Tips voor gesprekken met je kapper

CREDITS: Allef Vinicius

Grote kans dat je het wel herkent: de eeuwige struggle van het geforceerde gesprek dat tot stand komt met je kapper. Je zit daar voor een nieuw kapseltje, niet voor een therapeutische sessie. Toch zit er iemand zo’n 15 minuten lang aan je haar, met af en toe ’toevallig’ oogcontact in de spiegel. Grote kans dat je de druk voelt groeien: er moet gesproken worden. De stilte moet verbroken worden.

In the moment of heath kan het lastig zijn om op onderwerpen te komen. Of je nu socially awkward bent of niet, ongemakkelijke stiltes zijn altijd tenenkrommend. Gelukkig heb je ons, wij hebben drie tips voor gespreksonderwerpen met je kapper. De volgende keer onderga jij die kappersstoel als een baas!

Gespreksstof voor bij de kapper

1. Films

Altijd leuk, gesprekken over films. Gewoon over films die je gezien hebt of nog moet zien. Of over series, TV programma’s, acteurs, regisseurs of sportprogramma’s. Want als de nood écht nabij is, kun je altijd nog het complete turbulente plot achter alle zeven seizoenen van Games Of Thrones op gaan dreunen. Heb je in ieder geval gespreksstof terwijl de kapper geduldig aan je opscheertje bezig is. Misschien wel eenzijdige gespreksstof maar hé, jij bent in ieder geval bezig met iets anders dan de stilte.

2. Over jezelf

Wat hebben kappers en barmannen in het gemeen? Juist, beide vervullen ze een soort dubbelrol als undercover psycholoog. Je kunt ervan houden, of je kunt het haten. Laten we eerlijk zijn. Als de kapper aan je vraagt ‘Hoe gaat het met je?’ heeft hij waarschijnlijk geen zin in een betoog over je hond die in de zomer van 2008 overleed en ervoor zorgde dat je met een diepgewortelde verlatingsangst eindigde. Toch is de kapper wel the place to be als je even zin hebt om je agenda hardop op te dreunen of over je aankomende vriendenweekend wil lullen. Ga gewoon het gesprek aan en zie waar het strandt.

3. Over dingen om je heen

Het kan gebeuren dat je op een bepaald moment gewoon echt uitgepraat bent. Iedere serie heb je tot in de detail besproken, je bent inmiddels per ongeluk tóch in detail getreden over je ex vriendin en alle mogelijke gespreksstof is flink uitgemolken. Dit zijn de zwaardere momenten, als je op een date zou zijn zou dit het moment zijn dat jullie beiden awkward stilvielen. Maar je bent niet op een date, je bent bij de kapper. En wat is het verschil tussen een restaurant en een kapsalon? Juist! Je kunt over dingen om je heen vragen wat ze zijn. Een kapsalon is gevuld met haarproducten. En laat jij nou nét eens enorm veel interesse hebben in deze producten.

Bonustip 1: hou gewoon je mond

De laatste tip die we voor je hebben is niet aan iedereen besteed. Maar het laten vallen van stiltes kan ook goed zijn. Je kapper heeft zelf misschien ook wel totaal geen zin in een geforceerd gesprek. Stiltes hoeven dan ook helemaal niet ongemakkelijk te zijn. Scroll een beetje op je telefoon, lees een magazine of ga een beetje aan je nagels zitten pulken. Boeiend. Waarschijnlijk werkt de kapper alleen maar lekkerder door als je ’s werelds stilste klant blijkt te zijn. Een stilte wordt pas ongemakkelijk wanneer jij ‘m ongemakkelijk maakt.

En als hij/zij je toch iets wil vragen, ga er dan vanuit dat het 9 van 10 keer is of je nog op vakantie bent geweest.

Bonustip 2: ga naar een barbier

Kom je een barbershop binnen, dan is het ineens een compleet andere wereld dan de standaard kapperszaak. Ineens zijn er geen ongemakkelijke gesprekken meer, je voelt je direct op je gemak. Je krijgt vaak een kop koffie, een biertje of een whisky in je hand geduwd en de koetjes-kalfjes praat wordt geskipt. Gewoon, mannen onder elkaar.

kapper, Tips voor gesprekken met je kapper
Foto: Tinh Khuong

 

 

LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…