De 5 beste soorten filterkoffie om thuis te maken, volgens een barista

CREDITS: Najib Kalil

Koffie. De kans is groot dat jij er dagelijks een aantal koppen van nodig hebt. Het is héérlijk om  tijdens een citytrip in Milaan aan de bar een espresso naar binnen te gooien óf om bij dat toffe tentje op de hoek een goede cappuccino te drinken. Maar je kan ook zelf de handen uit de mouwen steken. Thuis kan je namelijk ook gruwelijke koffie zetten. We spraken met Larissa Jeunink: dé SCA koffietrainer en barista van ons mooie kikkerlandje. Met haar eigen bedrijf La Jeu geeft ze workshops over koffie door heel Nederland.

De 5 beste soorten filterkoffie om thuis te maken, volgens een barista

Niet iedereen heeft een dikke halfautomaat koffiemachine in de keuken staan. Vandaar dat we samen vijf soorten filterkoffie hebben uitgekozen waardoor je jezelf thuis in Italië waant. Ze vallen allemaal in de categorie slow coffee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld espresso, die in combi met heet water onder druk wordt gezet.

Het is beste is om voor filterkoffie light of medium roast bonen te gebruiken. Dark roast gebruik je bij espresso. De soorten filterkoffie zijn redelijk hetzelfde, maar toch allemaal weer nét anders. Bij de ene variant heb je weer net wat meer fruitsmaak dan bij de andere. Daarnaast maken échte liefhebbers gebruik van gefilterd water. Alle espressobarren werken daarmee. Er zijn ook verschillende waterfilters beschikbaar voor consumenten. Zo’n filter is goed voor het milieu, omdat je niet steeds een nieuwe fles water hoeft te kopen.

, De 5 beste soorten filterkoffie om thuis te maken, volgens een barista
Foto: La Jeu

Klassieke filtermethodes

Voor deze vijf klassieke filtermethodes heb je geen espressomachine nodig. Je kan het ouderwets met de hand doen, hier heb je geen fancy shit voor nodig. Bij filterkoffie is controle key. Het is extreem belangrijk dat je water rustig over de koffie giet en zeker niet té veel! De beste manier om dat te fixen is met een kettle, daarmee kun je een klein straaltje water laten stromen.

Misschien denk je; koffie is toch gewoon koffie? Als je zo denkt; you couldn’t be more wrong. Elke bakje koffie is namelijk anders. Een klein verschil in hoeveelheid water maakt een bakje koffie al compleet anders. Sommige mensen vinden koffie zo sterk mogelijk lekker en anderen gebruiken liever wat meer water. Daarom kan je deze vijf filterkoffie varianten zien als een ultieme inspiratiebron. Uiteindelijk kan jij je innerlijke barista oproepen om zelf te gaan experimenteren met koffie.

Blooming

Bij filterkoffie is er één aspect ontzettend belangrijk: blooming. Deze methode kan je koffie maken of breken. Blooming houdt in dat je het koffiebed onder een klein laagje water zet. Je schenkt een klein beetje water op de koffie en laat het dan even rusten. Zo zorg je ervoor dat de CO2 makkelijk kan ontsnappen, waardoor de aroma’s worden behouden.

Dit zijn volgens Larissa de vijf beste soorten filterkoffie om thuis te maken:

V60

De V60 heeft zijn naam te danken de vorm. De V-vorm heeft een hoek van 60 graden, dus de naam is eigenlijk niet meer dan logisch. Een V60-koffie zet je met een filter, kettle en een kannetje.

