Ben je een roller of een spuiter?

Het is een verhitte discussie bij ons op de redactie: spuit of rol jij je deodorant? En hitte is niet handig, want daar ga je van zweten. Geen probleem, volgens beide kampen, want ieders oksels zijn zo fris als een briesje.

De dagen dat je een AXE-pakket voor je verjaardag kreeg, met shampoo en ‘body-spray’, genaamd ‘Africa’ of ‘Marine’, zijn gelukkig voorbij. Maar toch zijn er mensen die zweren bij een spray-deo. Anderen zijn liever lui dan moe en rollen éénmaal daags een anti-transpirant onder de armpjes en zijn overal vanaf.

Maar wat is nou écht het beste?

Rollen of spuiten?

Belangrijk om te weten is dat er een verschil is tussen deodorant en anti-transpirant. Het eerste voorkomt zweten niet, maar zorgt wel dat het niet naar gaat ruiken. Het tweede noemen we vaak ook deodorant, maar voorkomt dat je gaat transpireren. Klinkt ideaal, maar is niet altijd het beste voor je lichaam. Plus je gaat dan gewoon ergens anders zweten, zoals op je voeten, rug of voorhoofd.

Om te kijken wat beter is, rollen of spuiten, beoordelen we op drie punten: hygiëne, efficiëntie en duurzaamheid.

Hygiëne

Qua hygiëne zit er weinig verschil tussen spray of een roller. Het voordeel van een spray is dat het direct droogt en dus ook niet afgeeft op je shirt of een vies gevoel achterlaat. Tenzij je een goedkope spray hebt, dan zit je met witte puntjes in je okselhaar te kijken.

Het nadeel is dat een spray minder lang effectief is, dus dat je bij bovengemiddelde transpiratie vaker op een dag gaat sprayen. Een goede roller heeft het voordeel dat hij de hele dag werkt en dus alleen hoeft op te doen na het douchen. Zo blijft de roller schoon. Ga je ook rollen terwijl je niet gedoucht hebt van te voren? Dan ben je wel echt een viespeuk.

Efficiëntie

Het nadeel van een roller is dat het wat langer duurt voordat hij droogt, je kan dus niet direct een shirt of trui aantrekken. Verder verliest de spray echt op efficiëntie. Omdat sprays in veel gevallen, vooral in de zomer, meerdere keren per dag moeten worden toegepast, moet je ‘m meenemen of lenen van iemand. Doe je het op, weet iedereen in een omtrek van 10 meter dat je ermee bezig bent door de verstikkende geur, het geluid en een enorme wolk om je heen.

Rollers ga je daarentegen niet (uit)lenen. Bepaal zelf maar of je dit een voor- of nadeel vindt.

Duurzaamheid

Hoewel CFK’s in sprays al jaren verboden zijn, dragen producten van persoonlijke verzorging voor bijna 8 procent bij aan de totale uitstoot van vluchtige organische stoffen die bijdragen aan smog. Meer dan de helft, 54 procent, komt hiervan van deo sprays, volgens het RIVM. Drijfgassen zijn dus altijd een slechter keuze voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Sprays irriteren sneller en de gassen die je inademt zijn ongezond.

The Axe-effect, blijkt toch eerder te betekenen dat je als spuiter aan het kortste eind trekt. Moet je maar op een andere manier ervoor zorgen dat de vrouwen achter je aan komen hollen…