Mistlampen: wanneer mag je ze gebruiken?

CREDITS: Bigstock

Zo’n tachtig procent van alle 17-plussers heeft in Nederland een rijbewijs. En wanneer je je in het verkeer begeeft, blijkt dit bij een groot deel ook terecht. Wanneer het weer echter omslaat en er dichte miste ontstaat, wordt de snelweg al snel een drive thru editie van een billenschudfeest. De meeste mensen weten van gekkigheid niet welke verlichting ze moeten voeren bij mist. Daarom bij deze: zo gebruik je mistlampen.

Dit hoor je te doen bij mist

Mist in het verkeer is gevaarlijk. Je zicht is sterk verminderd en zeker wanneer je een mistbank in rijdt, moet je ineens gissen hoe dicht je op je voorganger zit. Als je voorganger weet hoe de mistlampen werken, dan heb je geluk. Alleen vaak doen mensen maar wat.

Typen mistlampen

Het is niet verplicht, maar ook overdag met autoverlichting rijden is aan te raden. Zonder deze in te schakelen zul je ook je mistverlichting niet aan de praat krijgen. Er bestaan twee soorten mistlampen, namelijk aan de voor- en achterkant. Iedere auto vanaf 1998 heeft mistverlichting achter, maar niet iedere auto heeft mistlampen aan voorkant. Aan de voorzijde zijn ze dan ook niet wettelijk verplicht. In onze buurlanden gelden er weer andere regels rondom mistverlichting.

De mistlampen aan de voorzijde zorgen ervoor dat je zelf meer zicht hebt. Ze schijnen extra fel en onder de  mist door op de weg waardoor je de lijnen beter kunt zien. De mistlamp aan de achterkant zorgt ervoor dat degene die achter je rijdt je goed kan zien. Deze is wettelijk wel verplicht.

Mistlampen - MANIFY (1)
Foto: Kris Lucas

Nu zet je de mistlampen pas aan

In Nederland mag je je mistlampen pas aanzetten bij dichte tot zeer dichte mist. Daarin geldt voor de mistlampen aan de voorkant dat je ze mag aanzetten vanaf minder dan 200 meter zicht. De mistlampen achter mogen pas aan als het zicht minder is dan 50 meter. Dus wanneer je bij een reflectorpaaltje rijdt en de volgende niet ziet, dan mag pas de mistverlichting achter aan.

Tijdens je rijlessen heb je geleerd wat al die icoontjes in de auto allemaal betekenen. Voor wie minder goed heeft zitten opletten, zo herken je je voor en achter mistlicht.

We beginnen aan de voorkant, mocht je mistlampen aan de voorkant hebben dan kun je ze herkennen door het koplampverlichtingsicoon met daardoorheen een kronkeltje. De streepjes wijzen naar beneden en wijzen dezelfde richting op al het icoon van je koplampen.

Het icoon voor je mistverlichting achter heeft hetzelfde kronkeltje, maar de streepjes wijzen recht naar achter. De lamp wijst dan ook zo fel naar achter, dat deze verblindend kan zijn. Het is daarom zaak deze pas aan te zetten als het zicht minder is dan 50 meter. De volgende bestuurder zal je dankbaar zijn.

Mistlampen-MANIFY-4
Foto: Bigstock
LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…