De BYD Dolphin Surf snapt de stad beter dan jij

Rotterdam. De stad waarin het verkeer geen moment krijgt. Het verkeer beweegt grillig, routes veranderen sneller dan je navigatie kan bijhouden en geen enkele straat is écht rechttoe rechtaan.

In dat georganiseerde gedoe surfen wij met de nieuwe BYD Dolphin Surf op de golven van de stad. We stappen in bij city surfpool RiF010, toepasselijk, en willen antwoord op de vraag: hoe gedraagt de compacte EV zich als alles tegelijk beweegt?

Surfen door Rotterdam

Allereerst: hij blijft kalm, deze volledig elektrische A-segmenter. Niet dat we ook maar 750 meter verder na 10 minuten: het verkeer stond gelijk muurvast. Maar snel omdraaien en een andere route kiezen is snel gedaan. De Dolphin stuurt strak, zelfverzekerd en remt intuïtief. Handig, want daardoor voelt-ie zich op z’n gemak tussen de trams, taxi’s en fietsers met haast. Tel daar dat felle kleurtje bij op, en een nieuwe stadsheld is geboren.

, <strong>De BYD Dolphin Surf</strong> snapt de stad beter dan jij

Een dolfijn die niet hoeft te overcompenseren

Waar kleintjes vaak willen overcompenseren, heeft de BYD Dolphin Surf dat (gelukkig) niet nodig. Hij doet waar hij goed in is. En weet dat ook: wendbaar zonder zenuwachtig te worden. In de binnenstad komt zijn lichte besturing tot leven. De balans tussen vering en directheid is goed getroffen. Drempels worden zonder klagen genomen en de Dolphin geeft voldoende feedback als je over tramrails stuitert. Daarbij kijkt hij mee, voelt mee en reageert snel, want er zijn meer dan twintig rijhulpsystemen aanwezig.

, <strong>De BYD Dolphin Surf</strong> snapt de stad beter dan jij

In de volksmond wordt een BYD Dolphin Surf snel klein genoemd, maar compact is een betere benaming. Zodra je instapt merk je hoe efficiënt hij is ingedeeld. Er is verrassend veel ruimte. Vier volwassenen passen erin zonder geklungel. Ga je met z’n tweeën een weekendje weg? Geen probleem. De bagageruimte is royaal, zeker met de achterbank plat.

Het interieur zelf is fris. Niet per se overdesigned, maar wel doordacht. Qua materiaal voelt alles degelijk en het grote 10,1-inch touchscreen draait op commando. De interface is intuïtief, en draadloze Apple CarPlay en Android Auto zijn standaard. Net als een draadloze telefoonlader. Zeker voor de stadse mensen is dat een must.

Kilometers maken in de stad

Met een WLTP-bereik van 220 kilometer kun je een paar dagen door de stad bewegen zonder te laden. En wie z’n rijstijl een beetje afstemt, haalt in stadsverkeer makkelijk 300 kilometer. Snelladen gaat vlot genoeg om tussendoor even bij te tanken. Dat maakt hem praktisch inzetbaar, zonder afhankelijk te zijn van een thuislaadpunt.

De Dolphin rijdt op BYD’s eigen Blade Battery. Een type accu dat geen nikkel of kobalt bevat, maar wel bekendstaat om z’n veiligheid en lange levensduur. En dat is geen loze belofte, want we weten allemaal hoe BYD is begonnen… Als een productiebedrijf voor batterijen.

Klaar voor?

De instapversie, de Surf Active, begint bij net geen 23 duizend euro. Daarvoor krijg je een auto met meer dan twintig rijhulpsystemen, een modern interieur en een ontwerp dat zich onderscheidt. Oftewel: een mooie kans om voor je eerste EV te gaan. Of tof voor erbij als elektrisch boodschappenwagentje. Alleen voor de naam zou je het al doen, toch?

Kortom: hij lost gewoon een heleboel op. In een stad als Rotterdam merk je pas hoe waardevol dat is.

LEES OOK
Glastonbury’s meest iconische acts
Glastonbury’s meest iconische acts
De invloed van festivals op de maatschappij wordt groter en groter. Tickets kosten een godsvermogen en grote spelers zoals Tomorrowland zijn soms al binnen enkele minuten uitverkocht.…
Vijf classic cars voor op je netvlies
Vijf classic cars voor op je netvlies
Klassiekers. Wie ons een beetje volgt, weet dat we niet zonder kunnen. De lijnen, het geluid, de nostalgie en het gevoel: classic cars hebben het. Door de…