Cubaanse vibes: de Cuba Libre blijft een klassieker

CREDITS: Bigstock

CUBA LIBRE! Dit was de strijdkreet van Cubanen die streden voor hun vrijheid tijdens de 10-jarige oorlog (1868-1878). De Mambises, onder leiding van Antonio Maceo, stormde door Cuba heen en riepen het de hele dag door. Ook tijdens de War of Indepence (1895-1898) riepen de Cubanen met volle overtuiging: Cuba Libre! Dit was hét startschot om een nationale, klassieke drank te introduceren: de signature drink is nu zelfs in Nederland op elke hoek te verkrijgen.

De Cuba Libre blijft een klassieker

Niemand weet voor de volle 100% zeker wie deze simpele, refreshing dorstlesser heeft uitgevonden. Door twee van de populairste ingrediënten – Cubaanse rum & cola – te mixen is er een klassieker ontstaan. Sommigen zeggen dat de Cuba Libre is ontstaan in 1902 om de onafhankelijkheid van het eiland te vieren.

Dat de Cuba Libre in 1902 is ontstaan wordt door een historisch drinkbaar feit ondersteunt. De geschiedenisboeken van Coca-Cola beweren namelijk dat de eerste fles cola in 1900 naar Cuba is geëxporteerd. Dit gebeurde snel nadat de eerste fles cola de V.S. had verlaten naar Europa. Het grootste frisdrankmerk ter wereld werd 14 jaar eerder in Atlanta opgericht.

cuba libre
Foto: Jessica Knowlden

Meer dan een rum-cola

Het verhaal erachter zorgt ervoor dat de Cuba Libre meer is dan alleen een bacootje. De drank werd gedronken door feestvierende politici en diplomaten die samenwerkten bij de El Capitolio in Havana. Als er iets te vieren viel pakten ze samen een Cubaanse rum met cola, geserveerd met ijs en limoen.

Zo maak je ‘m

Ingrediënten 

  • 50 ml Havana Club Añejo Especial of Reserva
  • 1/2 verse limoen
  • 125 ml cola
  • IJsblokjes

Methode

Vul een whisky-sodaglas met ijsblokjes. Doe er de Havana Club Añejo Especial en daarna de cola. Als laatste pers je de sap van de limoen in het glas. Werk af met nog een limoenpartje. Zo simpel kan het zijn. Salud!

Check ook: Negroni: alles over jouw nieuwe signature drink

cuba libre, Cubaanse vibes: de Cuba Libre blijft een klassieker
Foto: Bigstock