James Dean: het levensverhaal en stijllessen van een rebelse cultheld

CREDITS: Insomnia Cured Here | Flickr | Creative Commons

James Dean. Een all-time stijlicoon die ondanks zijn extreem korte carrière nog steeds dagelijks indruk maakt. Dean was de ultieme Hollywood bad-boy uit de jaren ’50. Door zijn goede looks, zijn levensstijl en de omstandigheden waaronder hij op zijn vierentwintigste overleed werd hij een icoon. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel fans ‘Jimmy’ nu nog heeft.

Iedereen kent James Dean. Maar hoe goed ken je ‘m écht? Hoe was hij in zijn jeugd? En welke stijllessen kunnen we van hem leren?

De stijllessen en het levensverhaal van James Dean

Eerste levensjaren

James Byron Dean – ook vaak Jimmy genoemd – werd geboren op 8 februari 1931 in Marion, Indiana. Zijn eerste levensjaren bracht hij door in Fairmount, gelegen op een steenworp afstand van Marion. Hij woonde daar met zijn vader Winton Dean en moeder Mildred Marie Wilson.

Zes jaar nadat zijn vader de landbouw had verlaten om tandtechnicus te worden, verhuisde Dean met zijn gezin naar Santa Monica, Californië. Toen Dean negen jaar was overleed zijn moeder aan de ziekte kanker. Omdat Winton Dean niet voor zijn zoon kon zorgen, stuurde hij hem terug naar Fairmount om bij zijn oom en tante te wonen. De twee, Marcus en Ortense Winslow, voedden hem op alsof het hun eigen kind was.

School

Op zijn middelbare school, Fairmount High School, was James Dean een goede student en de toekomstige rebel was sociaal geliefd. Dean zat in een basketbalteam, studeerde drama en hij deed veel aan spreken in het openbaar. In die tijd had hij al een grote liefde voor motorfietsen. Daarom kwam Dean regelmatig thuis bij James DeWeerd. Een dertiger die een uitstraling had waar veel jongens tegenop keken. DeWeerd was voor veel jongens in Fairmount een held.

Nadat hij in 1949 was afgestudeerd aan de Fairmount High School, verhuisde hij terug naar Californië om bij zijn vader en stiefmoeder te wonen. Hij schreef zich in aan de Santa Monica College, met als hoofdvak pre-law. Uiteindelijke stapte hij over naar de Universiteit van Californië en Dean veranderde zijn major – tot grote verbazing van zijn vader – in theater.

Op de universiteit ging Dean vol voor zijn droom om acteur te worden. Hij nam deel aan veel acteerworkshops op de campus. In januari 1951 verliet hij de UCLA om een ​​fulltime carrière als acteur na te streven.

 

Acteercarrière I – Het begin

Zijn eerste betaalde rol was in een televisiecommercial voor Pepsi, die in 1951 werd uitgezonden. Niet veel later kreeg hij een rol in de film Hill Number On als ‘John the Apostle.’ Tijdens het zoeken naar steeds meer acteerrollen kreeg hij een baantje waarbij hij auto’s moest parkeren op een terrein.

Daar ontmoette hij Rogers Brackett. Via hem kreeg hij rolletjes in radioprogramma’s en daarna ook steeds meer kleine rollen in films, zoals in een film van Dean Martin en Jerry Lewis. Zijn vrienden zagen dat James Dean talent had. Vandaar dat ze hem adviseerde om naar New York te gaan. Hij werd daar aangenomen bij de Actors Studio. Via die studio kreeg hij rollen voor televisieseries Kraft Television Theatre en Studio One.

Dean leerde Broadway-producer Lemuel Ayers kennen. Hij gaf Dean een rol in See the JaguarDie film werd over het algemeen slecht ontvangen, maar het acteerwerk van James Dean werd geprezen.

Acteercarrière II – Zijn doorbraak

De acteur kreeg steeds meer aanbiedingen. Eén daarvan was voor in een film van Elia Kazan: East of Eden. Kazan was op dat moment een grote jongen in de film scene. Hij heeft in 1947 een Oscar ontvangen voor de film Gentleman’s Agreement. De regisseur gaf James de rol van Cal. In de film streed Dean om de liefde van zijn vader. Dean zou in 1955 genomineerd worden voor een Oscar.

Dean kreeg daarna de hoofdrol in Rebel Without a Cause en Giant. In Rebel Without a Cause speelde Dean aan de zijde van Natalie Wood. Deze film uit 1955 werd uiteindelijk dé film die gevoelens bij iedereen oproept als hij de naam James Dean hoort. Hij speelt een rebel die veelal overhoop ligt met zijn ouders en niet zo goed weet hoe hij zich volwassen moet gedragen. Vandaar dat hij voor altijd een rebel blijft voor velen.

In zijn laatste film, Giant, speelt Dean samen met sterren zoals Elizabeth Taylor en Rock Hudson. Voor zijn rol als Jett Rink kreeg hij een Best Actor Academy Award. Jett Rink is een boer die schatrijk wordt doordat hij olie ontdekt op zijn land.

