Dit kost een kind tot zijn of haar 18e, plus zeven alternatieven voor je geld

CREDITS: Unsplash | Caleb Jones

Voortplanting is verre van goedkoop. De beslissing om een kind op aarde te zetten neem je niet in een hitsige bui. Voor veel mensen is een kindje maken een levensdoel. Of beter gezegd: hét levensdoel. Want wat als Eva hoofdpijn had toen Adam zin had in seks?

Dus een kindje maken en daarna goed in de maatschappij proberen te gooien is een belangrijk aspect in je leven. Maar ja, het kost je wel klauwen met geld. Het is tijd om een op een rijtje te zetten wat zo’n kleine opdonder kost én wat je anders had kunnen doen met je zuurverdiende centen.

Zoveel knaken moet je aftikken voor een kind

Een rib uit je lijf. Dat kost een kind in ieder geval zeker. Allereerst hangt het grotendeels af van wat jij maandelijks op je bordje krijgt. Een kind kost namelijk gemiddeld 17% van je besteedbare inkomen en dus ben je er meer aan kwijt als je meer salaris hebt.

kind kost, Dit kost een kind tot zijn of haar 18e, plus zeven alternatieven voor je geld
Foto: Kelly Sikkema

Tot zijn of haar 12e

Een Nederlander met een modaal inkomen krijgt netto € 2.373,75 per maand. Als je daar 17% van pakt kom je uit op €403,54. Dat is dus wat een kind kost per maand. Op jaarbasis is dat €4.842,45. Zo’n kleine guy of meisje kost al heel wat totdat hij of zij twaalf kaarsjes uitmikt. Als je kind twaalf is geworden heb je al zo’n €58.109,40 uitgegeven.

Tussen de 12 en 18 jaar

Daarna, tot zijn of haar 18e, kost een kind nog net iets meer per maand. Volgens het Nibud stijgen de maandelijkse kosten met 10,3% in de laatste zes jaar voor het achttiende levensjaar. Dat komt neer op €445,10 per maand en dat is jaarlijks €5.341,26.

Tussen zijn of haar twaalf en achttien kost een kind dus ook nog eens €32.047,56. Dat opgeteld bij de eerste twaalf jaar kom je uit op: €90.156,96. En dan moeten ze nog gaan studeren. Zeg eerlijk een beetje man betaald toch in ieder geval het begin van de studie van zijn kind?

€90.156,96 uitgeven aan andere dingen

Aah, wat één schattig kind heb je! De eerste twee jaar is die opmerking nog wel leuk, maar daarna zie je de cijfers op jouw rekening dalen. Dan is het allemaal wat minder spannend en gezellig. Het enige waar jij na achttien jaar aan kan denken zijn de andere dingen die je had kúnnen doen met het geld. Hier een aantal voorbeelden:

Geef elke vrijdag een rondje aan 100 man. Vijf jaar lang.

Een rondje in de kroeg geven is een gevoel van onsterfelijkheid. De hele kroeg ziet jou als een held wanneer je aan de bel hangt. Het gejuich en de tranen van blijdschap bij je vrienden zijn het geld meer dan waard. Als je een rondje in de kroeg geeft waar 100 mensen zijn, kost dat je €259,- omdat een biertje gemiddeld €2,59 kost. We maken er voor de zekerheid €300,- van, want iedereen wil iets anders.

Als je elke vrijdag een rondje geeft aan 100 man kost dat €15.600 per jaar. Als je dat vijf jaar lang doet kom je uit op €78.000. Dan heb je je geld toch veel beter besteed? Plus dat je nog wat geld over hebt.

kind kost, Dit kost een kind tot zijn of haar 18e, plus zeven alternatieven voor je geld
Foto: Quentin Dr

43 keer het laatste studiejaar van je hbo-opleiding overdoen

Een jaar op het hbo kost €2.083,- en dus zou je met ongeveer €90.000,- je laatste jaar 43 keer over kunnen doen. Een hele geruststelling als je moeite hebt met je scriptie. Geen persoonlijke ervaring by the way.

Een Tesla Model S

Een kale Tesla Model S kost €87.800. Dus het is eigenlijk gewoon kiezen: een kind of een Tesla Model S zonder extra’s? Bijkomend voordeel: een kind is ook kaal.

25.043 Grande cappuccino’s bij Starbucks

De befaamde koffietent vraagt €3,60 voor een Grande Cappuccino. Een échte koffieliefhebber die daar €90.156,96 voor over heeft kan er zo’n 25.043 drinken. Het is de oplossing als het je niet lukt om zelf lekkere koffie te zetten.

kost kind
Foto: Kal Visuals

Het goedkoopste abbo op de Donald Duck. 500 jaar lang.

Een abonnement op de Donald Duck kost ongeveer €15,- per maand. De goedkoopste variant dan. Jaarlijks zie je dan €180,- van je rekening verdwijnen. Als je dat abonnement 500 jaar lang door laten lopen ben je €90.000,- kwijt. Geen geld, maar je moet het wel zelf lezen. Kinderen heb je namelijk niet.

Zeven jaar alleen door Azië reizen

Gemiddeld kost één dag reizen door Azië €20,- tot €35,-. In het ergste geval komt het dus uit op €12.775,- per jaar. Met het geld dat je kwijt bent aan een kind kun je dus ongeveer zeven jaar door Azië reizen. Dan moet je wel alleen gaan en niet in de meest luxe hotels gaan slapen hé.

kost kind
Foto: Oliver Sjöström

1 beveiligde parkeerplaats in Amsterdam

We hebben de klapper van vandaag gevonden: voor €50.000 kun je één beveiligde parkeerplaats kopen in Amsterdam. Twee parkeerplaatsen gaat dus al niet lukken, want dan kom je uit op €100.000. Nu is ineens een kind toch niet zo’n slecht idee hé?

Uiteindelijk gaat het er niet om wat je met jouw geld, als het je maar gelukkig maakt. En voor veel mensen is een kind het mooiste wat er is. Mocht je een van die mensen zijn dan kunnen we alleen maar zeggen: ga ervoor en maak dat kind!

kost kind
Foto: Derek Owens
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…