Onderzoek: ben je een ochtendmens of avondmens?

De verdeeldheid tussen ochtendmens of avondmens bestaat al eeuwig en met de nodige irritaties tot gevolg. Een ochtendmens wordt geïrriteerd als een avondmens gisteravond weer tot veel te laat is doorgegaan en de volgende ochtend zijn of haar bed maar niet uitkomt. De avondmens wil juist het liefste doorgaan tot in de late uurtjes en wordt geïrriteerd als een ochtendmens voor de vijfde avond op rij vroeg zijn of haar bed induikt. Er worden met argumenten gegooid dat ritmes moeten worden aangepast, maar uit nieuw onderzoek is gebleken dat het toch echt wordt bepaald door je genen of je een ochtend- of avondmens bent.

Het is bewezen: ochtendmens of avondmens wordt bepaald door je genen

Uitkomsten nieuw onderzoek

Uit eerder onderzoek bleek al dat 24 genen hierop invloed hebben, maar uit nieuw onderzoek is naar voren gekomen dat dit er zelfs 351 zijn. Dit onderzoek werd afgelopen week gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Volgens wetenschapper Michael Weedon heeft het onder andere te maken met de manier waarop je biologische klok is ingesteld. En dat is weer afhankelijk van meerdere genetische factoren. Deze genen hebben ook weer invloed op je hersenen en je oogweefsel.

Biologische klok

De biologische klok is iets langer dan de 24 uur die in een dag zitten. Hierdoor moeten je hersenen zich steeds bijstellen om gelijk te lopen met de cyclus van de aarde. Je oogweefsel helpt hierbij door licht te gebruiken, om tot de juiste biologische tijd te komen. Hoe sneller je de biologische klok kunt bijstellen, hoe actiever je in de ochtend bent. Als je dit minder snel kan, zal je eerder een avondmens zijn. Ritmes omgooien is niet meer nodig, want het wordt dus écht bepaald door je genen.

ochtend- of avondmens

 

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…