Hoe gedraag je je tijdens een huisbezichtiging?

CREDITS: David Hellmann

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning horen daar de nodige huisbezichtigingen bij. Met alleen de fotootjes op Funda kom je niet zover. Bij interesse in een huis moet je een huis bezichtigen en daar zijn een aantal ongeschreven wetten en regels voor. Wel zo makkelijk om te weten hoe je je moet gedragen. Zo voorkom je enorm irritant persoon te zijn en ga je de grootste blunders uit de weg.

De etiquette voor het bezichtigen van een huis

1. Wees voorbereid

Schrijf alle vragen over het huis op die je hebt. Zorg daarnaast ook voor het nodige gereedschap: meetlint, camera, knikker (of de vloer vlak loopt) en een waterpas. Ga niet de wijsneus uithangen en meteen de voordeur opmeten bij binnenkomst. Zoek hier een juist moment voor alsjeblieft.

En verken de buurt een beetje, net als het goede adres in je navigatie invoeren. Je wilt niet voor het verkeerde huis staan natuurlijk.

2. Houd je hoofd koel

Laat niemand jou iets wijsmaken, zelfs niet als je stapelverliefd bent geworden op het huis. Je moet zakelijk blijven. ‘Prachtig’, ‘geweldig’, ‘niet normaal hoe mooi’, houdt deze uitspraken een beetje voor jezelf. De verkoper kan anders te hoge verwachtingen van je krijgen.

3. Laat je kinderen thuis (als je deze hebt)

Kinderen eisen alle aandacht op, laat ze dus vooral thuis.

4. Telefoon

Gebruik deze alleen om foto’s te maken. Regel niet even snel iets voor je werk. Of date

5. Check

Het is toegestaan om even een kraan te testen, op het raam te tikken en ingebouwde kasten open te maken. Zo voorkom je gekke verassingen. Maar ga niet aan persoonlijke spullen zitten, je bent in een huis van een vreemde dus van de meeste dingen blijf je af.

Kijk ook in de kruipruimte of kelder. Je wilt het gehele huis leren kennen en weten of er lekkages of schimmels zijn.

Bij echte interesse in het huis: vraag of je even alleen mag zijn. Zo kun je in rust aanvoelen of het huis écht iets voor je is.

6. Praat over…

Een praatje met de verkoper alleen is niet genoeg, het is goed om even kennis te maken met de buren. Je hoeft geen enorme vriendschappen op te bouwen, maar op een burenruzie zit je nu ook niet echt te wachten lijkt me.

7. Praat niet over…

Je gaat een huis bezichtigen en daarom wil je het gezellig houden. Begin daarom niet over de financiën, hiervoor neem je een aankoopmakelaar.

Ga ook geen deals sluiten over het overnemen van een koelkast, de gordijnen of de tuinbank met de verkoper. Het is beter om dit bij de tweede bezichtiging te doen.

En dit moet je al helemaal niet doen: afkraken. Kritisch zijn mag, maar een huis afkraken tijdens het rondkijken is not done.

huis bezichtigen, Hoe gedraag je je tijdens een huisbezichtiging?
Foto: rawpixel

8. Blijf niet hangen

Blijf niet te lang tijdens de bezichtiging. Een kopje koffie of thee is prima, maar ga wanneer deze op is en je het gehele huis hebt gezien. Bedank wel altijd de makelaar en de verkoper, zij hebben immers tijd voor je gemaakt en dat kun je niet negeren. Het is daarom ook netjes om iets van je terug te laten horen aan de verkoper, een kort berichtje aan de makelaar is al prima. Zelfs als het huis niks voor je is en opzoek gaat naar iets anders.

Deze vragen moet je altijd even stellen:

  • Hoe oud is de cv-ketel? Het installeren van een nieuwe cv-ketel kost je namelijk al snel €2000.
  • Mag ik de notulen van de vergadering van de Vereniging van Eigenaren inzien? Voor als je een appartement wilt kopen kun je hiermee zien of er bouwkundige gebreken zijn, of er geluidoverlast is en wat er speelt in het appartementencomplex.
  • Mag ik de asbestvrij-verklaring zien? Wanneer deze er niet is, is er waarschijnlijk ook geen asbestinventarisatie geweest. Zonder deze verklaring neem je het risico om voor honderden euro’s schade te hebben.
  • Wat is de staat van de fundering, het dak, kruipruime, kozijnen en de gevel? Als er iets vervangen moet worden kan dat een dure zaak worden.
huis bezichtigen, Hoe gedraag je je tijdens een huisbezichtiging?
Foto: Breno Assis