Nachtbrakers presteren eerder ondermaats, blijkt uit onderzoek

CREDITS: Grzegorz Walczak | Unsplash

Lange nachten. Voor de meeste zijn deze vooral op de zaterdagavond van toepassing, maar voor sommige nachtbrakers is dit dagelijkse kost. Er zijn namelijk mensen die er niet vies van zijn om een nachtje doorhalen zodat ze hun werk af krijgen. Of ze zijn juist helemaal verzeild geraakt in online slots.

Het klinkt onschuldig en iedereen heeft zich hier weleens aan moeten toegeven. Toch komt het niet zonder gevolgden voor de mensen die het regelmatig doen.

Nachtbrakers presteren eerder ondermaats blijkt uit onderzoek

Eén van de vervelendste gevolgen is onderpresteren op je werk. Dit komt voort uit een vierjarig onderzoek in Finland. Hieruit blijkt dat nachtbrakers waarschijnlijker zijn om ondermaats te presteren dan de vroege vogels. En dit is hoe dat werd onderzocht.

Presteren
Foto: Viktor Hanacek

Onderzoek

Het onderzoek is begonnen in 2012 en werd dus gehouden gedurende vier jaar. Er zijn 5.881 mensen onderzocht die allemaal in 1966 geboren zijn. Als eerste is het chronotype vastgesteld. Zegt je vast niks, en dat valt te begrijpen. Het betekent simpelweg je natuurlijke slaappatroon. Tien procent van de mannen en twaalf procent van de vrouwen in dit onderzoek waren nachtbrakers of avondmensen. De rest van de deelnemers waren ochtendmensen of mensen met een gemiddeld patroon.

Een kwart van deze avondmensen beoordeelde hun eigen werkprestaties als ondermaats. Dit werd gedaan aan de hand van een internationaal aanvaarde schaal die is gemaakt om personen te herkennen die slecht kunnen werken. De onderzoeker zei hierover: “This was a significantly higher proportion than among early birds or intermediate chronotypes.”. 

Wees gerust

Het ligt in deze situatie volledig aan de tijd voegt de onderzoeker hier wel aan toe. “If normal business hours were 3 p.m. to 11 p.m., the early morning types would feel worse than evening types.”.  Daarom ben je overdag ook niet waardeloos als avondmens. Wees gerust. Het kan als werkgever juist fijn zijn om verschillende chronotypes in je team te hebben. De ene groep is productiever in de ochtend, de anderen presteren weer goed in de middag. Een goede balans vinden is daarin key. Als je goed communiceert met je collega’s (eerlijkheid is extreem belangrijk hierbij) kun je aangeven wanneer jij het meest productief bent.

Presteren
Foto: Cottonbro
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…