Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Je wintersportvakantie zul je misschien nu al gepland hebben, maar heb je ook al nagedacht over je Mei- of zomervakantie? Waarschijnlijk niet. Misschien niet het allerbeste moment om over je zomervakantie na te denken, maar als je wat inspiratie nodig hebt: hey, we got your back. Want over de zomer fantaseren doe je in de winter, als je bij een tochtige bushalte staat of net getrakteerd bent op natte sokken na in een plas water gestapt te zijn. Denk eens na over een leuke roadtrip, naar het zuiden van Spanje. Hier heb je het gebied Andalusië, waar je met een huurauto eenvoudig ook naar Marokko, Gibraltar en Portugal kan. Vier landen bezoeken in één vakantie: winning! Ga dus lekker op roadtrip door Andalusië.

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Roadtrip door Andalusië

Ik wil op vakantie, met de garantie, dat jij met me meegaat

Vlieg je naar Zuid-Spanje, dan heb je bijna de garantie op een aantal zekerheden. Zo is de kans op lekker weer bijna altijd aanwezig. Als het daar regent, heb je het wel heel slecht getroffen. De prijzen zijn gemiddeld lager dan in Nederland en de Spanjaarden spreken de Engelse taal over het algemeen muy bien. Het is er allemaal goed geregeld en veilig. En heb je toch last van heimwee, dan ben je binnen 3,5 uur zo weer in Nederland.

Malaga

Om te beginnen kun je lekker zuidelijk vliegen naar Malaga. En Malaga heeft een stadsstrand. Hoe chill! Het strand ligt op loopafstand van de binnenstad, the best of both worlds zeg maar. Overdag in de hitte zwemmen en bakken aan de kust en in de avond lekker banjeren door de stad en de vele restaurantjes bezoeken. Overigens is het erg leuk om de stad via een elektrische step te verkennen, die veelvuldig worden aangeboden op iedere hoek van de straat. Hoe dit werkt? Heel simpel. Download Lime of Uber op je smartphone en koppel je creditcard aan de app. Via je camera kun je de QR code op de step scannen. Je rekent af per rit en per minuut.  Dit systeem werkt op basis van GPS. In de binnenstad kan er niet harder dan 4 km/h worden gereden, terwijl de elektrische step uiteraard veel harder kan. In buitengebieden kan het gas er op, want dan kun je eenvoudig snelheden van boven de 20 km/h halen.

Roadtrip Andalusië

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Schoon

Het strand van Malaga is erg ruim en bovenal schoon. En door het zachte kiezelzand en er  weinig wind staat, is dit een ideale plek om wat uurtjes te chillen. Wat we zo relaxed vonden aan Malaga is dat het een uitgestrekte en daardoor rustige stad is. Niet al te toeristisch en niet al dat gedoe en drukte wat je bijvoorbeeld in Rome of Barcelona hebt. Er is veel historie om te bekijken, maar ook veel moderne plekken om rond te banjeren.

The rich and the famous: Marbella

Zak je zo’n 60 kilometer zuidelijker af, dan kom je terecht in Marbella. En dit is toch wel een beetje het Wassenaar aan Zee van Spanje. Zit je ruim in de pecunias en ben je ook niet bang om dit te laten zien, dan kun je hier terecht. Mooie boten, stijlvolle villa’s en vooral heel veel dure auto’s. Vergelijk het een beetje met Monaco. Wil je schaamteloos naar mooie bolides kijken, neem dan vooral een kijkje bij Puerto Banus. Hier rijdt en glijdt alles net iets te nonchalant voorbij. Zien en gezien worden is hier het credo.

Onze held Jon Olsson heeft er een rete mooie villa en we kunnen niet anders zeggen dan dat we hier kneitertje jaloers op zijn. Eettips: Nobu en Moshi Fun Kitchen. Tip uit eigen ervaring: Ga je naar Moshi, trek dan wel even een lange broek aan. Anders wordt je netjes aan de deur geweigerd.

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Albufeira/Portugal

Maar goed, je hebt niet voor niets een huurauto onder je kont, dus hoe gaaf is het dan om in het bergachtige gebied wat kilometers te maken. Op pakweg 5 uur rijden naar het westen zit je alweer in Portugal. Let wel op, er is hier 1 uur tijdverschil. Portugal heeft een ontzettend mooi landschap van oranje en rode stenen, wat echt de moeite waard is om even stil te staan als je hier doorheen rijdt. Het landschap lijkt wat ruwer en er lijkt ook wat meer wind te staan. In het rete toeristische Albufeira kun je best wel je ei kwijt. Je hebt een nieuw gedeelte en een oud gedeelte. In het nieuwe gedeelte wordt keihard gefeest en in het oude gedeelte heb je nog heel wat locals wonen, waardoor het sfeertje iets gemoedelijker is. Het is maar waar je voor kiest. Hotel California Urban Beach is overigens een aanrader. Clean en minimalistisch.

