Zo kan je thuis een restaurant-feeling nabootsen

CREDITS: Stella de Smit

We houden van het bezoeken van een restaurant. Tegenwoordig gaat het niet meer zo makkelijk en moeten we maar creatief zijn. Bourgondiërs zijn we niet voor even, maar voor het leven. Gelukkig kun je het ‘restaurant-gevoel’ prima thuis nabootsen. Leg je vriendin helemaal in de watten met deze tips.

Zo breng je een restaurant feeling in huis

Zorg voor een fijne ambiance

De allereerste stap bij het creëren van een fijne sfeer zit hem in de lichten. Je wilt natuurlijk niet het gevoel hebben dat je in een ziekenhuis bent met felle lampen. Maak wat kaarsen gereed en dim het licht. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel en zo begin je de avond goed.

Naast de look willen de oren ook wat. Denk hierbij aan de juiste muziek die je ook altijd zachtjes op de achtergrond hoort in een restaurant. Te aanwezige muziek is een no-go. Een betere optie is rustige jazzmuziek of een saxofonist. Wil je jouw gasten écht van de stoel blazen? Stem je muziek dan af op je menukaart. Bijvoorbeeld door bij een Frans gerecht een Franse chanson te laten draaien.

Restaurant
Foto: Stephanie Mccabe

Een menukaart

Het grote verschil tussen thuis dineren en uit eten is de welbekende menukaart. Ondanks dat je vaak al weet wat je wil eten, is het toch fijn om veel keuze te hebben. Stel dus een menukaart samen. Al staan er maar twee gerechten op; je doet het voor de feeling. Zo heb je het gevoel dat je echt in een restaurant zit.

Een perfecte presentatie

We genieten van een avond uiteten doordat alles er tip-top uitziet. Het is dus erg belangrijk dat je een goed gedekte tafel in huis hebt. Zorg je ervoor dat je tafel goed gedekt is met mooi servies, bestek, servetten en glazen? Dan creëer je een extra mooie look. Met een goed gedekte tafel begint je avond goed en hangt er direct een fijne sfeer.

Restaurant
Foto: Jordan Arnold

Sommelier

Wat een luxe: een wijntje bestellen in een restaurant, om daarna er meer over te horen van de ober. Je begint de kleine dingen pas te waarderen als die er niet meer zijn. Maar dat kan jij beter. Haal een paar heerlijke wijnen in huis en zorg ervoor dat je er álles vanaf weet.

Gaat het een verfijnde Chardonnay worden met citrus-smaak uit Argentinië of toch een soepele Cabernet Sauvignon met een bessensmaak uit Frankrijk. Het geeft net die extra touch. 

Check ook: Hoe proef je wijn als een kenner?

Rode wijn
Foto: Ergita Sela

Knallende afsluiter

Een afsluiting is heel erg belangrijk. Serveer je een heerlijk toetje, drankje of een koffie? In ieder geval wil je de avond goed afsluiten. Haal de ingrediënten in huis voor een zelfgemaakte Mai Tai, TQ Espresso Martini of een Ginger-Cinnamon cocktail. Een goede cocktail kan nooit fout gaan toch?

Toch maar niet zelf koken?

Je wilt het gevoel hebben dat je aan het dineren bent in een restaurant. Dan kan je ervoor kiezen om niet de hele avond te zwoegen in de keuken. Een maaltijd bij je favoriete restaurant of bij een lokale ondernemer is dan een goede optie.

Je kan in deze tijd bij veel chique restaurants bestellen. Serveer het eten uit en volg de bovenstaande stappen, dan ben je helemaal het mannetje.

Lijkt het je allemaal toch een beetje te veel werk? Heb je liever dat iemand voor jou komt koken en drankjes komt serveren? Dan kan je altijd nog de ultieme experience  in huis brengen door een private chef in te huren.

Restaurant

LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…