De 7 meest kickass vrouwelijke gamepersonages volgens Manify

CREDITS: idigitaltime

Hoewel in de meeste games mannen nog altijd de hoofdrol spelen, is het allang niet meer zo dat de gamewereld een mannenwereld is. In samenwerking met Startselect heb ik 7 vrouwelijke gamepersonages geselecteerd die een inspiratie zouden moeten zijn voor alle developers. We willen meer van deze kick-ass vrouwen!

Lara Croft – Tomb Raider

Laten we beginnen met hét icoon voor de vrouwelijke gamepersonages. Lara Croft werd in de jaren 90 een evenbeeld van ‘Girl Power’. Haar uiterlijk is in de jaren veel veranderd, maar haar hunkering naar avontuur zal nooit verdwijnen.

Ze is het vrouwelijk antwoord op Indiana Jones. In de game wereld zien we haar graag samen werken met Nathan Drake uit Uncharted. Hoe dan ook, ze is een archeologe die geen gevaar uit de weg gaat. Dat had ze makkelijk kunnen doen. Lara komt namelijk uit een huis van hertogen en hertoginnen. Zelf is zij de hertogin van Saint Bridget, wonend in Wimbledon, Londen. Van haar werd verwacht dat ze zou trouwen met de Graaf van Farrington. Helaas voor hem trouwde zij met de mysteries van de aarde.

Haar eerste aanraking met archeologie kwam door een artikel van Werner Von Croy in de National Geographic. Haar vader kon het zeuren van zijn schone dochter niet meer aan en liet haar mee gaan op een reis door Azië. Na het afmaken van haar opleiding, ging ze skiën in het Himalayagebergte. Ze hield nu eenmaal van extreme sporten. Op haar terugreis verongelukte het vliegtuig, waarbij zij als enige overleefde. Het duurde 2 weken voor Lara een bewoonde wereld aantrof.

Het was vanaf dit moment dat het ‘kopje-thee-met-koekjes’ bestaan vooral verstikkend was. Haar geluk lag in avontuur. Geen flinke duit zakgeld meer voor haar, m,aar dat kon haar niets schelen. Niet wetende wat ze allemaal aan zou treffen. De stem- en motion actrice van Lara Croft is er eentje waar ik wel een avontuur mee zou willen beleven in real-life. Haar naam is Camilla Luddington en zij is het gezicht van de franchise. ( tip: spoel door naar 1:50 )

 

Lightning – Final Fantasy XIII

Ken jij je eerste liefde nog? Die ene vrouw die je als jongetje zag als de ideale vrouw, naast je eigen moeder. Als ik moest kiezen, dan koos ik deze uit alle vrouwelijke gamepersonages. Vooral uit puberale onzekerheid die nog is blijven hangen. Ik weet niet of het door haar roze haren komt, of door haar ogen.

Sinds Final Fantasy VII ben ik fan van de franchise. Het is een serie die laat zien dat fantasie oneindig is. Final Fantasy XIII is hier ook een voorbeeld van. Hierin speel je Lightning, bewoner van Cocoon. Nadat haar zusje Serah als vijand van de staat wordt verklaard, doet Lightning een poging haar te redden. Zij en een aantal metgezellen worden gekozen door de fal’Cie, een aantal halfgoden, om Cocoon te vernietigen. In het vervolg deel, Lightning Returns, moet de roze harige de wereld in 13 dagen redden. Dit alles met een zwaard ter grootte van je been. Leuk feitje aan dit spel is dat je ook daadwerkelijk 13 dagen in de wereld van Final Fantasy krijgt. Lukt het je niet, kun je of stoppen of opnieuw gaan spelen.

Het idee achter Lightning was het maken van een sterk vrouwelijk karakter dat niet bang was om haar handen uit de mouwen te steken. De mouwen en de rest van haar kostuum zijn overigens gebaseerd op de krachtige vrouwelijke strijders uit de Noorse mythologie genaamd de Valkyrie. Fans kennen haar ook wel als Claire Farron, haar officiële naam. Het komt namelijk nogal eens voor dat karakters worden vernoemd naar weersomstandigheden. Zo heb je Cloud Strife uit deel VII, maar ook Snow Villiere uit deel XIII. Daar was de maker een beetje klaar mee. Waar de makers niet klaar met zijn is het uitbreiden van de franchise. Zo komt eind deze maand deel XV alweer op de markt. Één van de weinige spellen op de wereld die van elk deel iets unieks maakt.

vrouwelijke gamepersonages 1

Evie Frye – Assassin’s Creed

Dit is toch wel mijn favoriete franchise; Assassin’s Creed. Inmiddels zijn er 8 spellen op de markt van dit deel. In het laatste deel kun je een vrouwelijk karakter kan spelen. En wat voor één! Evie Frye is een slimme tante die de wereld wil redden van onrecht. Helaas moet ze dit doen met haar tweelingbroer Jacob, die de wereld wil redden van…saaiheid. Ze is geboren in het jaar 1847 en werd op haar 18e, samen met haar broer, lid van de ‘British Brotherhood’, de Britse Assassins.

