Back to basic met een safety razor

CREDITS: Castorly Stock | Pexels

Het klassieke scheermes, double edge razor of veiligheidsscheermes zijn allemaal benamingen voor wat velen noemen de safety razor. De safety razor bestaat al meer dan honderd jaar en is opnieuw bezig aan een opmars. Er is een groter wordende groep mannen die overstapt en niet meer terug wil naar het moderne cartridgesysteem. Ben je klaar om te scheren zonder irritatie, dan is dit type scheermes the way to go.

De safety razor is weer helemaal van deze tijd

En daar is een goede reden voor. Het klassieke scheermes laat je scheren met meer controle, meer comfort en in stijl. Want zeg nou zelf, zo’n zilveren scheermes staat jou toch veel beter dan een plastic cartridge? Iedere scheerbeurt is een ritueeltje waar je graag tijd vrij voor wilt maken. Hoe het werkt? We nemen je mee.

safety razor, Back to basic met een safety razor
Foto: Supply

De cartridge versus de double edge

Moderne scheermessen bevatten het liefst zoveel mogelijk mesjes. Hoe meer, hoe beter volgens de marketingafdeling. Heb je echter een gevoelige huid dan zijn ingegroeide haren en irritatie voor jou dagelijkse realiteit. Het verschil tussen een cartridge zoals grote merken die verkopen en een safety razor is het gebrek aan mesjes. Dat gebrek aan mesjes zorgt er juist voor dat scheerirritatie verleden tijd is. Scheer je met een cartridge waarin vijf messen zitten dan ga je in praktijk vijf keer over dezelfde plek om de haren weg te krijgen. Met een veiligheidsscheermes ga je maar één keer over dezelfde plek mét een beter resultaat. De mesjes die je gebruik in een klassiek scheermes zijn vlijmscherm en spotgoedkoop.

Routine met een safety razor

Wil je gaan scheren met een safety razor dan zul je je scheerroutine moeten omgooien. De cartridge systemen zijn ontworpen om tijd te besparen. Scheergel op je gezicht en gaan. Bij een double edge maak je gebruik van het zogenaamde nat scheren wat de barbier ook doet. Zo ga je aan de slag.

Scheerzeep
Foto: Supply

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je gaat scheren is het van belang de haren zacht te maken en je huid voor te bereiden op wat komen gaat. Het nemen van een warme douche is hier ideaal voor, maar je kunt ook een hot towel gebruiken om de baardharen zacht te maken.

Vervolgens breng je al masserend een pre shave product aan. Dit zorgt ervoor dat je een beschermende laag aanbrengt op de huid, de haren nog zachter maakt en de huid hydrateert.

Voordat je begint aan de routine heb je jouw scheerkwast in het warme water gelegd zodat deze voldoende water kan opnemen. Je knijpt hem uit zodat er geen water meer uit druipt en maakt met scheerzeep een compact schuim. Heeft het een parelmoer glans, dan weet je dat je goed zit. Dit schuim breng je met de scheerkwast aan om je huid.

Je bent nu klaar om te scheren

Nu ga je met de safety razor aan de slag. Zonder druk uit te oefenen en onder een hoek van dertig graden behaal je het beste resultaat. Is de hoek goed dan hoor je het mes snijden. Na de eerste ronde kun je ervoor kiezen nogmaals in te zepen en het proces te herhalen.

Na het scheren spoel je af met koud water. De poriën sluiten zich en dit helpt bij het koelen van de huid. Vervolgens ga je met een aluinsteen over de geschoren huid. Dit mineraal is bloed stelpend, kalmeert de huid en is licht desinfecterend om ontstekingen tegen te gaan.

Tot slot sluit je af met het aanbrengen van jouw favoriete aftershave lotion of balsem. Heb je een gevoelige houd kun je kiezen voor een aftershave zonder parfum en alcohol.

Het eindresultaat: een perfecte scheerbeurt alsof je bij de beste barbier van de wereld bent geweest. Gewoon bij jou thuis boven de wasbak.

Safety razor - MANIFY
Foto: Supply

Richting van de haargroei

Na je scheerbeurt wil een zo smooth mogelijk resultaat. Daarbij kun je irritatie niet gebruiken. Daarom is het van belang om voor het scheren de groeirichting van je baardharen in kaart te brengen. Scheer met een safety razor in eerste instantie altijd met de haargroeirichting mee. Iedere baard is anders en het patroon waarin het haar groeit is als een vingerafdruk. Is jouw baard nog niet wat hij zou moeten zijn kun je je baardgroei op verschillende manieren stimuleren. 

Voordelig scheren met een safety razor

Er is een breed scala aan safety razors, waarvan de prijs varieert van vijftien euro tot ver boven de honderd euro. Niet echt goedkoop horen we je denken. De aanschafprijs van een houder is inderdaad duurder dan het plastic handvat waar je een cartridge in drukt. De prijs van de mesjes maken echter het verschil. Waar je voor een cartridge ruim twee euro per stuk betaald, zijn de double edge messen over het algemeen niet duurder van 50 cent per stuk.

Safety razor - MANIFY
Foto: Nacho Fernández

Soorten safety razors

Double edge scheermessen zijn er in allerlei smaken. Zo kun je ervoor kiezen een houder te kiezen die mild is in gebruik, waar een andere houder het mes veel grover op de huid zet. Het is per man verschillend wat als prettig wordt ervaren. Wil je ultieme controle dan kun je kiezen voor een instelbare safety razor waarbij de hoek van het mes te bepalen is.

Het bijwerken van de baard

De baard is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en daar maken we gretig gebruik van. Laat jij jouw baard echter lekker zijn gang gaan dan ziet hij er binnen de kortste keren uit als een oerbos waar de amazone jaloers op is. Het bijhouden van de contouren is met een safety razor kinderlijk eenvoudig en comfortabel, waarbij je met een cartridge op de gok bezig bent. De hals waar scheerirritatie eerder regel is dan uitzondering zal je dankbaar zijn. Kies het scheermes wat bij jou past en maak de routine de jouwe.

Safety Razor - MANIFY
Foto: Supply
LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…