Legendarische WK-momenten

CREDITS: Fauzan Saari | Unsplash

De Oranje-selectie is bekend, de discussies over Qatar zijn nog steeds gaande én er worden snode plannen gesmeden waar de wedstrijden gekeken worden. Het WK komt er nu dus écht aan.

Een mooi moment om legendarische momenten op rij te zetten. Deze voetbalmomenten staan – mede door YT – bij de liefhebbers in het geheugen gegrift:

Legendarische WK-momenten

Hand van God

Misschien wel de meest besproken WK-wedstrijd in de geschiedenis van voetbal. Argentinië tegen Engeland in 1986: de wedstrijd van Maradona. Een wereldgoal scoren, een onvergetelijke verboden goal scoren en de Argentijnen je laten aanbidden in slechts 90 minuten.

De meest bekende goal ooit gescoord mag niet ontbreken in deze lijst. Op het WK doen als je een potje padel speelt, wordt niet zomaar vergeten natuurlijk:

De geboorte van de Cruijff-turn

Waar zijn eigen tactieken, filosofie en uitspraken de wereld hebben veroverd, liet Jopie op het WK iedereen kennismaken met een nieuw trucje. De Cruijff-turn werd voor het eerst geshowd op dit eindtoernooi om vervolgens zijn trademark te worden. Geen misselijk podium om je eigen bedenksels uit te proberen.

Franse kopstoot op het WK

Dat er de nodige emoties bij het spelletje komen kijken, bewees de Fransman gedurende het WK 2006 in Duitsland. De spanning van het grote eindtoernooi werd hem te veel waarna hij de irritant Materazzi van Italië een kopstoot verkocht.

Ronaldinho’s magische vrije trap

Ronaldinho heeft al vaak genoeg samba gecombineerd met het voetbal. Zijn legendarische vrije trap tegen Engeland was geen tovernij door zijn truccendoos te openen. Een vrije trap vanaf onmogelijke afstand schiet hij met een onvoorstelbare krul hoog in de kruising. Een beetje geluk? Misschien, maar het Ronaldinho dus een bewusie kan zomaar op zijn plaats zijn.

DENNIS BERGKAMP

No comment needed….. Jack van Gelder doet het werk met zijn legendarische commentaar.

17-jarige Pelé wint eigenhandig het WK

Dat een 17-jarige überhaupt mee mag naar het WK was in die tijd al bijzonder. Maar wanneer diezelfde tiener, genaamd Pelé, zijn land op eigenhandig naar de titel loodst, is het woord jongensboek op zijn plaats. Ver terug in de tijd was dit de start van wat een gigantische carrière ging worden, de meest begeerde prijs had hij al vanaf ‘kinds’ af aan in zijn prijzenkast.

Luis Suárez als doelman

Dat de klasse van Luis Suárez overschaduwd wordt met negativiteit, heeft hij aan zichzelf te danken. In zijn thuisland Uruguay denken ze daar anders over. Door in 2010 een mogelijk winnend doelpunt van Ghana met zijn handen uit het doel te slaan, redt hij zijn land van de ondergang. Doordat de daaropvolgende penalty werd gemist, kon Uruguay alsnog naar de halve finale van het WK. Zonder Suarez natuurlijk.

Van Bronckhorsts wereldgoal

Een portie nostalgie en een kunstwerk op de mat. Het WK 2010 in Zuid-Afrika is er eentje om in te lijsten en nooit te vergeten. De Afrikaanse vibes gecombineerd met de beste voetballers ooit bleek een garantie voor succes. Dat bewees onze eigen capitano Giovanni van Bronckhorst door vanaf bijna eigen helft, aan de zijlijn, de bal als een ware raket de verre kruising in te strepen. Misschien wel één van de mooiste WK-doelpunten ooit gemaakt.

The Flying Dutchman

In 2014 liet RVP de wereld kennismaken met een nieuwe manier van scoren. Door vliegen, duiken en voetbal te combineren, gaf hij het startschot aan het team om de Spaanse grootmacht te vernederen. Na een lange pas van Blind door de lucht zweefde hij letterlijk naar de bal toe om hem vervolgens over keeper Casillas heen te koppen. De wereld stond ondersteboven en geschiedenis werd geschreven.

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…