8 Dingen die je niet moet doen als je rijk wilt worden

Geld. Rijk worden. Miljonair zijn. Voor de één is het een obsessie en voor de ander is geld een nice to have. Neemt niet weg dat niemand zonder kan. Maar neem je genoegen met het broodnodige? Of wil je echt als high roller door het leven gaan? Voor degene die nog geen 6 nullen op de bankrekening hebben en dit wel als doel hebben geven we je tips hoe je je het absoluut niet gaat redden. Want stiekem willen we je toch wel een beetje stimuleren!

1. Je werkt hard, spaart voldoende en laat het daarbij

Van jongs af aan leren we al dat we hard moeten werken. Waar natuurlijk geen woord van gelogen is. Maar als hard werken en iedere maand wat geld opzij zetten het enige is wat je zal gaan doen zal dit je vermogen niet snoeihard doen stijgen. ‘Slim werken’ is het advies. Investeer een deel van je spaargeld in aandelen of cryptomunten. Want met geld creëer je geld. Dit hoef je niet voor bizarre bedragen te doen. Integendeel. Je kan kleine pakketten al voor een paar honderd euro aanschaffen via verschillende trader websites. Zonder dat je al te veel risico loopt.

2. Besparen vs. inkomstenbron

Besparen op je dagelijkse en maandelijkse kosten om meer geld over te houden is natuurlijk altijd slim. Maar om daar op te focussen in plaats van na te denken hoe je je inkomstenbron zou kunnen vergroten, zouden wij je niet adviseren. Stop met het bedenken van hoeveel je kunt besparen, maar bedenk eerder hoe je meer geld kan verdienen. Een kwestie van omdenken dus. Ook hierbij geldt weer: hoe meer verschillende inkomstenbronnen, hoe beter.

3. Je koopt producten die je eigenlijk niet kan betalen

Toegegeven, af en toe iets aanschaffen wat we eigenlijk niet nodig hebben of wat we eigenlijk niet kunnen betalen: dat hebben we allemaal wel eens gedaan. Echter, als je dit structureel zal gaan doen zal dit vanzelfsprekend een zwaar negatief effect op je eigen vermogen hebben. Stel, je hebt eindelijk die langverwachte salarisverhoging in de wacht gesleept. Dit betekent niet dat je ook meer uit hoeft te geven. Wacht geduldig totdat je een goede investering kan doen en staar je niet blind op kleine, korte termijn wannahaves. En je wilt bekend staan om je werkethiek, niet om die patser die opeens iedere maand een andere gadget kan betalen. Toch?

4. Je bent tevreden met je huidige salaris

Het is maar hoe je het bekijkt. Als je het wel lekker vindt om iedere maand op exact de 23ste je salaris gestort te krijgen is dat natuurlijk helemaal niet erg. De rekeningen moeten immers ook betaald worden en laten we eerlijk zijn: een beetje vastigheid is best wel fijn. De echte ondernemer ziet dit echter als de aller langzaamste manier om meer vermogen bij elkaar te sprokkelen. Die persoon weet dat het zelfstandig ondernemerschap de snelste manier naar rijkdom is. Alhoewel dit wel een onzeker bestaan is ten opzichte van iemand in loondienst, wordt dit bestaan dan toch voor lief genomen.

5. Je bent iemand anders zijn droom aan het najagen en niet die van jezelf

Je kent de verhalen misschien wel, of misschien ben je zelf wel het verhaal. Ouders die torenhoge verwachtingen hebben van hun kroost. Of ze een bepaalde opleiding gaan doen, een bepaalde professie gaan uitoefenen of wellicht wel de zaak overnemen. Dit hoeft helemaal niet zo erg zijn, zolang het maar ook jouw droom is. Leuk hoor, zo’n hippe baan. Maar werd deze baan zo een beetje verwacht dat je zou gaan doen of vind je de job ook echt mega gaaf? Als het antwoord nee is: op de lange termijn zul je dit merken aan je prestaties. Je zal simpelweg niet de benodigde passie hebben om succesvol te zijn. Dit klinkt als een dooddoener, maar vergis je niet in de stevige social controle en verwachtingspatronen van je ouders, vrienden of zelfs je vriendin. Die kunnen grote invloed hebben op je gemaakte beroepskeuze.

6. Je stapt niet vaak uit je comfort zone

Als je succes wilt boeken, een flinke sprong voorwaarts maken, dan zul je af en toe wat gewaagde stappen moeten nemen. Voor jouw gevoel waarschijnlijk wat onorthodox. Fysiek, mentaal maar ook emotionele stabiliteit is iets wat iedereen van nature wil nastreven. Rust aan je hoofd, geen gezeik. Wil je echt een financiële klapper maken en ben je bereid daar alles voor te geven, dan zul je jezelf aan moeten leren om ook met veel onzekerheid om te kunnen gaan. Door grote risico’s te nemen valt er uiteraard veel te winnen, maar ook veel te verliezen. Tegen dit gevoel (en de gevolgen ervan) zul je wel enigszins bestand voor moeten zijn. Ofwel, leer jezelf aan om te leven in een financiële onzekerheid. Het overwinnen van angsten en het nemen van berekenende risico’s zijn een essentieel element om succes te behalen.

7. Je hebt geen doelen voor ogen

De belangrijkste reden dat je niet krijgt wat je wilt, is omdat je het waarschijnlijk niet exact weet. Of er in ieder geval niet 100% zeker van bent. Ofwel, als je geen specifiek, helder doel voor ogen hebt wat je met je opgebouwde vermogen wilt doen wordt het knap lastig om dit dan ook te realiseren. Wi je een groter huis kopen? In het buitenland wonen? Eén keer per maand op vakantie gaan? Een droomauto rijden? Schrijf deze dromen en doelen dan ook op. Noteer het en committeer je er aan. Leuk zal het overigens niet worden. Het zal je veel moeite, concentratie en tijd kosten. En je zal er veel voor moeten laten. Maar als voor jouw duidelijk is wat je doel is, zal het een stuk eenvoudiger zijn.

8. Rijk worden is iets wat alleen de mazzelaars overkomt

Mindset. Als jij blijft geloven dat rijk zijn een privilege is en alleen voor de happy few is weggelegd, dan zal dat ook wel zo zijn. Maar kom op, wil je nu echt rijk worden? Er vast wel iets zijn waar jij goed in bent, waar jij meerwaarde voor andere kan creëren. Denk groot, ook in verwachtingen naar jezelf en anderen.ESSENTIALS