Hieraan merk je dat je te veel koffie drinkt

CREDITS: Screenshot Pulp Fiction | Miramax Films

Een goede kop koffie op de vroege morgen geeft net dát, wat we op dat moment nodig hebben. Voor sommigen blijft het daarbij, maar anderen willen ook nog een bakkie pleur bij de lunch, om 4 uur, na het avondeten, enzovoort. Dames laten zelfs speciaal mokken bedrukken voor een bakkie, sommigen lusten het alleen met havermelk en bouwvakkers vinden oploskoffie goed genoeg. Kortom: het is een onderdeel van ons dagelijks leven. Maar er bestaat ook zoiets als te veel koffie.

Hieraan merk je dat je te veel koffie drinkt

Natuurlijk geldt het niet voor iedereen. De ene kan misschien wel twee liter per dag wegdrinken en er niets van merken, terwijl de ander na het tweede kopje al hartkloppingen krijgt. Hoe veel je ook drinkt, er zijn een aantal tekenen waaraan je weet dat het misschien een goed idee is om te minderen. Hieraan merk je dat je te veel koffie drinkt.

te veel koffie
Foto: Nathan Dumlao

Slapen, wat is dat?

Dat je van koffie slecht kunt slapen, is waarschijnlijk niets nieuws. Maar wist je ook dat het zowel de kwaliteit, als de kwantiteit van je nachtrust verpest? Nog tot zes uur voor je bedtijd is dit effect te merken. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je overdag niet vooruit te branden bent. Komt je dit bekend voor? Dan is het misschien een hint dat je het te veel drinkt! Drink bijvoorbeeld na 3 uur ’s middags geen koffie meer om er zeker van te zijn dan je vannacht een oog dichtdoet.

Je bent vaak op de wc te vinden

Omdat koffie een diuretica is, zorgt het ervoor dat je nogal vaak richtig de wc moet wanneer je weer een kop leeggedronken hebt. Daarnaast hydrateer je je lichaam niet wanneer je wel koffie drinkt, maar geen water. Om ervoor te zorgen dat je minder vaak moet plassen kun je kiezen voor een gezonde snack voor bij je bakkie pleur. Eten vertraagt namelijk het proces van het vocht dat door je lichaam gaat. Hierdoor komt het dus ook pas later in je blaas terecht.

te veel koffie
Foto: Nathan Dumlao

Te veel koffie werkt laxerend

Bij ongeveer 30 procent van de mensen werkt koffie laxerend. En ja, daar valt decaf ook onder! Zowel de zuurtegraad, als het stimulerende effect op de darmen kan deze trip naar de wc veroorzaken. Val jij in die 30 procent, dan kun je overwegen om minder sterke koffie te drinken. Hierbij geldt namelijk, hoe sterker de leut, hoe sneller je naar de wc moet.

Strak van de koffie

Wist je dat je zelfs woedeaanvallen kunt krijgen van te veel koffie? Dat komt omdat het ook je centrale zenuwstelsel stimuleert. Hierdoor kun je je heel gejaagd voelen of ben je continu alert. Om te zorgen dat je niet strak gaat staan van te veel cafeïne, kun je decaf overwegen. Hierdoor krijg je minder cafeïne binnen.

te veel koffie
Foto: Karl Fredrickson

Trekkende oogspieren

Ze lijken uit het niets te komen, trekkende oogspieren. Toch zet de National Institutes of Health koffie in de top 3 van de oorzaken. Daarnaast toonde een onderzoek van York University aan dat cafeïne de aanmaak van serotonine en noradrenaline triggert. Resultaat: je spieren en zenuwen reageren meer op impulsen. Om dit probleem op te lossen kun je jouwe koffie-inname minderen, en juist meer water drinken.

Inkakken

Koffie werkt perfect voor wanneer je ’s ochtends je brein even wil wakker schudden. Maar wanneer die rush afneemt, krijgen velen last van een inkakker. Hierdoor gaan die mensen gedurende de dag dus meer koffie drinken. Dit zorgt er echter voor, zoals twee punten hierboven ook al werd beschreven, dat je je gedurende de dag gejaagd of alert voelt. Dit is juist niet de soort energie die je wil voelen en kan zelfs je productiviteit naar beneden halen. Inkakken is in dit geval dus niet bijpakken. Als oplossing kun je daarom juist iets eten voor meer energie, dit kan je lichaam immers als enige van echte brandstof voorzien.

te veel koffie
Foto: Elina Sazonova