Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

CREDITS: Focal

Iedereen kan genieten van muziek. Of het nu die lekker jam is tijdens jouw ochtendroutine of die dansplaat waar je kippenvel van krijgt. Muziek is er altijd en overal. Het voegt altijd iets toe aan de sfeer voor dat moment. Nou is er op HiFi gebied voor ieder wat wils, maar dat we het blikkerige geluid van een laptop of telefoon niks vinden zijn we het wel over eens. Daarom ga je toch ook ooit een serieus HiFi systeem investeren. En dan wil je het beste van het beste. Zo kom je dan al gauw uit bij de echte high-end luidsprekermerken die continue bezig zijn met innovatie.

HiFi alsof jouw favoriete artiest in jouw huiskamer staat enkel voor jouw speelt.

 

Focal – Listen Beyond

Focal is begonnen in 1979 en produceert sindsdien al haar speakers zelf. In de beginjaren bouwden ze vooral speakerunits voor andere luidsprekerfabrikanten maar sinds 1983 bouwt Focal complete luidsprekers en systemen. Ontwikkeling, fabricage en assemblage van de toplijnen vindt allemaal plaats in hun eigen fabrieken in Frankrijk waar echte ambachtslieden de luidsprekers bouwen. Meer over deze fabrieken vind je hier

Focal Kanta, Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

Focal Kanta serie

In iedere speaker binnen de Kanta serie zit drie jaar onderzoek en 40 jaar ervaring samengevoegd door Franse geluidsingenieurs. Dat is te zien aan het materiaalgebruik en aan de innovaties die in de Focal Kanta serie zijn verwerkt zijn.

Beryllium
Het klinkt misschien als een buitenaards goedje. En dat is het bijna ook. Dit metaal is zeldzamer dan goud en hefet bijna buitenaardse eigenschappen die perfect tot zijn rechtkomen bij gebruik in speakers. Zo is Beryllium ontzettend stijf en licht, wat betekent dat het veel lucht kan verplaatsen ( = geluid) met weinig energie. Perfecte eigenschappen voor een tweeter. Daarnaast geleidt het wartme erg goed. Wat fijn is als je een metaal tot wel 40.000 keer per seconde laat trillen. Zo kan het zijn warmte goed kwijt, waardoor de eigenschappen weinig veranderen bij langere tijden van gebruik.

Focal kanta Beryillium Tweeter

Vlas
Vlas klinkt misschien minder science fiction, maar dat zegt niets over de prestatie. Door vlas op een speciale manier te weven en te combineren met een hars, krijgt het ook de eerder genoemde eigenschappen: licht en stijf. Een bijkomend voordeel van het gebruik van vlas in de conussen is een andere niet onbelangrijke factor. De looks. De conussen van vlas zien er natuurlijk en rauw uit, wat in mijn ogen een perfect contrast en tegelijkertijd in harmonie is met de rest van de speaker.

Focal Kanta, Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

Design

Nu we het toch over design hebben: naast het oor, wil het oog ook wat. Bij luidsprekers heeft het geluid de primaire focus, maar design zorgt ervoor dat je een tijdloos ontwerp in jouw kamer hebt staan. Zo moet het ontwerp van een speaker complementair zijn aan het tijdsbeeld zonder zijn functie te schaden of liever zelfs er aan bij te dragen. Een te extravagant ontwerp zorgt niet voor een lange houdbaarheid, terwijl te conservatief niet het gevoel van innovatie geeft. De Focal Kanta serie slaat hierbij de spijker loeihard op zijn kop.

De voorkant is van gegoten HDP (High Density Polymer), dat speciaal voor deze functie is ontwikkeld. Het heeft een hogere dichtheid dan MDF, maar het heeft meer voordelen. Zo kan het makkelijker in ronde vormen geproduceerd worden. Dat geeft niet alleen een heel vloeiend aanzicht, maar zorgt ook voor minder reflectie en resonantie in de speaker zelf. Een mooi voorbeeld waar design zowel estetische als akoestische voordelen combineert.

De Focal Kanta serie is verkrijgbaar in een reeks afwerkingen. Van pianolakzwart tot en matte gaulouise blue. Zo kies je op wat voor manier de Focal Kanta een eyecatcher wordt in jouw interieur. En het maakt het een stuk makkelijk om jouw partner te overtuigen!

Focal Kanta, Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

 

Focal Kanta N°1

De Kanta N°1 is een combinatie van performance en een compact design. zo kun je hem plaatsen op een standaard, maar ook op de boekenplank in jouw thuis-studio. Deze speaker zal je op ieder vlak verbazen. Het design komt ten goede in vrijwel ieder interieur als eye-catcher en de diepte van de bass dreunt door tot in de ziel, terwijl de midden tonen neutraal en gedefinieerd blijven. De beryllium tweeter verspreidt de hoge klanken zijdezacht door de ruimte. De Kanta N°1 is pure kracht en verfijning in een formaat wat het hoogst haalbare is binnen zijn prijsklasse.

Focal Kanta, Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

Focal Kanta N°2

Focal is het Kanta verhaal met de N°2 begonnen. Van deze speaker zal menig audiofiel helemaal warm worden. Niet enkel door het geluid, maar ook door de vormgeving, want wat is dit een mooi ding. De Kanta N°2 is een op de vloer staande drie-weg speaker die compleet is toegewijd aan prestaties. De speaker is voorzien van een nieuwe generatie IAL3 Beryllium tweeter en conus van vlas. Deze combinatie van technieken garanderen precies, warm en gedetailleerd geluid. Relax en geniet. Laat de Kanta N°2 zijn werk doen.

Focal Kanta, Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

Focal Kanta N°3

De Focal Kanta N°3 is de grote baas van de Kanta serie. Deze luidspreker is voorzien van twee extra grote basluidsprekers voor diepte en impact, gedetailleerde midden klanken en de tweeter zorgt voor de helderste hoger tonen. De TMD ophanging zorgt ervoor dat de beweging van de conus gedempt werd, zodat er geen natrillingen ontstaan. Door middel van Neutral Inductance Circuit (NIC) ontstaan er minder strooivelden waardoor de vervorming van het geluid vele malen minder is!

Focal Kanta, Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

Focal Kanta Center

Deze Kanta Center is het middelpunt van jouw multi-kanaals Focal Kanta systeem. Deze speaker zorgt voor de meest heldere stemmen en weergave van muziek. Door zijn veelzijdigheid is dit de ultieme aanvulling op de andere Kanta luidsprekers.

Focal Kanta, Focal Kanta: HiFi tot in de puntjes van je tenen

Klinkt de Focal Kanta serie na het lezen van dit artikel je als muziek in de oren? Maak dan snel en vrijblijvend een afspraak om de Kanta’s te beluisteren

Test de Focal Kanta!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Focal en Smart Audio
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…