De beste films met Morgan Freeman

Wie kent hem niet? De levende legende Morgan Porterfield Freeman Jr. De Amerikaanse acteur speelt op zowel het toneel, de televisie als in de film. Met één Oscar, drie Oscarnominaties en meer dan dertig andere filmprijzen is Freeman een van de beste acteurs ooit. Dit zijn de beste films met Morgan Freeman. Gerangschikt op basis van de beoordelingen van IMDb.

Beste films met Morgan Freeman

The Bucket List – 7.4 op IMDb

Op het begin lijken er geen grotere tegenpolen te zijn: Miljonair Edward Cole (Jack Nicholson) en arbeider Carter Chambers (Morgan Freeman). Ze ontmoeten elkaar in een ziekenhuis omdat ze beide terminaal ziek zijn en niet lang meer hebben. Allebei willen ze nog wel heel veel doen in het leven. Op een dag besluit het oude tweetal om uit het ziekenhuis te ontsnappen om de lijstjes met dingen die ze ooit nog hadden willen doen te gaan uitvoeren. Een geniale film die er ook nog eens voor kan zorgen dat je een traantje laat.

Lean on Me – 7.4 op IMDb

De Amerikaanse actie-dramafilm uit 1989 is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een schoolhoofd die ingreep op de Amerikaanse Eastside High School in Paterson. Deze school werd geteisterd door drugs en geweld. Principal Joe Clark (Morgan Freemanwordt aangesteld als hoofd van de school waar dus criminaliteit het dagelijkse beeld bepaalt. Hij is vastbesloten om ervoor te zorgen dat alles weer op rolletjes gaat lopen.

Driving Miss Daisy – 7.4 op IMDb

Als Miss Daisy langzaam maar zeker een gevaar op de weg wordt, kan ze er niet onderuit om met een chauffeur met te rijden. In eerste instantie is dit het laatste wat ze wil als haar zoon het probeert om een er eentje in te huren. Pas als ze een gloednieuwe auto in de prak rijdt, drijft haar zoon zijn zin door. De 72-jarige Miss Daisy krijgt een chauffeur. Het wordt de vrolijke en geduldige Hoke (Morgan Freeman). Daisy is niet de makkelijkste maar Howe weet toch haar vertrouwen te winnen.

Gone Baby Gone – 7.6 op IMDb

De politie is in een zaak over de verdwijning van de vierjarige Amanda McCready helemaal het spoor bijster. De tante kan het niet meer aan en huurt twee privé-detectives in. De detectives zetten alles op het spel om de zaak op te lossen. Met weinig ervaring maar veel kennis over de buurt gaan ze op zoek naar het meisje.

Lucky Number Slevin – 7.7 op IMDb

Doordat Slevin aangezien wordt voor iemand anders, komt een in een benauwde situatie terecht. Namelijk in een oorlog tussen de twee grootste criminelen van New York: The Rabbi (Ben Kingsley) en The Boss (Morgan Freeman). Naast dat is er ook nog een detective die het op hem gemunt heeft. Tot overmaat van ramp zit er ook nog een huurmoordenaar, gespeeld door Bruce Willis, in de kringen. Al met al geen gemakkelijke situatie en Slevin moet slim zijn om zijn eigen leven te redden. Top film met een top cast.

Glory – 7.8 op IMDb

Glory is geregisseerd door Edward Zwick. Freeman heeft een iets kleinere rol in deze film. De hoofdrollen worden vertolkt door Matthew Broderick en Denzel Washington. Hiervoor kreeg Washington een Oscar voor de beste mannelijke bijrol. Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Robert Gauld Shaw krijgt de leiding aangeboden over de 54ste infanterie van Massachusetts. Het bataljon bestaat enkel uit soldaten met een donkere huidskleur. In de strijd vallen er veel doden maar de soldaten worden ook geroemd voor hun dapperheid.

Million Dollar Baby – 8.1 op IMDb

De Amerikaanse dramafilm uit 2004 stond onder leiding van Clint Eastwood. Zelf speelde hij ook een van de hoofdrollen, samen met Hilary Swank en Morgan Freeman. Frankie Dunn (Clint Eastwood) leidt een boksschool in een kansarme buurt. Een serveerster uit de buurt, gespeeld door Hilary Swank, wil graag gaan boksen en wil het liefst door Dunn worden opgeleid. Naar lang aandringen gaan ze het avontuur aan. Dit avontuur levert de film uiteindelijk diverse Oscars op met voor Freeman de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Unforgiven – 8.2 op IMDb

Nog een film waarin Eastwood en Morgan Freeman samen een grote rol spelen. De in 1992 uitgebrachte film is een van de beste uit de jaren ’90 en is een meeslepend verhaal. William Munny (Clint Eastwood) is een vogelvrij verklaarde moordenaar, die zich verbergt voor zijn verleden. Munny heeft eigenlijk een punt gezet achter zijn carrière als crimineel, maar wordt dan toch weer benaderd om een aantal cowboys om te leggen. Hij komt erachter dat het niet meer zo makkelijk is om mensen te vermoorden.

Se7en – 8.6 op IMDb

1995 was het jaar dat Se7en uitkwam. Geschreven door David Fincher met naast een hoofdrol voor Morgan Freeman, ook hoofdrollen voor Brad Pitt en Gwyneth Paltrow. Freeman speelt in de film een detective die nog maar één week hoeft te werken voordat hij met pensioen kan. Ondertussen moet hij zijn jonge opvolger, de enthousiaste David Mills (Brad Pitt), opleiden. En je verzint het niet: net in zijn laatste week komt hij de meeste gruwelijke seriemoordenaar uit zijn carrière tegen. In de film gaan twee rechercheurs op zoek naar de beruchte seriemoordenaar die doodt volgens de zeven hoofdzonden: vraatzucht, hebzucht, luiheid, lust, afgunst, hoogmoed en wraak.

The Shawshank Redemption – 9.3 op IMDb

Voor velen de allerbeste film ooit gemaakt: de in 1994 geproduceerde film The Shawshank Redemption. Andy Dufresne (Tim Robbins) betrapt zijn vrouw met een ander en wordt vervolgens beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Met volle overtuiging probeert hij vol te houden dat hij onschuldig is, maar Andy ontkomt niet aan een straf. Tweemaal levenslang is de straf die hij uiteindelijk krijgt. In de Shawshank gevangenis ontmoet hij Ellis Boyd “Red” Redding, de mannelijke hoofdrol die wordt vertolkt door Morgan Freeman. Als je deze film nog nooit hebt gezien: shame on you.

Misschien zijn er fans die een aantal documentaires en de ‘Batman-films’ missen. Voor dit rijtje zijn de documentaires en mini-series zoals The Civil War buiten beschouwing gelaten. In de films van Batman zoals The Dark Knight en Batman Begins heeft Freeman, volgens ons, niet zo’n impact als op de andere films in de rijtje. Deze films en documentaires hebben wel allemaal een hoge beoordeling gekregen van IMDb. Hier het volledige lijstje met alle films waar Freeman een rol in heeft gespeeld.

Morgan Freeman