Hoe de baard in de laatste 100 jaar is veranderd, en hoe het nu verder gaat

Ons gezichtshaar vertelt veel. Heel veel. De baard is een onmiskenbaar element geworden in het straatbeeld van nu.

Maar niet alleen van nu. Wat we op onze kaaklijn dragen bepaalt al generaties lang veel over de mensen die we zijn. Het was al een stijlelement duizenden jaren v.Chr, maar ook tijdens de Milan Fashion Week van Autumn Winter ’24.

Baardhistorie, en de techniek voor de toekomst

Dat de baard al zo oud is als de mensheid, is een gegeven. Er groeit namelijk haar op de man, dus ook het gezichtshaar gaat al een hele mensheid aan tijd mee. En dat was het ook: mannen hadden gewoon haar op gezicht. Punt. Sterker, haar, waar het ook groeide, was ook functioneel omdat het warmte vasthield. Maar uiteindelijk werd een baard ook symbolisch. In de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren lezen we: ‘De geschiedenis van den baard staat in nauw verband met de geschiedenis van het kostuum, met de vormen van het hoofdhaar enz. Zoo verhindert het lange hoofdhaar de vrije ontwikkeling van den baard; een korte baard of gladgeschoren gezicht behoort bij lang haar, kortgeknipt haar daarentegen bij een vollen baard.’

Archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat er 100.000 jaar geleden al werd ‘geschoren’, Egyptenaren maakten baarden van metaal en goud en de oude Grieken lieten altijd hun baard staan, totdat Alexander de Grote kwam. Elke soldaat moest hélemaal kaal, want vijanden konden ‘m gebruiken om aan te trekken.

Goed, zover gaat het dus. Maar de laatste decennia’s zijn helemaal bepalend voor het straatbeeld van vandaag. We nemen je mee door de laatste ‘jaren’ (de laatste 100 jaar) en werpen een blik op de toekomst, want die verandert – vooral door nieuwe initiatieven. Eén daarvan is Neofollics. Met wetenschappelijk bewezen middelen zorgen ze ervoor dat mannen zónder volle haardos op hun gezicht wél baardgroei kunnen stimuleren. Vanaf vandaag hebben ze een nieuw product dat leven in de toekomst blaast. En dat gaan we bekijken na een reis terug in de tijd.

Beard history

1920 – 1940

Hoewel we in de 19e eeuw een serieuze baardexplosie zagen, door toonaangevende mannen als Charles Dickens en Abraham Lincoln, werd-ie in de jaren rond 1920 schaars. Scheermesmerken maakten steeds meer (nu iconische) reclames en daar werd een commercieel schouwspel mee gespeeld. De baard maakte plaats voor gladgeschoren, à la The Great Gatsby, of voor géén haar op de kaaklijn, maar wel boven de lippen: de snor. Zo was de tooth brush moustache mateloos populair, al verdween die natuurlijk doordat Duitse leider de wereld probeerde over te nemen. Als een man geen snor had, dan was er een goatee. Tot de tegencultuurbewegingen.

Netflix
Screenshot: The Great Gatsby | Warner Bros. Picture

1940 – 1960

In de jaren ’40 werd er tegen stroom in gezwommen. Eerst was gezichtsbeharing nog ongebruikelijk, maar de populaire tegencultuur kreeg een lepel in de pap. De beatniks en invloedrijke jazzmuzikanten showden hoe je op een stijlvolle manier met een sik door het leven kon gaan. Zoek onze vriend Dizzy Gillespie maar eens op. 

Toch kreeg de baard zéker niet de overhand in het straatbeeld. 

1960 – 1980

De sharpness van Don Draper was in de begin jaren ’60 namelijk nog steeds hét voorbeeld. Zeker als je op kantoor werkte. Maar in the sixties veranderde veel. Er waren enkele baardtrends, zoals de sik en de sjofele baard, die met trots werden gedragen door de extraverte, creatieve mensen (schrijvers en filmmakers), of door de échte ‘verschilmaak-types’, niveautje Che Guevara.

, Hoe de baard in de <strong>laatste 100 jaar is veranderd,</strong> en hoe het nu verder gaat
Foto: AMC Press Centre

Dat was dus slechts voor een enkeling weggelegd, maar het was wel een startsein. Want eind jaren ’60, begin jaren ’70 kwam gezichtshaar vol in beeld door de hippiecultuur. Het mocht weer gezien worden, en niet alleen op hippie-bijeenkomsten. Ook kantoormannen lieten hun baarden staan (óók te zien in Mad Men) en de harige look werd meer en meer omarmd. 

Al nam dat ook weer een andere wending. Verschillende bedrijfsculturen en politiek conservatisme zorgden ervoor dat later in de jaren ’70 en in de beginjaren van ’80 een ​​babygladde huid weer de norm werd. Des te meer werden sommige baarden of snorren iconisch: denk aan Tom Selleck in Magnum P.I.

