help zo nu en dan met een uitdaging van iemand anders. Zo zorg je ervoor dat mensen jou ook helpen als je voor een uitdaging staat en kun je elkaar blijven inspireren.

opgeven, Zo stop je met opgeven
Screenshot Suits | USA Network
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…