Met mate: illusie of perfecte uitkomst?

Als je het maar met mate doet, doe je het goed! Toch? Dat is er eentje die we vaak hebben gehoord. En op zich, it makes sense. Maar gevaar ligt op de loer! Want als je deze zin alsnog zeven keer per week uitspreekt, kun je je afvragen hoeveel waarde die nog heeft. Hier wat tips and tricks om je gezondheid in de gaten te houden en je biertjes en bitterballen ook écht met mate soldaat te maken.

Doe nooit niks, doe met mate

Sowieso is het natuurlijk per persoon afhankelijk wat ‘met mate’ betekent en hoe goed je je eraan kunt houden. De ene is bijvoorbeeld wat verslavingsgevoeliger dan de ander. Als je verslavingsgevoelig bent is het lastiger om het bij één biertje of één sigaretje te houden en dus lastiger om ongezonde habits met mate uit te richten. Onderaan de streep is het concept ‘met mate’ zeker een goed idee. Het moet dus alleen goed uitgevoerd worden. Want als je jezelf zaken helemaal gaat ontzeggen, wordt het verlangen vaak te groot en ben je snel set up to fail. Sta jezelf dus niet helemaal niets toe!

met mate, <strong>Met mate:</strong> illusie of perfecte uitkomst?

Hoeveel zaken met mate?

Eerste waar je naar moet kijken, is hoeveel ongezonde zaken je met mate nuttigt. Als je in één week met mate biertjes drinkt, met mate rookt, met mate van een wijntje geniet, met mate een burgertje bij de McDonalds scoort, en zo verder… Kom je aan het eind van de week alsnog behoorlijk ongezond uit de strijd. Kijk dus kritisch naar alles wat ongezond is in je leven, en bepaal of dit misschien te veel is. Want als dat het geval is, is met mate dus een illusie.

En als je dan hebt bepaald dat het aantal ongezonde gewoontes wel meevalt, is het nog een kwestie van de ongezonde gewoontes die je wel hebt in de gaten houden. Want stel dat pilsjes achteroverslaan jouw enige ongezonde gewoonte is, kan ‘met mate’ nog steeds tricky business zijn. Je zou kunnen zeggen dat je helemaal los kunt gaan, omdat je maar één ongezonde gewoonte hebt. Maar zo werkt het dan helaas ook weer net niet. Als je dan alsnog elke dag geniet van je goudgele vriendje, is het matigen nog steeds ver te zoeken.

met mate, <strong>Met mate:</strong> illusie of perfecte uitkomst?

Geniet ook gewoon van het leven!

Wat is hier nu de belangrijkste les? Het belangrijkste is dat je van het leven geniet. Want natuurlijk heb je geen zin om calorietjes te tellen als je ergens lekker in de zon op het terras zit. Maar vind dus de balans. Houd het over het algemeen een beetje normaal, zodat je juist ook op die momenten op het terras extra kunt genieten.

LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…