Steeds meer mannen gebruiken make-up: hoe zit dat?

CREDITS: Lumin | Unsplash

Steeds meer mannen zouden make-up gebruiken. Tenminste dat ze wat steeds vaker te horen krijgen. Na wat dieper in de krochten van  internet te zijn gedoken, kwamen we erachter dat make-up inderdaad echt niet alleen voor dames is weggelegd. We nemen je mee in onze ontdekkingsreis.

Mannen en make-up hoe zit dat nou eigenlijk?

Na een kleine rondvraag kwamen we er al snel achter dat er een behoorlijke taboe heerst op de combi mannen en make-up. In steden als London en Milaan is het dragen van make-up onder mannen al een stuk meer geaccepteerd.

In Nederland kun je niet spreken van een acceptatie. Ze worden al snel in de hoek van mietje of watje geschoven. Heftig, want het kan zomaar zijn dat jouw salescollega al jaren make-up draagt. Zonder dat jij het doorhebt, uiteraard.

Wat is make-up eigenlijk?

Waarschijnlijk gebruik je al iedere dag cosmetica. Cosmetica omvat alle producten die zijn bedoeld voor persoonlijke verzorging. Tandpasta, scheerschuim, baardolie vallen bijvoorbeeld allemaal onder cosmetica. Ook make-up valt in deze categorie, alleen noemt men deze categorie ‘decoratieve cosmetica.’ Make-up is altijd bedoeld om je er beter of anders uit te laten zien.

Zo valt schmink en de kunst van grime ook onder make-up. Dat is natuurlijk heel normaal op tv of op het toneel.

Skincare - MANIF
Foto: Lumin

Terug in de tijd

Voordat we je meenemen naar het heden, gaan we eerst een behoorlijke stap terug in de tijd. De tijd van de Egyptenaren om precies te zijn. Al voor onze jaartelling begon werd er in Egypte – vooral door vrouwelijke elite – al gebruikgemaakt van make-up. In die tijd in de vorm van onder andere grafiet, oker en henna. Ook in het oude China werd krijt, kalk en zelfs het zeer giftige cyanide al gebruikt om het gezicht een onnatuurlijke bleke uitstraling te geven.

Fast forwad naar de achttiende eeuw. Het was voor de adel gebruikelijk make-up te dragen in de vorm van wit poeder en rouge. Een bleek gezicht was een teken van rijkdom, omdat je niet buiten hoefde te werken in de felle zon. In Azië is dit nog steeds het schoonheidsideaal.

Het taboe op make-up voor mannen

Weer terug naar nu. Dat make-up nu nog steeds vooral voor vrouwen is heeft te maken met onze cultuur. Visagiste Irena Ruben zegt er in LINDA het volgende over:  “Make-up voor mannen is en blijft een lastig onderwerp. Het zit in onze cultuur gebakken dat vrouwen zichzelf mooi maken en mannen juist ruig moeten zijn. Een vrouw die haar wallen of puist maskeert, wordt gezien als zorgzaam. Een man die hetzelfde doet als niet-stoer. Draag je wel make-up, dan voelt dat voor de meeste mannen eerder als een teken van kwetsbaarheid en onzekerheid.”

Daarnaast zijn cosmeticareclames nog steeds gericht op vrouwen, waardoor het beeld dat make-up enkel voor vrouwen is, sterk gehandhaafd blijft.

Steeds meer mannen dragen make-up

Toch zijn er steeds meer mannen die make-up dragen. Deze trend noemt men nude skin.  Het doel is een zo egaal mogelijke huid zonder dat het zichtbaar is dat je ook maar iets op je gezicht hebt. Denk hierbij aan het wegwerken van donkere kringen onder je ogen en oneffenheden in je gezicht.

Grote merken zijn hun tijd vooruit

Ondanks de taboe zijn merken zoals Chanel er al langere tijd mee bezig. Ze hebben bijvoorbeeld een mannenlijn die Boy de CHANEL heet. In deze lijn vind je nagellak, wenkbrauwpotlood, concealer, foundation en zelfs Guyliner (eyeliner voor mannen). Alles om zo subtiel mogelijk je gezicht te perfectioneren.

Verschuivingen in de maatschappij

Al eerder schreven we over huidverzorging en dat ook jij er toch echt aan moet gaan geloven. Huidverzorging voor mannen is nog steeds een kleine markt in vergelijking met die voor vrouwen, maar jaarlijks groeit deze markt hard als we de dames van Nourished geloven. Simpelweg omdat de vraag snel toeneemt. Het is dus te verwachten dat ook make-up voor mannen steeds meer terrein gaat veroveren. Wanneer, dat blijft de vraag.

Mannen make up - MANIFY
Foto: Lumin