De voordelen van dagelijks wandelen

CREDITS: Clem Onojeghuo | Pexels

We zitten steeds meer en daar worden we niet gezonder van! Daarom horen we ook vaak dat zitten het nieuwe roken is. Het voordeel is echter wel dat je tegenwoordig naar buiten moet en dus meer beweging pakt dan je collega’s. Sommigen zitten wel acht uur achter elkaar. Niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. Bewegen is gezond en in onze kenniseconomie doen we dat steeds minder. Wandelen is een simpele activiteit die je heel wat voordelen kan bieden.

Wandelen: de voordelen op een rijtje

Zitten is in ons dagelijks leven moeilijk weg te denken. Maar je dagelijkse beweging pakken is een stuk makkelijker dan je denkt. Wandelen is goed voor lichaam en geest. En alles wat je nodig hebt zijn twee benen. Wat zijn dan die voordelen van wandelen?

Zuurstof tot in de puntjes verzorgt

Als we zitten, pompt ons hart drie tot vijf liter bloed per minuut rond. Maar tijdens een partijtje voetballen kan dit 50 liter per minuut zijn om alle weefsels optimaal te voorzien van bloed. Zittend gaat het dus erg lastig om de juiste stofjes op de juiste plaats in ons lichaam te bezorgen. Wanneer je wandelt is het voor je lichaam erg makkelijk om zuurstofrijk bloed tot in de puntjes van je tenen te bezorgen.

Train je core

We kunnen onze summerbody weer in de kast zetten, want die hebben we voorlopig niet nodig. Maar wanneer we niet weer van vooraf aan willen beginnen na de feestdagen is wandelen een goede activiteit. Door te wandelen train je je benen, billen en buik. En zo houdt je dus de onderkant goed bij, om deze weer droog te trainen voor het flaneerseizoen van 2020.

Diabetes de deur uit

Als je dagelijks wandelt zorg je ervoor dat je metabolisme verbeterd. Een verbetering in de stofwisseling van je cellen zorgt ervoor dat diabetes type 2 lekker weg blijft. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel bewegen een veel betere glucosehuishouding hebben. Zij hebben hier om latere leeftijd veel profijt van.

De rust zelve

Wanneer je wandelt en om je heen kijkt wordt je heel bewust van je omgeving. Hierdoor geef je jouw brein de ruimte om onder het genot van de extra zuurstof die het krijgt lekker af te dwalen. De kans dat je nieuwe dingen ontdekt in jouw vertrouwde omgeving is heel groot. Doordat wandelen de rustgevende neurotransmitter GABA verhoogd wordt je heel relaxed wordt. Het stofje endorfine doet daar dan nog een schepje bovenop. Een vrije uitloop kip is er niks bij!

Out of the Box

Heb je het gelukt dat je je creativiteit kwijt kunt in je baan, dan weet je dat je soms uren kunt broeden op een nieuw idee. Bijvoorbeeld voor een nieuwe marketing campagne of een top idee voor een nieuwe product. Door te wandelen wordt je rechter hersenhelft geactiveerd, dit zorgt ervoor dat je brein herinneringen gaat linken die wel eens kunnen leiden tot dat eureka moment. In de benen dus!

Doei extra kilo’s

Wandelen is niet heel erg inspannend. Zou je denken tenminste. Per uur verbrand je zo’n 300 calorieën. Dat kan dus flink optellen als je dagelijks 30 minuten lang je stelten gebruikt om je vooruit te bewegen. Die 1.050 calorieën die je hiermee per week verbrand kun je weer investeren in goud gele pretcilinders tijdens een avondje met de mannen. Protip: Loop op zaterdag een half uurtje extra. Dan hoef je die the day after niet meer te doen!

Geniet vooral

Naast alle voordelen is wandelen ook gewoon erg leuk. Je hebt tijdens een mooie tocht weer eens tijd om bij te praten met je vriendin die het niet toestaat dat jij door haar favoriete Pretty Little Liars scene heen ouwehoert. De natuur is een plek van rust, waar je na een drukke week lekker even kunt ontspannen. Wil je nou veel meer weten over outdoor? Check dan zeker onze vrienden van The Hike! Ze hebben bijvoorbeeld een hele toffe tip over de zwaarste hike in Nederland, genaamd de Dutch Mountain Trail.

Voordelen Wandelen
Foto: Kal Visuals