Astroloog brengt de snelheid van de aarde in beeld.

CREDITS: Guillaume Preat | Pixabay

Je voelt het niet, maar de aarde schiet met 2,16 miljoen km/u door het heelal. Deze astronomische snelheden worden gehaald doordat de aarde om de zon draait en omdat ons zonnestelsel weer in de melkweg ronddraait. De melkweg op zichzelf verplaatst zich ook weer met een bloedgang door het heelal. Volg je het nog?

Om dit allemaal in perspectief te brengen heeft James O’Donoghue het in perspectief geplaatst.

Dit is de snelheid van de aarde relatief tot de melkweg

De aarde draait om z’n as met een snelheid van 1670 km/h. Dat is voor ons mensen een enorme snelheid maar relatief gezien tot het centrum van de melkweg is dit een peulenschil. 2,16 miljoen km/u is een enorme snelheid die je je niet kunt inbeelden. Daarom is de animatie hieronder gemaakt. Zo wil O’donoghue laten zien hoe snel we ons door de ruimte verplaatsen.

De witte bolletjes laten zien hoe snel het object 150 km aflegt. Zo zie je goed hoe snel we ons door de ruimte verplaatsen ten opzichte van een ander object.

Je ziet hoe de aarde relatief gezien heel traag om zijn as draait. De melkweg beweegt met 600 kilometer per seconde ten opzichte van de kosmische straling. Dit komt neer op 2,16 miljoen km/u. Kosmische straling is straling die te meten is van de oerknal. Deze straling is nog steeds onderweg door het heelal ondanks dat de oerknal al miljoenen jaren geleden is.

Waarom voel de snelheid niet?

Deze snelheid is relatief ten opzichte van de omgeving waardoor je je verplaatst. Ten opzichte van de achtergrond van de melkweg bewegen we dus met deze enorme snelheid door het heelal. Maar waarom vliegen onze borden niet van tafel? Dat komt omdat het niet mogelijk is om snelheid te voelen. Maar versnelling wel. Je wordt op de aarde geboren en bent dus al in beweging. Voor jou is van versnelling dus geen sprake.

Je zou dit kunnen vergelijken met het optrekken van een auto. Wanneer je hard optrekt bij een stoplicht wordt je in je stoel gedrukt. Je voelt dan versnelling. Maar zodra je op de snelweg 130 km/u hebt bereikt voel je deze snelheid niet. Jouw massa is dan in een constante snelheid. Versnelling voel je weer wanneer je een flinke prop gas geeft of juist moet remmen voor een wegpiraat. De aarde hoeft niet te remmen of te versnellen. Living live in the fast lane doen we eigenlijk allemaal!

Snelheid aarde

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…