Tijd besteden aan je mentale gezondheid is essentieel

CREDITS: Steven Erixon | Unsplash

Het is geen schande om toe te geven dat het leven de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Ontkennen of niet, het hakt er soms behoorlijk in.

Daarom is het belangrijk dan om aandacht te besteden aan je mentale gezondheid. Hoe kwetsbaar het ook voor velen lijkt, het is zeker essentieel.

Mentale gezondheid: omarm ’t

Laat dat nu nét dat stukje verzorging zijn waar de man een broertje dood aan heeft. Even je emoties uiten, gesprekken voeren met een specialist of simpelweg niet stoer willen doen. Dat komt voor veel mannen niet in hun woordenboek voor. Tijd om het taboe eraf te trappen, zodat ook de man zijn hart – en hoofd – eens kan luchten.

mentaal, Tijd besteden aan je<strong> mentale gezondheid</strong> is essentieel
Foto: Artur Matosyan

Aandacht voor mentale gezondheid

Al van jongs af aan wordt ons verteld dat we door moeten zetten en onze eigen problemen moeten oplossen. Niets in het leven komt voor niets, dus tegenslagen horen erbij. Maar wat als sommige zaken zo diep in ons wezen zijn genesteld dat het niet zo’n simpel rekensommetje is?

De les dat je eerst je neus moet stoten, klopt natuurlijk, maar niet voor alles. Als het gaat om mentale gezondheid is het belangrijker om preventief te werk te gaan. Jezelf uitgebreid informeren en erover spreken kunnen je flink helpen om niet in een bodemloze put te belanden. Hoogste tijd om de route naar mentaal succes uit te stippelen.

Hoe en wat te doen?

Doordat aandacht voor mentale gezondheid als zwakte wordt gezien, blijft het een onderbelicht puntje in de maatschappij. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat goed zorgen voor jezelf in een ‘slecht’ daglicht staat.

Daarom is het belangrijk te weten hoe jij het beste om kunt gaan met mentale zorgen. Stress, angst of frustrerende emoties komen altijd voor. Vermijden is dan ook geen optie; beter leren omgaan met deze gevoelens wel. Het beste wat je kunt doen, is zowel fysiek als mentaal goed voor jezelf zorgen. Het versterkt elkaar namelijk wederzijds, zonder dat je het door hebt. Gezond eten, voldoende bewegen en genoeg frisse lucht zijn dan ook de basis om überhaupt je gedachten op orde te krijgen.

mentaal, Tijd besteden aan je<strong> mentale gezondheid</strong> is essentieel
Foto: Bigstock

Als de basis gelegd is, is het belangrijk om je emoties te herkennen en te accepteren. Emoties die je voelt, komen niet voor niets. Je lichaam wil iets duidelijk maken. In tegenstelling tot het simpelweg doorhobbelen, wat vandaag de dag de standaard lijkt te zijn, zou het veel beter zijn om erover te praten. Vrienden, partners, familie en zelfs experts luisteren graag naar je verhaal.

Zo kun je je ellende uit je hoofd krijgen en kunnen anderen je alleen maar helpen en adviseren. Therapie, sporten of een portie zen in je leven zouden dan ook niet voor niets in je agenda moeten staan. Een slechte mentale gezondheid negeren vergroot namelijk de kans op trauma’s, eenzaamheid, stress, fysieke klachten en zelfs sociale problemen. Bijvoorbeeld problemen op het werk, ruzie met je partner of familieconflicten waar geen beginnen meer aan is. Simpele stappen durven zetten zorgt ervoor dat dit voor jou niet aan de orde komt. Het is geen ingewikkeld proces; het vraagt alleen de daadkracht om de onzichtbare drempel over te stappen.

Voordeel op voordeel

Waarom zou goed voor jezelf zorgen nadelen met zich meebrengen? Inderdaad, een goede mentale gezondheid helpt je het leven op haar best te vieren. Tijd dus om de voordelen op te sommen, zodat er geen twijfel meer kan bestaan. Ook jij kan maar beter aan jezelf denken, waardoor het nog nooit zo rooskleurig is geweest.

  • Hogere productiviteit
  • Betere relaties
  • Hoger zelfvertrouwen
  • Minder stress en angst
  • Meer ruimte en helderheid in je hoofd
  • Meer energie
  • Gezonder, actiever en gemotiveerder

Check ook: Quarterlife-crisis: wat is het en ga je ermee om?

mentaal, Tijd besteden aan je<strong> mentale gezondheid</strong> is essentieel
Foto: Stephan Louis | Unsplash
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…