De dood van James Dean

Dean raakte bevriend met de F1-coureur Lance Reventlow. Die net zoals James Dean gek was op auto’s. Uiteindelijk was hij een van de laatste die James Dean sprak voor zijn dood. Nadat de twee hadden afgesproken om de ranch van Dean te gaan bekijken, knalde Dean enkele uren later de weg op in zijn Porsche 550 in de buurt van Cholame, Californië. Hij reed frontaal in op een auto en hij overleed kort na het ongeluk. Hij ligt begraven in het Park Cemetery in Fairmount.

De stijllessen van James Dean

Velen zijn ‘Jimmy’ na zijn dood nog meer als een stijlicoon gaan zien. James Dean zijn stijl was simpel en eenvoudig, maar juist daarom altijd on point. Hij heeft ervoor gezorgd dat er aantal klassieke looks zijn ontstaan die je ook vandaag de dag nog kan rocken.

Hij hield zich niet aan de Hollywood-normen van die tijd. Dean leefde liever volgens zijn eigen regels. In die tijd zag je veelal zijdelingse kapsels terug en mannen in maatpakken. Ondertussen ging James veel vaker voor een meer relaxte outfit. Soms kwam hij op de set aan in een broek die met veiligheidsspelden vast was gezet. Zijn ‘slordige’ uiterlijk zorgde er uiteindelijk voor dat er een nieuw tijdperk kwam. Een tijdperk waarin mannelijkheid voorop stond. Zijn stijl was extreem van nature extreem ongedwongen en dat kunnen velen beamen.

Deze signature looks zijn kenmerkend en zullen altijd aan James Dean verbonden blijven:

Bretonse trui

Deze stijl zal je bekend voorkomen. Het is een signature stijl van James Dean. Je kan een outfit met een Bretonse trui helemaal verpesten, maar als je het voorbeeld van Dean volgt komt het goed. Hij draagt de trui nonchalant en met een donkerblauwe kraag. Die kleur donkerblauw komt terug in de gehele trui en aan ’t eind van zijn mouwen.

Rood jack

Een jack in een felle kleur, zoals rood, zien we niet vaak terug in het straatbeeld. Er zijn ook maar weinig mannen die dat aandurven. Het is tekenend voor James Dean dat hij er zó stijlvol uitziet met het rode jack. Het jack is een kenmerk geworden uit de film Rebel Without a Cause. James Dean draagt het rode jack met jeans en een wit T-shirt. Simpel, maar effectief.

Jeans

Een onmisbaar kledingitem in de kast van een man; jeans. En deze foto van Dean bewijst dat maar weer eens. James Dean laat zien hoe belangrijk het is dat een jeans perfect past. De kleur die hij het liefst droeg was medium blue. Een klassieker die je altijd kan dragen. Hij droeg hem met een basic wit T-shirt en een typische Harrington windbreaker.

Wit T-shirt

James Dean en zijn witte T-shirt gaan hand in hand samen. Het is een key item in zijn stijl. Hij is vaak gespot in zijn T-shirt in combinatie met een zonnebril. Veel makkelijker kunnen we het niet maken voor je. Laat het een les voor je zijn: een man dient minimaal een wit T-shirt te hebben van goede kwaliteit.

Knitwear

Dean heeft het onmogelijke, mogelijk gemaakt. Hij heeft voor elkaar gekregen om een V-hals stijlvol te combineren. Hierbij moeten we vermelden dan zijn V-hals van dikke stof was en het heerlijk combineerde met een klassiek overhemd. Laat het een les voor je zijn dat zelfs een V-hals stijlvol kan zijn als je goed draagt.

Leren jack

Een man moet een leren jack in zijn collectie hebben. Ook James Dean was zich daarvan bewust. Zijn liefde voor motorrijden en de manier waarop hij een leren jack draagt is fenomenaal. Het is een gouden combi die niet veel snel mensen zullen vergeten.

Conclusie & Inspiratie van James Dean

James Dean zal altijd een stijlicoon blijven. Zijn stijl was in de jaren ’50 zo eigentijds dat hij een compleet nieuwe tijdperk inluidde. Dan heb je in een acteercarrière van vier jaar veel teweeg gebracht als persoon. De nonchalance in zijn stijl is een stijlles die je heel jouw leven kan toepassen.

Eigenlijk zouden we allemaal zoals Dean moeten zijn. Maar je moet niet vergeten dat jouw kledingstijl ook iets persoonlijks is. Daarom kun je als man juist een vleugje van James Dean toevoegen aan jouw eigen stijl. Misschien word je ooit nog wel eens zo cool als hem.

Check ook: 9 Tijdloze stijlregels die je heel je leven kan toepassen

Inspiratie

Een van onze hoofddoelen is om jou te inspireren. We zijn er van overtuigd dat dit artikel een inspiratiebron kan zijn voor je. De fotocollectie die door de jaren heen is ontstaan van Dean is zó inspirerend dat we die je niet willen onthouden. Hierbij een hele fijne selectie van de beste pics van James ‘Jimmy’ Dean. Enjoy!