Ergens op Ibiza staat een ruine van een club uit de 60’s

CREDITS: Ibiza Vandaag

Wij zijn niet de enige generatie die jaarlijks massaal onze toevlucht zoeken naar het tofste eiland van Spanje. Onze ouders, mits een beetje hippie, zochten Ibiza in de zomermaanden op om de dikste feesten en optredens mee te kunnen maken. De Rolling Stones waren niet voor niets zo’n fan van het party-eiland. Sex, drugs & rock ’n roll is er zo’n beetje bedacht en het bewijs daarvan is vandaag de dag nog steeds aanwezig. Niet alleen omdat, ondanks dat rock ’n roll plaats heeft moeten maken voor dance, de sex en drugs nooit zijn weggegaan, maar ook door de overblijfselen van het vroegere ‘Club Festival’. Een dampende verborgen club, dat zijn hoogtij vierden in de early 70’s.

ibiza-festival-club-2015-by-ibizavandaag-.nl-128043

Festival Club Ibiza

Eind jaren ’60 begon Ibiza in trek te komen bij het massale toerisme. Niet alleen hippies trokken meer naar het eiland, maar ook het mainstream publiek dat wel zin had in een feestje. Vandaar het idee om een grote club te openen. In 1972 was het gigantische project klaar. De eigenaren moesten zelfs een eigen weg aanleggen door het dennenbos om de afgelegen, massale club bereikbaar te maken. In die tijd was er nog geen Partyflock of Facebook, dus je mocht blij zijn als een gids of vrienden je mee naar de club namen. Eenmaal daar, had je ook wat.

Festival Club was gebouwd als ‘amfitheather’, ofwel trapsgewijs. Het werd dan ook gebruikt voor meerdere doeleinden, zoals cabaret en stierengevechten. De eigenaren vonden het allemaal mooi. Tot aan 1974 was de club dan ook de place to be. Helaas sloeg ook dit jaar het noodlot toe en moesten de eigenaren de deuren van Festival Club Ibiza sluiten, als gevolg van de oliecrisis en dure vliegtickets.

Ruïne

De deuren van de club zijn nooit meer open gegaan, ondanks de grote belangstelling van investeerders. Al 42 jaar heeft de natuur haar best gedaan het betonnen bouwwerk in zich op te nemen, maar ook de mens heeft een handje meegeholpen. Er is een veel vernield en graffiti-artiesten hebben hun stempel op de ruïne gedrukt. Alles bij elkaar geeft het gek, maar tof sfeertje. Zeker de moeite waard om op een katerige zondag een keer te gaan kijken op welke plek onze voorouders helemaal uit hun plaat gingen en waar jij misschien wel bent verwekt!

Omdat wij echt teringaardig zijn hebben we gelijk maar even de locatie voor je opgezocht. De ruïne is namelijk verstopt in de bergen naast San Jose. Ben je er geweest en heb je echt een megadolle foto gemaakt, stuur het ons op en we zetten het op onze Instagram (met jouw credits natuurlijk!).

LEES OOK
8 fijne feitjes over Colombia
Pablo Escobar. Drugs. Criminaliteit. Ja, dat zijn waarschijnlijk de eerste drie dingen die momenteel in jouw hoofd opborrelen als je aan Colombia denkt. En, toegegeven, bij ons…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…