Evie is een professional als het aankomt op sluwheid en sluipen. Ze is daar zo goed in dat ze vaak onzichtbaar lijkt voor haar vijanden. Nadat ze hoort dat de mensen in Londen volledig uitgebuit worden, besluit ze samen met haar broer, Londen over te nemen. Voor gerechtigheid natuurlijk. Om dit voor elkaar te krijgen richten ze een ‘gang’ op, genaamd de Rooks. Terwijl Evie uitzoekt waar de leider van de Tempeliers is. Neemt Jacob het heft in handen om de straten van Londen veilig en schoon te houden van misdaad. Dit lukt hem natuurlijk nooit zonder de standvastigheid van Evie. Het spel geeft een goede balans tussen het testosteron van mannen en het ‘alles overdenken’ van een vrouw.

vrouwelijke gamepersonages 2

foto: truegamerrevolution

Commander Shepard – Mass Erect

Tijd om de vrouwelijke gamepersonages buitenaards te brengen. Weet je wat zo fijn is aan de wereld van games? Je kan zijn wie je wil zijn. Zowel vrouw als man. En aangezien de wereld tegenwoordig wel meer dan 2 seksuele behoeftes kent, kan de virtuele wereld niet achter blijven. Zo kun je in het spel Mass Effect kiezen welk geslacht je wil spelen. Er zullen altijd mannen zijn die een vrouw willen spelen, al is het maar voor het uitzicht tijdens filmische scenes. In alle drie de delen sta je voor dezelfde keuzes. Wij focussen ons natuurlijk op de vrouwelijke keuzes. Een rood harige chick die het universum schoon houdt van dreigingen. Als je goed je best doet wordt er een bij-karakter verliefd op je, ondanks je geslacht; je hulp in donkere dagen, Liara T’Soni. De meeste interacties in het spel letten niet op het feit of je mannetje of vrouwtje speelt. Liara zal toch wel van je houden, mocht je daarin mee willen gaan.

Voor het maken van het karakter is vooral gelet op kwaliteit en realisme. Het ‘standaard’ mannen gezicht dat je ziet is gebaseerd op Nederlands’ eigen Mark Vanderloo. Het vrouwelijk gezicht van Sheppard is in de loop van deel 1 en 2 ook al veranderd, maar maakte in deel 3 een grote sexy verandering mee. Zes verschillende ontwerpen werden online gezet op Facebook. Fans mochten daarna stemmen welk vrouwelijk schoon zij het liefst zouden bespelen. De blondine Sheppard met sproetjes won. Nadat Bioware bedacht dat de haarstijl misleidend zou zijn geweest tijdens het stemmen, werd gekozen voor een roodharige Sheppard. Eén van de makers van het spel, Casey Hudson, beschrijft de unieke stijl van vrouwelijke Sheppard als:”een fantastisch en krachtig vrouwelijk karakter dat gevoelig is en toch vol zelfvertrouwen zit”. You go girl!

vrouwelijke gamepersonages 3

foto: Techtimes

Samus Aran – Metroid

Over sci-fi super chicks gesproken. Samus Aran kan natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Bij de naam Samus denk je niet per se aan een schone blondine die spacewezens een spacecake van eigen deeg geeft. Wij vinden de hoofdrolspeelster van de Metroid serie één van de gaafste vrouwelijke gamepersonage aller tijden. Ironisch genoeg juist omdat haar geslacht er totaal niet toe doet. De meeste gamers hadden zelfs geen idee dat Samus een vrouw was tot ze het spel hadden uitgespeeld en Samus haar wapenuitrusting uittrok.

De manier waarop je haar meer kon laten uittrekken door het spel sneller uit te spelen was natuurlijk enigszins seksistisch. Maar we zijn Nintendo nog altijd dankbaar dat ze ons een vrouwelijke premiejager in een spacesuit hebben gegeven, iemand die we een keer niet hoeven te redden. Ja, we bedoelen jou, Princess Peach.

Het spel Metroid komt uit 1986. Dat maakt haar het oudste vrouwelijke gamepersonages. De spelers van toen dachten dat zij een mannelijk karakter aan het besturen waren. Zelfs de handleiding van toen schreef dat. Toen ze het spel uitspeelde verscheen er opeens een pixelige atletische vrouw.

