Zo haal je alles uit je ochtenddouche

CREDITS: Bigstock

Het is voor velen dé start van de dag: een waterballet in de ochtend. Logisch, want je wordt er wakker van en je sluit jezelf door het gekletter even af van de wereld. Een wereldstart, dus. Tóch zijn er nog aantal dingen die je kan doen om nóg meer uit je ochtenddouche te halen. Wij zetten ze effe op rij voor je.

Een ochtenddouche maakt de start van je dag

Aan de hand van drie belangrijke aspecten laten we zien hoe je dat doet. Puntje 1 is stijlvol de ochtend doorkomen, bij puntje 2 laten we zien waarom ook jij koud moet douchen en puntje 3 is in het leven geroepen voor een goede huidverzorging achteraf.

Klaar voor? Komt-ie:

Begin je dag in stijl

Allereerst wandel je al lekkerder de badkamer in als-ie stijlvol is. Van Harvey Specter heb je geleerd dat je jouw interieur retestrak moet inrichten, en dan kan je badkamer niet achterblijven. Een beetje stijl in je badkamer creëer je zo:

  • Overlapping in kleuren: neutrale kleuren gebruik je om het ruimtelijker te laten lijken, donkere kleuren voor sophistication.
  • Less is more: een badkamer is vaak geen enorme ruimte en oogt daardoor heel snel rommelig.
  • Go green: ook in de badkamer. Je hebt altijd water naast je, dus het is ook nog eens makkelijk.
  • Iets extra’s: denk aan grote items zoals een vrijstaand bad of een stijlvolle douchewand, maar ook aan het gebruik van koper en messing.
mooie badkamers
Foto: Ksenia Chernaya

Koud douchen

De één vindt het een marteling, de ander gaat er extreem lekker op. Er zijn eigenlijk áltijd twee kampen. Net zoals bij Niks vs adidas, Johhny Depp vs Amber Heard, Burgertje King vs Maccie D, Duitsland vs Nederland, CR7 vs Messi enz. Maar goed, koud water tijdens je ochtenddouche heeft nu eenmaal voordelen. Here we go:

Geen stress, maatje

Koud water dat over jouw rug kriebelt, stimuleert de afgifte van endorfine. Ja, dat stofje in je lichaam dat werk als een ‘feel good drug‘. Da’s pech, stress weg. Of is het andersom?

Ten eerste heeft endorfine een direct remmende werking op onze stresshormonen. Ten tweede reguleert het stofje op haar beurt weer de afgifte van serotonine en dopamine. Allemaal hormonen die invloed hebben op onze stemming, geheugen, zelfvertrouwen en seksuele activiteit.

Immuunsysteem verbeteren

Jezelf onderdompelen in een koude situatie is goed voor je. In verschillende studies is geobserveerd dat het lichaam als reactie op regelmatig contact met de kou, meer witte bloedcellen (de virusbestrijders) gaat aanmaken en dus het immuunsysteem verbetert. Zin in.

Focus 

Het vermogen van koud water is om vermoeidheid te verminderen. Tuurlijk, als je ‘s ochtends onder een koude douche springt, zorgt dat ervoor dat je wakker geschud wordt. Maar het zorgt er ook voor dat de bloedtoevoer naar het hart wordt verhoogd, de hartslag toeneemt en de longfunctie en het zuurstoftransport door het lichaam beter wordt gestimuleerd. In andere woorden: focussssss.

Douchen
Foto: Bigstock

Géén droge huid

De douche is een wereldwonder binnenshuis. Je voelt je weer als herboren na een watersessie. Maar pas op dat je niet te fris wordt, want met te veel wassen verwijder je ook de goede oliën en bacteriën van je huid. Met als gevolg: een gortdroge huid waar de Sahara nog een puntje aan kan zuigen.

Om géén Sahara-huid na je ochtenddouche zijn natuurlijke producten dé oplossing. Maar voordat we daaraantoe zijn, geven we eerst een biologieles uit een eerder artikel:

“Het menselijk microbioom verwijst naar alle micro-organismen in en op ons lichaam. Het microbioom van je huid is een selectie van bacteriën en schimmels die een win-winsituatie hebben gecreëerd voor hen en je huid. Deze goede schimmels en bacteriën vormen een barrière voor de slechteriken in micro-organisme land.

Naast je microbioom wat je in topconditie wilt houden, is er de lipiden barrière. Dit is een huideigen melange van vet en oliën die zich in de bovenste laag van je huid bevinden. Essentieel voor een gezonde huid. Door te veel agressieve zeep te gebruiken kun je de microbioom, lipiden of allebei serieus uit balans brengen. Het gevolg: een krokante huid die rood is, jeukt en pijnlijk aanvoelt.”

Natuurlijke verzorging

Met een agressieve body wash was je je huid letterlijk droog door alle natuurlijke vetten te verwijderen. Hierdoor gaat je lichaam extra hard werken om deze laag weer te herstellen. Het gevolg is een vette huid, die jij gaat bestrijden met nog meer zeep. Vicieuze cirkel incoming. Gebruik liever een milde wash – zoals de Sans [ceuticals] pH Body & Hand Wash – die de lipiden en het microbioom lekker met rust laat, maar wel het opgebouwde vuil van je huid verwijdert. Zo blijven je poriën vrij en kunnen zij hun werk blijven doen.

Naast dagelijks wassen, gebruik je één keer per week een scrub op oliebasis. Deze zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en dat er nieuwe huid wordt onthuld. Verzorgingsproducten worden op deze manier beter opgenomen en je huid voelt minder droog aan.Na je ochtenddouche is het tijd om je huid te hydrateren. Dit doe je van binnenuit door voldoende water te drinken. Wanneer je ‘s morgens opstaat drink je eerst een halve liter water, je lichaam heeft het hard nodig na acht uur zonder. Nu je hebt gedoucht en een halve liter hebt weggeslobbert, is het tijd om te smeren. Je gebruikt hiervoor een crème die je huid op weg helpt. Welke je daarvoor gebruikt, check je hier.

Huidverzorging sporten - MANIFY
Foto: No Revisions