6 gouden tips voor financiele zekerheid

CREDITS: Screenshot Wolf of Wall Street

Je kent het wel. De bankrekening begint scheuren te vertonen en het aftellen naar je loonstrook is begonnen. Ook dat ene etentje, avondje uit of must-have item moet worden uitgesteld. Om toch life to the fullest te kunnen leven is het voorkomen van financiële problemen een must.

Financiële problemen normaler dan je denkt

Je hoeft geen accountant of financieel expert te zijn om op de kleintjes te letten. Dit lijkt vandaag de dag makkelijker gezegd dan gedaan. Het leven wordt steeds duurder en ook jij wil steeds een tikje beter en verfijnder leven. Dat verdien je immers toch wel als carrièrejager en levensgenieter.

Helaas heeft eenderde van de Nederlanders wel eens zorgen over geld of hun financiële situatie. Slapeloze nachten en de nodige stress gaan ermee gepaard. Dat is allesbehalve wat je wenst om optimaal voor de dag te komen. Maar wat blijkt, veel van deze financiële problemen ontstaan doordat mensen totaal geen inzicht hebben in het totale plaatje. Daar komt de aap al gauw uit de mouw. Het is makkelijk te zeggen extra inkomen bij elkaar te rapen. Dat is helaas niet voor iedereen mogelijk, maar wel een goede stap richting een tevreden bankrekening.

Vandaar gaan we aan de slag met de nodige tips die je uit de financiële penarie te helpen. Of nog beter, ze gaan je helpen om problemen te voorkomen.

financiële problemen, <strong>6 gouden tips</strong> voor financiele zekerheid

1. Een budget als beste vriend

Geef jezelf maar een schouderklop, amigo. Mannen blijken namelijk vaker een budget vast te stellen dan vrouwen.

Helaas wordt een budget alsnog te weinig ingezet als reddingsmiddel tegen lege zakken. En dat terwijl het de beste en meest genoemde tip is om je hardverdiende salaris te besteden. Makkelijker kan het haast niet. Als je weet wat je bezit, weet je ook wat eruit kan. Wanneer jij voor jezelf een maandbudget instelt, kun je bewuste keuzes maken wat je met je geld doet. Heb je nog ruimte over, dan kun je jezelf makkelijk belonen met die ene paar schoenen of bezoek aan het nieuwe restaurant op de hoek. Een budget bij de hand en binnen de lijntjes spenden wordt een stuk makkelijker dan ooit tevoren.

Financiële problemen? Niet voor jou als gentleman.

2. Eigen spullen kunnen goud waard zijn

Zeg eerlijk; heb jij door de Pokémonkaarten-hype ook de zolder afgezocht naar een glimmende Charizard? Logisch, want veel mensen hebben er nog aardig wat centjes mee verdiend. Dus; heb je nog waardevolle spullen? Check dan of het je nog iets oplevert. Voor oude ringen kun je geld vangen bij een lokaal goudwisselkantoor, kleding kun je verkopen via apps zoals Vinted en misschien heb je nog wel per ongeluk een oud, waardevolle schilderij liggen…

Neem je eigen zooi onder de loep en probeer er nog iets moois uit te halen. Iets moois in de zin van; knaken.

3. Het spaarvarken tegen financiële problemen

Het is nooit slim om meer te besteden dan er binnenkomt. Maar wanneer je geld overhoudt, is het ook nog eens erg verstandig dit opzij te zetten. Het leven kan van de één op de andere dag zomaar veranderen. Financiële problemen kunnen als een duveltje uit een doosje komen, net wanneer je het niet verwacht en het al zeker niet uitkomt.

Het hebben van wat centen achter de hand is dan ook geen gek idee. Een spaarpotje voor onzekere tijden brengt veel meer rust en zorgt niet voor een persoonlijk faillissement tijdens barre tijden. Ook kan dit extra geld kan zijn voor een reis of een droomaankoop.  Geld is en blijft immers om uit te geven. Niet om de aap uit de boom te kijken.

financiële problemen, <strong>6 gouden tips</strong> voor financiele zekerheid
Foto: Jeremy Paige

4. Inzicht en plannen voor de euro’s

Volkomen begrijpelijk dat je na een lange werkdag geen zin hebt om vrijwillig nog de finance controller of bankier uit te hangen. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet om de portemonnee in bedwang te houden. Met een beetje orde in de tent en een licht administratief overzicht zet je al een aantal stappen in de goede richting.

Een Excel-sheet does the job, maar gelukkig zijn er vandaag de dag ook genoeg apps om je uit de brand te helpen. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht van de inkomsten en uitgaven.

Tips om de koning van je centen te worden doe je zo:

  • Bewaar bonnetjes
  • Ken je betalingstermijnen
  • Maak aparte stappels van rekeningen en financiële documenten
  • Check je saldo
  • Stel jaaroverzichten op
  • Ken je vaste lasten en minimaliseer waar mogelijk
  • Stel automatische betaling voor rekening in

Ook het hebben van de juiste plannen voor je centen is niet misplaatst. Als je weet wat er komen gaat, sta je nooit voor onaangename verassingen. Staat de kerstman bijna op de stoep, komt Valentijnsdag eraan of is het bijna de verjaardag van je partner in crime? Dan weet je dat de portemonnee getrokken gaat worden. Ook kennis van zaken hebben in je eigen leven zorgt voor de nodige planning. Wanneer de douche plotseling op standje Noordpool bleef, of je bolide begint te tuffen als een old-timer, is de verwachting groot er iets vervangen moet worden. Op je werk, privé of voor de knaken, plannen is altijd een toppertje.

5. Buy now, pay now!

Tegenwoordig kun je haast elk product ‘kopen’ in termijnen. Ook achteraf betalen is een gevierd fenomeen om zeker te zijn van je aankoop. Leuk en aardig, totdat je door de bestellingen de bomen het bos niet meer ziet en nog tal van rekeningen open hebt staan. Betaal op tijd en wanneer het kan direct. Zo voorkom je eventuele extra kosten achteraf of een domper van jewelste als je nog schuld hebt. Met direct betalen kun je dan ook nooit meer uitgeven dan je hebt.

6. Koopjesjagen tegen financiële problemen

Nederlanders staan over het algemeen bekend als een gierig volk. Maar waar bespaard wordt op het één, vliegt het de deur weer uit voor iets anders. Niet gek dat financiële problemen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Wanneer je merkt dat je even krap bij kas zit is het belangrijk eens in die forse kostenposten te duiken. Eenmaal de boosdoeners opgespoord te hebben is het aan jou de taak ze even flink terug te schroeven. Die overbodige abonnementen, veel te dure telefoonrekening of toch de keuzes voor luxe restaurants. Het zijn allemaal misselijke mannetjes die stiekem aan je salaris zitten te knagen. Ook bewust boodschappen doen moet de standaard zijn. Aanbiedingen zijn er niet voor niets en ook huismerken zijn er niet om je te vergiftigen.

Keuzes, keuzes en nog een keuzes. Nu de taak de juiste te nemen en wie weet zwem je over een paar jaar wel in het geld.

financiële problemen, <strong>6 gouden tips</strong> voor financiele zekerheid
Screenshot Margin Call
Source:
AD, Avres, Foto: Screenshot Wolf of Wall Street
LEES OOK
MANIFY Gift Guide: Father’s Day
Ja, ja. De dag waarop je jouw ouweheer in het zonnetje gaat zetten, komt er weer aan. En dan hebben we het natuurlijk over Vaderdag. Wat heeft-ie…
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…