Samus werd vanaf haar derde levensjaar een wees, vanwege een ruimte-piraten plundertocht op aarde. Ze werd geadopteerd door de mysterieuze Chozo en kreeg een infuus met het DNA van dit volk. Dit maakte haar een echte heldin. Toen ze eenmaal volwassen werd rekruteerde ze zich bij de federale politie. Uiteindelijk was dit niet haar ding en koos ze voor het beroep van premiejager. Daarbij werd ze af en toe ingehuurd door de Galactic Federation. Bepantserd met haar Power Suit, werd ze beroemd vanwege het behalen van missies die andere onmogelijk leek. Hoe sneller je het spel uitspeelt of hoe meer je verzameld, des te beter het einde zal zijn.

vrouwelijke gamepersonages 5

foto: Wikia

Jill Valentine – Resident Evil

Nu we het over blondines met wapens hebben. Misschien is er 1 vrouw in de virtuele wereld waar ieder van de vrouwelijke gamepersonages wel een beetje voor moet uitkijken. Jill Valentine uit de Resident Evil serie. De meest befaamde game van Capcom. Daarbij is Jill misschien wel het meest gewilde karakter op Lara na. We moeten wel eerst even kwijt dat Jill pas in het 5e deel van de serie blond is. Daarvoor was het een net zo mooie brunette. Jill is wat ze noemen een Eurasian, met een Franse vader en een Japanse moeder.

De dame is een SOA, een Special Operation Agent en van een instelling die bio-terrorisme tegen gaat. Tevens is ze hiervan mede oprichter. Hiervoor zat ze in de Delta-force van het Amerikaanse leger. Hier haalde ze het hoogste rang in bommen onschadelijk maken. Dit was niet voldoende en ze zocht een nieuwe uitdaging. Die werd beantwoord door de S.T.A.R.S., waar ze als beste werd beschouwd dankzij haar unieke vechtskills.

Waar Jill vooral tegen vecht is het bioterrorisme. Hierdoor loopt ze nogal eens tegen hele lelijke mutanten aan. Gelukkig kan ze dankzij haar legertijd goed met wapens omgaan. Ze heeft zelfs ooit iemand door zijn hoofd geschoten, van 600 meter afstand, in een bewegende helikopter. Toppertje dus. Helaas werd ze gekidnapt door de slechte bio-terrorist Wesker, die haar met een virus hersenspoelde. Het is Chris Redfield, haar partner in crime en beste vriend, die haar in deze staat tegen komt. Daar schrok hij van, aangezien ze al dood was verklaard. Waar hij nog het meest van schrok is dat ze opeens blond was. Je kan veel zeggen, maar hoe durft Wesker haar bruine haren weg te nemen. Met behulp van Chris zijn nieuwe partner lukt het om Jill te overmeesteren, vooral met geluk.

vrouwelijke gamepersonages 6

Ellie – The Last of Us

Dit is mijn persoonlijke favoriete en tevens de nieuwste uit de lijst met vrouwelijke gamepersonages. Niet alleen het karakter, maar het spel en de wereld waar zij zich bevindt is uniek in zijn soort. Ellie uit The Last of Us leeft in een wereld vol zombies. Niet de standaard alledaagse zombies, maar gemuteerde zombies met schimmels. Ellie mag pas 13 jaar zijn in het spel, zij gedraagt zich als een volwassen vrouw. Wat wil je anders in een apocalyptische wereld waar iedereen je opjaagt en niemand te vertrouwen is.

Wat haar nog wel kind maakt is haar fascinatie en nieuwsgierigheid voor alles om haar heen. Zij is geboren in de tijd dat het virus al gaande was. Internet heeft zij nooit gekend en van kinderfeestjes was maar weinig te bekennen. Ze wil vooral de wereld zien, of wat er nog over is. Gelukkig hoeft ze dit niet alleen te doen. Hoofdrolspeler Joel, het karakter dat je speelt, komt in haar leven terecht.

Voor Joel is dit vooral ongewild. Dit komt vooral omdat hij tijdens het begin van het virus zijn dochtertje verloor, die dezelfde leeftijd had als Ellie. Joel is lid van een soort rebellenbeweging die nog wat van het leven probeert te maken. Door omstandigheden wordt hij gedwongen om Ellie naar de andere kant van de Verenigde Staten te brengen. Waarom? Ellie blijkt immuun te zijn voor het zombie virus. Helaas voor Joel zit het laboratorium aan de andere kant van het land.

Bijzonder is hoe de maker Naughty Dog zijn karakters heeft neergezet. Het is alsof jij de regisseur bent van een film die al voorgeprogrammeerd is. Tijdens het lopen door gebouwen en natuur hebben de karakters geweldige dialogen met elkaar. Daarnaast is de omgeving een perfecte mix van duisternis en, nu de mens dood of te druk is, ongerepte natuur. Ondanks dat het meisje 13 is  kan ze in deze wereld prima op eigen benen staan. Nadat Joel op het randje van de dood balanceert staat Ellie er even alleen voor. In haar eentje gaat ze op zoek naar medicijnen. Hier speel je een tijdje het kleine meisje. Een intense ervaring die je laat voelen hoe de band tussen Joel en Ellie is gegroeid. Het verhaal is bijzonder indrukwekkend en wordt door een groot aantal gamers gezien als het beste videospel ooit. Met gelukkig ook een aantal momenten om even te lachen.