De beste fotoboeken voor op je koffietafel

CREDITS: Unsplash | Avery Klein

Een tijd geleden hebben we de rubriek The Bookshelf in het leven geroepen. Met veel plezier hebben we hier destijds aan gewerkt en het leek ons een mooi moment om het weer met je te delen. Enjoy!

Steeds meer mensen pakken ‘s avonds een boek in plaats van een Netflix-aflevering. Een goede ontwikkeling, maar wat moet je nou lezen? In The Bookshelf behandelen we iedere week een onderwerp en zoeken daarvoor boeken bij elkaar die je eigenlijk al had moeten lezen. Mocht je er eentje zijn ontgaan, vind je hem hier!

Deze keer: Fotoboeken

De beste fotoboeken

Tijdens het lezen van een goed boek kunnen je hersenen lekker aan de slag met de tekst. Daar vorm je jouw eigen beeld bij. De interpretatie hiervan is voor iedere persoon anders. Vandaar dat je ook altijd eerst het boek moet lezen, voordat je de film kijkt. Deze week behandelen we in The Bookshelf fotoboeken. Geen fotoboeken die je maakt ná een vakantietrip, maar boeken waarin de tofste foto’s staan van fotografen, reizen, interieur of verhalen.

Before They Pass Away – Jimmy Nelson

Fotograaf Jimmy Nelson reisde voor dit boek naar de meest afgelegen volkeren ter wereld. Hij legt de levens en tradities vast van de laatste overlevende stammen die erin zijn geslaagd hun traditionele levensstijl te behouden. Deze volkeren krijgen het voor elkaar hun tribale cultuur te waarborgen. In het boek Before They Pass Away neemt Jimmy Nelson je mee naar de uithoeken van onze aarde voor de meest uiteenlopende volkeren. Dit is een ultiem koffietafelboek en een echte conversation starter!

Wild Encounters – David Yarrow

In het boel Wild Encounters legt David Yarrow de pracht en de ziel van wat er nog in het wild rondloopt op onze aardkloot vast. De portretten zijn zo intiem genomen dat je de snorharen van de leeuwen en tijgers kunt strelen. Yarrow is net zo gedreven fotograaf en kunstenaar als dat hij natuurbeschermer is. Zijn werk heeft het vakgebied natuurfotografie ver overtroffen en zijn werk hangt dan ook in verschillende wereldberoemde galerijen. Het boek neemt je mee van continent naar continent en van pool tot pool!

The Kinfolk Home – Nathan Williams

Als je denkt dat jouw interieur om het jaar een upgrade nodig heeft heb je het mis. In dit boek krijg een gehele nieuwe invalshoek. Volgens de auteur moet je rustig te tijd nemen en bewuster, mooier thuis creëren. Nathan Williams neemt je mee op reis door 40 huizen over de hele wereld met een collectie van de beste foto’s en diepgaande interviews.

Wanderlust – Gestalten

Ben je een echte hiker? Dan is dit een boek voor jou! In Wanderlust staan allerlei legendarische wandelroutes en trekking tochten waar je hartje sneller van gaat kloppen. Aangevuld met de meest adembenemende landschapsfoto’s, is dit het fotoboek voor de liefhebber van buiten. De routes zijn geschikt voor de beginnende ‘wandelaar’ tot de doorgewinterde alpinist. In dit boek hoef je de routebeschrijving amper te lezen nadat je de prachtige landschapsfoto’s hebt gezien. Dit is zeker een boek ter inspiratie!

Abondoned Places – Henk van Rensbergen

Henk van Rensbergen is Boeing 787-piloot. Terwijl de rest van zijn crew aan het zwembad ligt te bakken, is hij op zoek naar verlaten plekken. Van een drijvende begraafplaats voor oorlogschepen tot een verlaten spoorwegdepot in Detroit. Henk van Rensbergen is er als de kippen bij en gelukkig voor ons heeft hij zijn camera bij zich. Hiermee legt hij de charme en rijkdom van deze plaatsen vast.

DJ Faces – A Journey Through House Music – Jos Kottman

In het boek DJ Faces legt de 38 jarige Jos Kottman, zijn liefde voor House muziek vast. Twaalf jaar tijd had hij ervoor nodig om zijn persoonlijke helden te fotograferen. In totaal heeft hij honderden uren staan wachten om het perfecte portret te schieten. In het boek DJ Faces legt hij de ‘founding fathers’ van de House muziek vast. Natuurlijk is hij daarvoor in Nederland geweest. Maar ook de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Duitsland konden daarbij niet ontbreken. Dit is een geschiedenisboek van de wereldwijde House muziek!

Al deze fotoboeken zijn echte ‘koffietafel must haves’! Hiermee kun je namelijk écht een gesprek starten. Maar je kunt ze natuurlijk ook lekker voor jezelf in de kast zetten!

Fotoboeken
Foto: Rottonara