Droge huid na het douchen? Zo fix je dat

De douche is een wereldwonder binnenshuis. Je voelt je weer als herboren na warmwatersessie. Maar pas op dat je niet te fris wordt, want met te veel wassen verwijder je ook de goede oliën en bacteriën van je huid. Met als gevolg: een gortdroge huid waar de Sahara nog een puntje aan kan zuigen.

Zo kom je af van een droge huid na het douchen

Je wilt je dag fris beginnen, maar juist het wassen met te agressieve middeltjes brengt meer schade toe dan je liefhebt. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en de eerste barrière voor indringers van buitenaf. Een gezonde huid geeft je zelfvertrouwen en dat is heel wat waard. De dames van Nourished leggen ons uit hoe je géén droge huid krijgt na het douchen.

Een dunne lijn tussen reinigen en uitdrogen

Voordat we doorgaan naar de oplossing, eerst een kleine biologieles.

Het menselijk microbioom verwijst naar alle micro-organismen in en op ons lichaam. Het microbioom van je huid is een selectie van bacteriën en schimmels die een win-winsituatie hebben gecreëerd voor hen en je huid. Deze goede schimmels en bacteriën vormen een barrière voor de slechteriken in micro-organisme land.

Naast je microbioom wat je in topconditie wilt houden, is er de lipiden barrière. Dit is een huideigen melange van vet en oliën die zich in de bovenste laag van je huid bevinden. Essentieel voor een gezonde huid. Door te veel agressieve zeep te gebruiken kun je de microbioom, lipiden of allebei serieus uit balans brengen. Het gevolg: een krokante huid die rood is, jeukt en pijnlijk aanvoelt.

Droge huid douche - MANIFY
Foto: Andrius

Douchen maar zonder droge huid

Dagelijks begin jij de dag met een douche, net als vele anderen (hopen we). Daarbij is het belangrijk niet heet te douchen. Daarbij gebruik je een milde wash – zoals de Sans [ceuticals] pH Body & Hand Wash – die de lipiden en het microbioom lekker met rust laat, maar wel het opgebouwde vuil van je huid verwijdert. Zo blijven je poriën vrij en kunnen zij hun werk blijven doen.

Door heet te douchen verliest je huid veel vocht en dat kan voor uitdroging zorgen. Met een agressieve body wash was je je huid letterlijk droog door alle natuurlijke vetten te verwijderen. Hierdoor gaat je lichaam extra hard werken om deze laag weer te herstellen. Het gevolg is een vette huid, die jij gaat bestrijden met nog meer zeep. Vicieuze cirkel incoming. 

Droge huid douche - MANIFY (1)
Foto: Cottonbro

Wekelijks scrubben tegen een droge huid

Naast dagelijks wassen, gebruik je één keer per week een scrub op oliebasis. Deze zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en dat er nieuwe huid wordt onthuld. Verzorgingsproducten worden op deze manier beter opgenomen en je huid voelt minder droog aan.

Hydrateren van buiten én binnen

Na het reinigen is het tijd om je huid te hydrateren. Dit doe je van binnenuit door voldoende water te drinken. Wanneer je ’s morgens opstaat drink je eerst een halve liter water, je lichaam heeft het hard nodig na acht uur zonder.

Nu je hebt gedoucht en een halve liter hebt weggeslobbert, is het tijd om te smeren. Je gebruikt hiervoor een crème die je huid op weg helpt. Met Barrier Restore Body + Hand Butter van Sans geef je je huid een boost. Voor je gezicht gebruik je een moisturizer. Deze zijn gemaakt voor je gezicht en bevatten iets andere ingrediënten. Geen zin om meerdere potjes te gebruiken? Dan kun je kiezen voor een alles-in-1-product zoals deze face & body lotion.

Extra tips voor de wintermaanden

Gedurende de winter is je huid extra vatbaar voor droogheid door de grote temperatuurverschillen. Zorg er dan voor dat je een beetje extra zorgt voor je velletje, en daar schreven we eerder al een artikel over: Tips tegen een droge huid als het steenkoud is.

Winterdip MANIFY

LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…