Dit zijn de 20 gelukkigste landen ter wereld

CREDITS: Gerhard Liphold

Iedereen wil gelukkig zijn in het leven. Alleen is geluk natuurlijk volledig subjectief. De één wordt blij van broodje martino, terwijl de ander pas een glimlach krijgt als een Porsche Taycan voor zijn deur staat. Zelfs binnen huishoudens is de een soms gelukkiger dan de ander. Je zou dus kunnen zeggen dat geluk niet te meten is.

Toch hebben onderzoekers een poging gedaan en hun bevindingen in het World Happiness Report’ gerapporteerd. We gaan er vaak vanuit dat de landen waar de rijkste steden in liggen verborgen, gelukkiger zijn dan de rest. Maar niets is wat het lijkt. De top 20 bestaat uit veel Scandinavische landen en ook wij Nederlanders zijn relatief erg gelukkig.

De gelukkigste landen ter wereld op een rij

Door de pandemie heeft de hele wereld een heftige shock gehad. Alles en iedereen is veranderd. We zijn nu allemaal wakker en beseffen hoe dankbaar we moeten zijn met hetgeen dat we nu hebben. Toch zullen niet veel mensen vorig jaar als ‘een fijn jaar’ bestempelen. Ondanks alle tegenslagen zijn we als landsterk geweest en hebben we een hoge rang weten te behalen.

Gelukkigste landen
Foto: Samuele Giglio

Top 20

Landen als de Verenigde Staten, de UK en Canada zijn niet zo gelukkig. Het Verenigd Koninkrijk daalde zelfs van de 13e naar de 18e plaats. Met trots kunnen we zeggen dat Nederland toebehoort tot de top 5 gelukkigste landen ter wereld. Finland, IJsland, Denemarken en Zwitserland zijn nog iets gelukkiger dan wij. Het is een hele prestatie vergeleken met de rest van de wereld. Ook die hebben we voor jou op een rijtje gezet:

1. Finland
2. IJsland
3. Denemarken
5. Nederland
6. Zweden
7. Duitsland
8. Noorwegen
9. Nieuw Zeeland
10. Oostenrijk
11. Israël
12. Australië
13. Ierland
14. United States
15. Canada
16. Tsjechië
17. België
18. Groot- Brittannië
19. China
20. Frankrijk

Dat Finland op nummer één staat had je waarschijnlijk al verwacht. Dit is namelijk voor de vierde keer op rij. Onderzoekers geven aan dat vertrouwen in een land en in de regering erg belangrijk is voor bescherming van de mens tijdens de pandemie. Tevens blijkt uit het onderzoek dat de Covid-19 heel veel negatieve impact heeft gehad op het geluk van de mens. Daarom ziet de top 20 van dit jaar er iets anders uit dan andere jaren. Veel landen zijn gedaald ten opzichte van de jaren hiervoor. Stiekem hebben we toch veel vertrouwen in Rutte en consorten. De top 5 hebben we niet voor niets behaald.

De pandemie heeft ons veel geleerd

De cijfers uit het onderzoek geven ook aan dat in Noord- en Zuid-Amerika en Europa veel meer doden vielen tijdens de pandemie dan in Oost-Azië, Australië en Afrika. Van de 149 landen die werden onderzocht, was Afghanistan opnieuw het meest ongelukkig. Andere extreem ongelukkige landen zijn Zimbabwe, Rwanda en Botswana.

De pandemie heeft ons veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het milieu, economie en welzijn is voor de mens. Vergeleken met de rest van de wereld doen we het nog best goed. Wellicht is dit een kleine oppepper voor de dag. We mogen behoorlijk dankbaar zijn met het resultaat.

Gelukkigste landen
Foto: Samuele Giglio
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…