Voer voor je netvlies: Lamborghini LM002

CREDITS: Lamborghini

Lamborghini staat bekend op zijn pijlsnelle super- en hypercars. Al timmeren ze tegenwoordig ook aan de weg met hun Lamborghini Urus. De Urus is echter niet de eerste SUV die het merk bouwde. In ’86 werd namelijk de Lamborghini LM002 officieel geïntroduceerd en dat is nog steeds een Lambo die veel mannenharten sneller doet kloppen.

De Rambo Lambo: LM002

Voorloper van de LM002 en de Urus zijn de Lamborghini Cheetah en LM001. Deze laatste twee werden allebei voor het Amerikaanse leger ontwikkeld, maar werden nooit met open armen ontvangen. De LM002 was de eerste SUV van Lamborghini die in productie ging. Links zie je de Lamborghini Cheetah en rechts de LM002. Zijn bijnaam? Rambo Lambo.

Lamborghini LM002 - MANIFY
Foto: Lamborghini

De Lamborghini LM002

De Rambo Lambo was een van de eerste Lamborghini’s waarbij de motor voorin werd gelegd. Deze motor was toen afkomstig uit de nostalgische Lamborghini Countach. Het was een V12 met 450 pk, waarmee de LM002 een nul tot honderd tijd haalde van 7,8 seconden. En had daarmee een topsnelheid van 210 km/u.

Alhoewel de Urus dit met twee vingers in zijn neus aan flarden rijdt, is dit absoluut niet beschamend voor een bolide van dit kaliber. Wanneer we echter kijken naar het verbruik, begin je spontaan te huilen. De Rambo Lambo haalt een gemiddeld verbruik van 1 op 3, niet heel efficiënt met de huidige brandstofprijzen. Gelukkig is de SUV voorzien van een 290 liter brandstoftank, waardoor je niet van pomp naar pomp hoeft te rijden. Omgerekend ben je dus zo’n 580 euro kwijt de pomp. Niet misselijk.

Nog steeds erg zeldzaam

De kans dat je de LM002 ooit hebt zien rijden is erg klein. Er zijn in de zes jaar dat ze in productie zijn geweest, maar iets meer dan 300 stuks gebouwd. De exacte cijfers daarover zijn niet bekend. Het blijft een bijzondere auto op om te zien, ook al is het dan op de foto’s.

Foto’s: Lamborghini
LEES OOK
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…