Uit de kunst: kunstenaar krijgt €70.000 voor een wit doek

CREDITS: Unsplash - Bermix Studio

Soms als je in een museum loopt dan denk je: “Dit had ik na de gemiddelde vrijdagmiddagsborrel ook nog wel kunnen maken.” Maar mocht je nu het Kunsten Museum in Aalborg bezoeken, dan zal dit gevoel helemaal overheersen bij het zien van de kunstserie ‘Take The Money and Run’. Een kunstwerk dat het museum bijna 70.000 euro kostte. Het resultaat? Een wit doek en een rijkere kunstenaar.

Een masterpiece of ordinaire oplichterij?

De kunstenaar, Jens Haaning, ontving als lening 70.000 euro van het museum om een eerder kunstwerk van hem na te bootsen. In plaats daarvan besloot Haaning het geld te houden en twee lege doeken in te leveren bij het museum. “In naam van de kunst”, zo zegt Haaning zelf. Hij geeft zelfs aan dat hij met het ontvangen geld geen beter kunstwerk had kunnen leveren dan dat hij nu heeft gedaan.

Nou, dan wordt het dus echt tijd dat jij en je vrienden na een flinke avond borrelen het creative brein aan het werk zetten en ‘kunst’ maken. Vertel gewoon een leuk verhaaltje bij jouw prachtige stickman tekening en boem: je hebt een masterpiece, vast wel 70.000 euro waard. It’s that easy.

kunstenaar
Foto: Ian Dooley

Een reactie op de werkomstandigheden

Oké, het klinkt nu wel heel erg als een ordinaire poging om het museum op te lichten, maar volgens de kunstenaar zelf zit er meer achter. Het kunstwerk dient volgens Haaning namelijk als reactie op zijn werkomstandigheden. De lening die het museum de kunstenaar gaf waren volgens Haaning alleen genoeg om de kosten van het project te dekken. Zelf zou hij er niks aan overhouden. Als protest hiertegen besloot hij om contractbreuk te plegen, want: “contractbreuk maakt deel uit van het kunstwerk”, zo geeft Haaning aan.

De meest artistieke roof ooit?

Of deze artistieke poging om een extra zakcentje te verdienen standhoudt is nog maar de vraag. Hoewel de kunstserie wel tentoongesteld is door het museum, zijn ze niet al te blij met de actie van de kunstenaar. Het contract tussen het museum en Haaning loopt op 16 januari af. Mocht Haaning het geleende geld dan niet aan het museum hebben teruggegeven, zal het museum stappen zetten om Haaning zijn contract te laten nakomen. Dit zei museumdirecteur Lasse Andersson in gesprek met CNN.