Internationale Oester Dag: dit zijn de beste oester-restaurants van Nederland

CREDITS: Laura Peruchi | Unsplash

In Nederland zijn we verzot op alles uit de zee wat eetbaar is en daaronder vallen ook zeker oesters. Op 5 augustus is het ‘Internationale Oester Dag’. Ofwel: oesters eten tot je er bij neervalt. En ook als je het nog nooit een oester op hebt, kun je het nú op de juiste manier doen. Wij hebben een lijstje van de beste oester- en visrestaurants in Nederland. Slurpen maar!

Internationale Oester Dag: hier moet je wezen!

Sommigen zien oesters als een hoopje snot in een plasje zeewater. Maar oesters zijn erg gezond én lekker. Ze bevatten veel magnesium, zink en vitaminen. Wat de meesten niet weten is dat oesters een sterk afrodisiacum zijn en daarom erg lustopwekkend. Prima voor een spannende date naast een goede champagne. Naast alle voordelen zijn ze dus ook gewoon erg lekker. Hier een lijstje met de beste plekken voor deze lekkernij uit onze eigen Noordzee, maar ook zeker uit het buitenland, zoals bijvoorbeeld Bretagne.

Fishbar Monk – Haarlem

Deze visbar of -restaurant is gevestigd in Haarlem en daar mogen ze blij mee zijn. MONK weet namelijk kleine en grote ‘shared dinning’ gerechten te combineren met een laagdrempelige en uitstekende service. Ze maken geen onderscheid tussen voor-, hoofd- of nagerechten, omdat delen de ervaring naar een hoger niveau tilt en de gezelligheid het belangrijkst is. Iedere dag werken ze met dagverse ingrediënten. Naast vaste gerechten zijn er iedere dag wisselende gerechten, afhankelijk van wat er uit de zee wordt gevist. En natuurlijk hebben ze een echte oesterbar. Toch even proberen!

Oesterdag

John Dory – Amsterdam

Van de collectie is dit de eerste uit onze hoofdstad. Wil je een avond all out dan moet je je bij John Dory melden. Hier is het instapmodel een 4-gangen-diner met eventueel bijpassende wijnen. Maar het kan natuurlijk veel gekker! Zelf noemen ze het ‘vistronomie’. Hier koken ze alleen met de beste vis uit Nederlandse wateren en bijzondere vis is ondertussen met regel dan uitzondering. Mocht je niet van vis houden kun je hier ook terecht, maar dan moet je dat wel even melden als je reserveert!

Oesters

Catch by Simonis – Den Haag

Dit restaurant ligt in Scheveningen aan de Tweede Binnenhaven en beschikt daardoor over een fantastisch uitzicht over de jachthaven. Hier geniet op gastronomische wijze van al het lekker wat de zee te binnen heeft. Zowel nationaal als internationaal. Ook als je geen fan bent van vis hoef je hier niet op de graten te kauwen. Ze bieden een ruim assortiment vlees bereid op een american grill. Bij een mooi gerecht kan een goede wijn natuurlijk niet ontbreken. Ook daar hoef je bij Catch niet de deur voor uit!

Oesters

Bridges – Amsterdam

Waar veel restaurants proberen te koken met lokale producten draait Bridges de rollen compleet om. Zij proberen te verassen met een breed internationaal à la carte menu en een Chef’s menu. Hier is de basis klassiek Frans, maar met een internationale moderne twist. Het restaurant beschikt over een tafel in het midden van de keuken. Leuk als je in het midden van alle luxe wilt genieten van de kunsten van de keukenbrigade.

Oesterdag

De kust – Utrecht

In dit restaurant kun je van alles bestellen vlees, vega en vis. Maar die laatste speelt in de restaurant toch wel de hoofdrol. Laat je hier verassen met speciale visgerechten die je niet zomaar ergens anders vindt. Zwaardvissteak met zeekraal en huisgemaakte makreelkroketjes is een aanrader! Om maar een voorbeeld te noemen. Natuurlijk kun je hier op 5 augustus terecht voor oesters!

Oesters - Alternatief

Zeezout – Rotterdam

In de grootste havenstad van Europa en een stad die water ademt kan een speciaal visrestaurant natuurlijk niet ontbreken! Zeezout is verankerd in het Scheepskwartier en komt iedere maand met een compleet nieuw menu. Leuk als maandelijks uitstapje als je een échte liefhebber bent.

Oester

De Dagvisser – Den Haag

We zijn wederom in Scheveningen. Hier ademen ze vis en dat doen ze bij de Dagvisser ook! Iedere dag trekken zij de visafslag om de hoek leeg om de gasten te kunnen voorzien van de lekkerste visgerechten. Overigens zul je wel in het juiste seizoen moeten komen, want als er een soort niet is. Is het blijkbaar niet het juiste moment. Hier kun je vis eten zoals het hoort. Kreeft eten met je handen en een dag oester slurpen met een glas wijn in de andere hand. Genieten dus!

Oester

Vis & Meer – Utrecht

Dit restaurant in de binnenstad van Utrecht bevindt zich in de – met de toepasselijke naam – Drieharingstraat. Waar het vroeger een matrassenzaak was, is het nu een  sfeervol restaurant waarbij je je waant in het oude Marseille. De lange bar, open keuken en verlichting zorgen voor een omgeving waar je een avond culinair en sfeervol kunt genieten in harte Utrecht.

Oester

Visbar BEET – Amsterdam

De op een na laatste is wederom een visbar waarbij het draait om het delen van gerechten en het hebben van gezellige gesprekken. Aan de hand van welke gerechten jij besteld, kiest de kok in welke volgorde deze worden uitgeserveerd, zodat je een onafgebroken smaakbeleving hebt. Een beetje goede vis moet natuurlijk zwemmen. Daarom kan een mooie selectie wijnen niet ontbreken bij een avondje shared dinning! Dat kun je ze bij BEET wel toevertrouwen.

Oesters

JB Oyster Bar – Amsterdam

Als laatste een échte oesterbar. Waar je bij de andere gelegenheden ook kunt kiezen uit andere vissen en schaaldieren, kun je hier enkel en alleen oesters krijgen. Natuurlijk hoort daar wel een mooi glas bubbels bij om de oesters mee weg te spoelen. Je vindt dit restaurant in de Jan Pieter Heijestraat. Wellicht is dit de beste plek om tijdens de Internationale Oester Dag eens te gaan kijken!

Oester

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…