1980 – 2000

Gelukkig, voor degenen die er goed op gaan, kwamen er tussen ‘80 en ’00 grote verschuivingen in de categorie gezichtshaar. Met als toppunt: de vroege jaren ’90. Bands als Nirvana, Anthrax en Everclear waren héél veel bezig met hun gezichtsversieringen, tot aan geverfde baarden toe. Dat groeide door naar de Hollywoodsterren van weleer. Keanu Reeves, Matt LeBlanc en Colin Farrell lieten baarden groeien die een nonchalante houding opriepen.

2000 – 2020

Dat trok door na de eeuwwisseling. Rodeloperlooks werden steeds vaker afgestijld met ringbaarden (Brad Pitt) en alle baardstijlen kwamen voorbij. Van kabouterbaarden tot pencilsnorren. Dat sudderde zo een beetje door, maar na 2010, richting de tijd van nu, kwamen de grootste baardvolumes in meer dan eeuw. Soms wild en onverzorgd, dan weer golvend en onverzorgd. Mannen zijn niet bang om in boetiekjes koffie te drinken en over ontwerpdesign te praten. Wat te denken van de hipsterknotjes die nauw samenwerkte met gezichtshaar? Of de grove baarden van Tom Hardy? De baard was sterker dan ooit, en dat werpt nog steeds zijn vruchten af.

2020 – 

Door naar nu, of ja, naar na 2020. Een volle baard was/is normaler dan ooit tevoren en het liefst ook nog zo scherp als een mes. Er zijn tegenwoordig ook barbers in kleine dorpjes en YouTube staat vol met tutorials om je eigen baard in shape te houden. Het is een gemeengoed geworden en een verzorgde baard staat voor een verzorgde man. Een zeer recent voorbeeld van iemand die een volle baard met verve draagt: Ruud van Nistelrooij. Al denkt de spelersgroep daar misschien anders over.

Daarnaast wordt er aan alle kanten geëxperimenteerd en komen er, zoals bij alles, veel retrostijlen weer terug. Hier vind je welke stijl bij jou past. Plus: er komen meer en meer opties op de markt om van jouw baard een pronkstuk te maken. Oók als je van nature niet gezegend bent met een jungle op je kin. En daar willen we het over hebben.

baardolie
Foto: Bigstock

Neofollics: nieuwe rol in de baardgeschiedenis

Haartechnologie-expert Neofollics helpt mannen al jaren met het groeien van (baard)haar. Dat deden ze al op wetenschappelijk bewezen niveau, en met de nieuwe Beard Growth Supporting Tablets wordt de lat weer iets hoger gelegd. 

We hebben het over de meest geavanceerde baardtabletten van nu, die vanaf vandaag op, 1 juni, op de markt zijn. Hierdoor krijg je een dikkere, vollere baard en snor door de bewezen combinatie van ingrediënten. Zonder side-effect. 

, Hoe de baard in de <strong>laatste 100 jaar is veranderd,</strong> en hoe het nu verder gaat

Specs

De tabletten zijn super easy om te gebruiken en de eerste resultaten zie je na drie tot zes maanden. Hélemaal als je de tabletten combineert met de bestaande Neofollics-producten, maar daarover later meer. Want de tabletten zijn de eerste stap met essentiële nutriënten die je testosteronniveau op natuurlijke wijze verhogen, waardoor je baardgroei wordt versneld.

De Beard Growth Supporting Tablets neem je twee keer per dag in en heeft een samensmelting van achttien ingrediënten die ervoor zorgen dat jouw haar beter groeit. In de tabletten vind je ashwagandha, D-Aspartic Acid en testofen die je testosteron verhogen, taurine en MSM die bouwstenen creëren voor het haar, de essentiële nutriënten vitamine B6, biotin, zink en vitamine D én nicotinamide en vitamine B5 geven je baard een verzorgde look.

Beard Growth Line 

Om optimaal resultaat te halen uit de baardtabletten, is de 3-stap-strategie je houvast: tabletten, roller, serum. Hier in één keer op de ‘kin’ te tikken.

  • Stap 1: twee tabletten van Beard Growth Supporting Tablets per dag met water innemen, tijdens of na je eten.
  • Stap 2: stimuleer je haar en maak je huid klaar voor het absorberen van baardgroeiserum met de Enhancing Roller. Het rollen zorgt voor een beter efficiëntie en uiteindelijk betere resultaten. Doe dit drie tot vier keer per week.
  • Stap 3: maak de verzorging af met baardgroeiserum die zorgt voor een verlenging van de …. fase. Doe dit één tot twee keer per dag.

Zo heeft Neofollics een nieuwe stap in hun missie voor vollere baarden in de wereld. En als je kijkt naar het verleden en nu, blijft de baard in het straatbeeld, want zo’n beetje iedereen vindt het nice.

, Hoe de baard in de <strong>laatste 100 jaar is veranderd,</strong> en hoe het nu verder gaat
Foto: Bigstock
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…