Kimchi is hip, het is gezond en super lekker

CREDITS: Jakub Kapusnak

Pas sinds enkele jaren zien we het steeds vaker voorbij komen in Europa, maar in Azië is kimchi al hip and happening sinds de 12e eeuw! Sterker nog: de eerste aanwijzingen van het vervaardigen van kimchi zijn al bijna 3000 jaar oud! Maar goed, een trend heeft natuurlijk tijd nodig om in te dalen…

Kimchi

In Europa gaat dit momenteel iets sneller. Het goedje van gefermenteerde kool en kruiden gaat in rap tempo de wereld over. ‘Experimentele’ restaurants – die doorgaans geen tomatensoep, saté en dame blanche op het menu hebben staan – serveren steeds vaker kimchi. Op een burger, bij vis, bij sushi, enzovoorts. Maar het is wel even slikken. De geur van kimchi is verre van aangenaam en de smaak is vaak ook erg sterk, al zijn er honderden verschillende soorten.

Het basisprincipe is vrij simpel en lijkt op dat van zuurkool: gefermenteerde groenten. Alleen in Azië, voornamelijk Zuid-Korea, pakken ze het wat ons betreft iets beter aan. Kimchi wordt over het algemeen gemaakt van Chinese kool, met zout, rode pepers, knoflook, ui en vis (meestal garnalen). Er gaat een heel proces aan vooraf, dat deze mevrouw je met ontzettend veel liefde en plezier uitlegt, maar het komt er op neer dat je het allemaal in een weckpot stopt, enige tijd laat fermenteren en je vervolgens de hele winter van kan eten. Bewaaradvies: in een aparte koelkast, want man man man… Die geur…

Kimchi is gezond

Maar er zitten ontzettend veel voordelen aan! Kimchi is namelijk super gezond. Zelfs één van de vijf gezondste gerechten ter wereld (volgens Health.com). Het zit vol vitamines, vezels, calcium en melkzuurbacteriën. Volgens enkele wetenschappers wordt zelfs beweerd dat kimchi de reden was dat er in Zuid-Korea relatief weinig SARS gevallen waren, ten tijde van de uitbraak in Azië. Dat Zuid-Koreanen de kleinste piemels ter wereld hebben, wordt dan weer niet over gepraat…

Dat gezegd hebbende, blijkt volgens recent onderzoek dat kimchi ook goed is tegen adervervetting, ofwel een hoog cholesterol. Iets waar 65% van de Nederlanders boven de 30 mee te maken heeft. Moraal van dit verhaal: eet kimchi en leef langer, maar neem wel altijd een kauwgompje mee en hou even in de gaten of je piemel krimpt.

, Kimchi is hip, het is gezond en super lekker

LEES OOK
De ADE-survivalgids
De ADE-survivalgids
Amsterdam is deze week één grote dansvloer. Overdag meetings, ’s avonds borrels, ’s nachts clubs. En ergens daartussen probeer je te slapen, eten en functioneren. Knap als…
Koken van A tot Z met Google Gemini
Koken van A tot Z met Google Gemini
Een knapperige biet, knisperende aardappelen en coquilles die in de pan zingen alsof ze weten dat ze zo de hoofdrol krijgen. Koken wordt ineens een samenspel van…
Een Spartaanse keuze uit Ingolstadt
Een Spartaanse keuze uit Ingolstadt
Sinds we terug zijn uit Fins Lapland, waar we mee hebben gedaan aan een driftcursus op ijs, zijn we dol op Quattro rijden… De RS3 Sportback schept…
De heruitvinding van mannelijk welzijn
De heruitvinding van mannelijk welzijn
Er was een tijd dat rust synoniem stond aan luiheid. Dat stilzitten iets was voor mensen zonder ambitie. Die tijd is voorbij. Een man weet dat échte…