Zo maak je ‘m

  • 17 gram grofgemalen koffie. Je kan bij de speciale koffiezaak vragen of ze dat voor je willen doen.
  • Giet daar 285 ml water bij op 93 graden Celsius. Niet in één keer! Eerst ga je bloomen. Dat doe je door 50 ml water 30 seconden op de koffie te laten rusten. Na 30 seconden giet je langzaam in cirkels het water erop. Door in cirkels te gieten houd je de koffie nat. Ga door totdat je 285 ml hebt bereikt.
  • Zodra er alleen nog druppels uitkomen – ongeveer na tweeënhalve minuut – is het goed. De V60 kan je gewoon easy op een mok of op een groot glas zetten.
, De 5 beste soorten filterkoffie om thuis te maken, volgens een barista
Foto: John Forson

Chemex

Chemex is een fancy filterkoffie. Het ziet er enorm stijlvol uit en jouw zondagochtend is in één klap Insta-waardig geworden. Dit recept is voor een 6-cup Chemex:

Zo maak je ‘m

  • 18 gram medium gemalen koffie op 300 ml water.
  • Giet het water op 93 graden Celsius eroverheen. Gebruik hetzelfde bloomingproces als bij de V60. Dus 50 ml 30 seconden laten rusten. Daarna giet de overige 250 ml water in 45 seconden eroverheen.
  • Na ongeveer drieënhalf tot vier minuten zal de koffie klaar zijn.

Het verschil tussen de V60 en Chemex is dat de Chemex heeft een dikkere filter waardoor die de vaste stoffen en oliën tegenhouden. Er is een langere contacttijd tussen de koffie en het water. De smaak wordt daardoor iets sterker.

, De 5 beste soorten filterkoffie om thuis te maken, volgens een barista
Foto: Najib Kalil

French press

De easy one. Je doet koffie erin, heet water erop en je drukt de zeef erdoorheen. Heb je geen haast? Dan kan je het rustig aan doen relaxed en kan je verschillende technieken gebruiken. Daardoor zal je juist nog meer authentieke smaken krijgen. In dit filmpje legt ‘koffiegod’ James Hoffmann haarfijn de ultieme French Press techniek uit:

AeroPress

De AeroPress is ideaal voor tijdens je roadtrip. Met de AeroPress heb je áltijd de ultieme koffie op vacay. Het is gemaakt van hard plastic, waardoor je het makkelijk mee kan nemen. Deze koffie komt het dichtst in de buurt bij espresso, omdat je gebruikmaakt van enige druk. Extra tip: stop met doordrukken zodra je een sissend geluid hoort. Hier kun je een AeroPress op de kop tikken.

Zo maak je ‘m

  • Plaats de filter in de houder, maak het een beetje nat en plaats het in de AeroPress.
  • Plaats de onderste helft van de AeroPress met de filter naar beneden op een mok.
  • Zorg ervoor dat je mok stevig staat en vul de AeroPress met 20 grofgemalen koffie.
  • Gebruik 250 ml gefilterd water op 95 graden.
  • Laat de koffie bloomen – 50 ml water 30 seconden op de koffie te laten rusten.
  • Schenk daarna een kleine hoeveelheid water op de koffie.
  • Even doorroeren en plaats dan de bovenste helft van de AeroPress erop. Hierdoor ontstaat er een vacuüm zodat de koffie niet doorloopt. Laat de aeropress 30 tot 60 seconden staan voordat je doorduwt.
  • Daarna kan je hem doorduwen, binnen 30 tot 45 seconden dien je dit te doen. Be careful! Je moet redelijk wat kracht zetten om dit te doen.
, De 5 beste soorten filterkoffie om thuis te maken, volgens een barista
Foto: William Moreland

Moccamaster

Als laatste: wil je he-le-maal geen moeite doen, dan ga je voor de Moccamaster. Deze jongen doet alles voor jou. De master heeft de perfecte ‘zet temperatuur’. Die is namelijk altijd tussen de 92 en 96 graden Celsius. Het apparaat spreekt voor zichzelf. Het is een beetje zoals jouw oma vroeger potkoffie zette. Hoeveel schepjes koffie je gebruikt is aan jou. Als je de richtlijnen volgt kom je al een heel eind, maar je kan er ook voor kiezen om het zelf te bepalen.

Hier vind je een stijlvolle Moccamaster die jouw perfecte bak koffie voor je gaat zetten.

LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest Drop #72: cars in the snow
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…