Bizar: binnen vijf jaar krijgen we baby’s uit het lab

CREDITS: Isaac Quesada - Unsplash

Misschien heb je het gevoel dat we je een beetje aan het clickbaiten zijn met de titel.

En eerlijk gezegd snappen we dat best. Want ja, wie gelooft er nou dat we binnenkort volledige menselijke baby’s uit het lab krijgen? Alsof het een soort product is.

100% in lab gekweekte baby’s

Eigenlijk is het ondenkbaar, maar toch is het de realiteit. Japanse onderzoekers staan namelijk op het punt om mensenlijk eicellen en sperma te produceren die ze daarna in een kunstmatige baarmoeder kweken. Vitro gametogenese, zo staat dit proces ook wel bekend. Professor Katsuhiko Hayashi, een wetenschapper aan de Kyushu Universiteit, heeft in het verleden al aangetoond dat dit proces bij muizen prima na te bootsen is. Hij gelooft dat de mensheid nog maar vijf jaar verwijderd is van het naadloos repliceren van mensen.

baby's, Bizar: binnen <strong>vijf jaar</strong> krijgen we baby&#8217;s uit het lab

Hoe werkt het precies?

Bij de muizen gebruikte Dr. Hayashi huidcellen van een mannelijke muis om een levensvatbare eicel te vormen en deze te bevruchten. Hierbij worden cellen in principe ‘geherprogrammeerd’ tot pluripotente cellen die aanpasbaar zijn. Deze cellen kunnen daarna elke cel in het lichaam worden, waaronder dus de ei- en zaadcellen. Hayashi denkt dat het nog een kleine vijf jaar duurt voordat hij ei-achtige cellen van mensen kan maken. Daarna willen de artsen het eerst nog 10 tot 20 jaar testen voordat het proces compleet veilig is.

De ‘maar’ bij dit verhaal

Tja, hoe ethisch verantwoord klinkt dat nou eigenlijk? Baby’s op een soort fabrieksmodus de deur uitpompen klinkt nou niet bepaald als een proces waar heel veel liefde bij komt kijken. En dat is nou juist hetgeen wat het moederschap symboliseert. Er zijn dan ook genoeg bezwaren tegen deze ontwikkeling, omdat het onder andere betekent dat vrouwen van elke leeftijd opeens in staat zijn om baby’s te krijgen. Ook zouden ouders een soort voorkeurslijstje in kunnen vullen waarin bepaalde eigenschappen worden gegeven met behulp van genbewerking. Hierdoor zou elke ouder een ‘perfect kind’ krijgen. En niet alleen dat, maar met een simpele haarlok krijg je hierdoor de mogelijkheid om andermans DNA te stelen en zodoende dus baby’s te maken. Eigenlijk krankzinnig als je erover nadenkt.

Afijn, één op de tien paren in de wereld heeft moeite om zwanger te worden en je hebt natuurlijk ook stellen van hetzelfde geslacht. Voor deze mensen zou het dan weer een perfecte uitkomst zijn. In de komende jaren moeten we dus nog maar uitvogelen hoe we dit proces ethisch verantwoord kunnen maken, of dat we het idee voor de bestwil van de maatschappij gewoon moeten schappen.

LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…