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Tarifa

Terug met de roadtrip door Andalusië naar Spanje. Hou je van surfen dan moet je zeker naar Tarifa gaan. Tarifa is het meest zuidelijke punt van het vasteland van Spanje en Europa. En aangezien hier mega veel wind staat, heb je grote kans hier veel surfers tegen te komen. En dat kenmerkt heel het sfeertje van Tarifa. Het is niet perse mega toeristisch, maar veel mensen komen daar of om te kijken naar surfers of zelf gewoon wat waves te pakken.

Tanger/Marokko

Vanuit Tarifa kun je heel eenvoudig de boot overtocht maken naar Tanger, Marokko. En omdat je buiten de EU gaat, zul je dus ook een Visa moeten aanvragen. Dit kan overigens gewoon op de boot. Een oversteek met een FRS boot is mogelijk voor 70 Euro. Vergeet ook niet om een aparte internetbundel aan te vragen als je niet zonder internet wil zitten. En omdat je je buiten de EU begeeft, moet je die voor best wel flinke tarieven aanschaffen.

In Tanger is ook gelijk de vibe anders dan in Spanje. Taxichauffeurs en zelfbenoemde gidsen zijn opeens wat opdringerig en dit kan best wel als vervelend worden ervaren. Het geheel is allemaal wat chaotischer dan wat we in Europa gewend zijn. Een kwestie van wennen. Aanraders zijn om door de oude Medina te lopen. En het paleis van de sultan te bezoeken. Ook leuk om te doen: kameelrijden op het strand van Tanger!

Roadtrip Andalusië Tanger

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Gibraltar

Goed, terug naar Europa. Maar niet naar Spanje, nee naar Gibraltar. En Gibraltar is een Brits overzees gebied. En dat merk je aan alles. Om het land binnen te komen moet je weer door een paspoort controle heen. Wat heel eenvoudig vanuit de auto gebeurd, of je door de McDrive gaat. Om sowieso het land binnen te komen moet je over de landingsbaan van het vliegveld van Gibraltar. Als er dus een vliegtuig aan het opstijgen is, zul je dus best wel een lange tijd moeten wachten. And welcome in England baby! Ga je pinnen krijg je Ponden, bellen doe je vanuit een typisch Brits telefooncel, maar hey, er wordt gelukkig wel rechts gereden. De kans dat je wordt aangereden bij het oversteken is dus gelijk gebleven. Overigens zijn de openingstijden van restaurants ook volledig Engels. Verwacht niet dat je om 22:00 uur doordeweeks nog ergens een hapje kunt eten. Terwijl dit in Spanje de meest normale zaak van de wereld is.

Hoogtepunt is toch wel om met de kabelbaan naar boven te gaan, naar de rots van Gibraltar. Waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en kan wandelen tussen de vele apen.

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

Granada

And last but nog least: Granada. Granada bestaat uit 3 gedeeltes, namelijk een Joods, zigeuner en een Arabisch gedeelte. Granada is niet al te groot, maar wat echt de moeite waard is om te bezoeken is het Alhambra. Let op, tickets zijn hiervoor erg schaars, dus boek op tijd. Minimaal een paar maanden van te voren. Mocht je dit vergeten zijn en spontaan een bezoek aan het Alhambra willen brengen, ga dan naar de site en ga om 12 uur ’s nachts standby staan. Er komen dan heel wat kaartjes vrij voor de volgende dag. Superchill! Hou wel je creditcard en paspoortgegevens bij de hand. Die zijn namelijk noodzakelijk voor de inschrijving.

Roadtrip Andalusië Alhambra

Roadtrip Andalusië Alhambra 2

Huurauto via Auto Europe

Voor dit alles heb je natuurlijk wel een auto nodig om je roadtrip mee te doen. Wij gingen op pad met een Mercedes GLA die we via Auto Europe hadden bemachtigd. En dit werkt best wel simpel. Voer in vanuit welke plaats je de auto wilt ophalen en weer wilt inleveren en kies vervolgens de data waar je m nodig hebt. Je kunt er dus ook voor kiezen om je auto op een andere plek weer in te leveren. Auto Europe verhuurt zelf geen auto’s, maar is eerder intermediair. Zij kijken bij verschillende partijen waar er nog auto’s zijn en waar de auto het meest voordelig is. Zelf kwamen we uit bij Hertz. En aangezien we toch zo’n 3000 kilometer hebben gereden, wil je wel goed verzekerd zijn. Ook dit is allemaal tiptop geregeld.

Roadtrip Andalusië Mercedes

Roadtrip Andalusië, Manify tipt: roadtrip door Andalusie

LEES OOK