Zo geef je je outfit een 90’s touch

CREDITS: Force Majeure

Back to 90’s fashion: de trends van toen

Net zoals seizoenen, komen fashion trends om de zoveel tijd ook weer terug. De één is uiteraard meer welkom dan de ander. In het begin van de 10’s (noem je dat zo?) kwam de minimalistische 90’s fashion al terug in de ‘Normcore’-trend. Aangezien alles beter was in de Nineties, blikken we graag terug op de trends van toen. Ook om even vast te stellen hoeveel we er niet eens los gelaten hebben.

De volgende klassieke 90’s fashion trends kun jij makkelijk in je outfit verwerken.

De overall met één band

Deze trend wordt vaak terug geredeneerd naar The Fresh Prince of Bel-Air. Het gaat dan niet alleen om de ’tuinbroek’, maar de manier waarop deze gedragen moet worden. Je draagt één van de banden los, like you just don’t care.

Gecombineerd met een effen shirt, een paar Converse en de broekspijpen wat opgerold, is dit een go-to look voor een dagje in de stad. Loop je dan, het lang verloren broertje van Will Smith. Of die ene zoon die niemand kent.

90's fashion, Zo geef je je outfit een 90’s touch
Foto: Michael Weir

Hip-hop was dé 90’s fashion inspiratie

Vooral typerend voor de 90’s waren de trends die we overnamen van de hip-hop industrie. Veel hits uit die tijd worden ook wel gezien als ’toen hip-hop (of gewoon muziek) nog goed was’. De kleding was vaak baggy, luid en vooral heel stoer.

Jongeren droegen dan ook vaak oversized kleding. Denk aan de wijde witte shirts, die ook onder de overall zoals hiervoor genoemd, gedragen werden. Ook shirts met grote logo’s van populaire merken of artiesten werden veel gedragen. Als je dan heel stoer was, droeg je ook nog een lage baggy jeans waarbij je je onderbroek nog kon zien. De wanna-be rappers liepen dan in deze hip-hop outfits, met een slepend beentje of course. We worden er al nostalgisch van.

Oversized is zeker terug, maar we zijn blij dat de broeken niet meer in de knieholtes hoeven te hangen.

Als je denkt aan hip-hop, denk je ook aan de felle prints en kleuren. Een klassieker is de luipaard print die zowel mannen als vrouwen droegen. Luipaard print en golden chains waren het recept voor een artiest. Destijds moest je overigens ook nog wel een beetje kunnen zingen.

De luipaard- of panter print is weer prima te dragen op een casual manier. Zo zijn festival blousjes of zwembroeken vaak nog voorzien van de coole print.

https://www.instagram.com/p/B1XFb15APSS/

Deze ‘controversiële’ trend hebben we ook benoemd toen we het hadden over Normcore. Die trend was dan ook veel afgeleid van de 90’s fashion. Zoals we al eerder zeiden, blijft de fanny pack een lastig item ondanks dat deze nu al veel vaker gespot wordt op festivals.

Zoals deze trend destijds met de hip-hop stijl gecombineerd werd, was ook heel anders dan nu. De fanny packs waren wat minder sportief en strak bijvoorbeeld. Ze werden gedragen in verschillende uitvoeringen met kleuren en prints die erg contrasteerden met de rest van de outfit. Het was meer een statement item, waar we dit nu meer in de outfit willen laten opnemen.

Bovendien zal veel backlash ook wel komen door de naam van het item. Fanny pack klinkt gewoon niet heel aantrekkelijk. Als we terug gaan naar de naam belt bag of strap bag, zou dit handige accessoire misschien al een stuk meer gewaardeerd worden.

Tijdloze ripped jeans

Dit is een trend die dus eigenlijk nooit weg geweest is. De ripped jeans hebben een rijke geschiedenis in de mode. Voor de jaren ’70 werden ze eigenlijk vooral gezien als een teken van armoede. Destijds was je broek gescheurd, omdat je geen geld had voor een nieuwe.

Eind jaren ’80 begon men bewust distressed jeans te dragen als fashion statement. Dankzij de heavy metal en punk cultuur werd de trend geïntroduceerd in het straatbeeld. In de 90’s en 00’s werden de jeans uiteindelijk een alledaagse trend. Nu kun je ze dus dragen vrij van oordeel over je lievelingsmuziek. Je moeder of oma zal waarschijnlijk nog wel de neiging hebben om de gaten even voor je ‘op te lossen’.

Ruige boots

Wederom een vrij klassieke trend die nooit echt weg geweest is. Bijna iedereen heeft wel een paar van deze bad boys in zijn kast liggen. Bij de 90’s boots hebben we het overigens niet over de nette Chelsea bootsOm deze trend in je outfit te verwerken, ga je voor stoere boots. Denk aan schoenen van merken als Timberland of Dr. Martens.

Over het algemeen kun je deze boots met vrijwel alles dragen. Van een t-shirt tot een casual blouse met jeans. De schoenen kun je ook prima combineren met de ripped jeans voor een stoere look. De kunst is wel om er dan niet uit te zien alsof je net van een bouwval komt. Keep the rest clean.

90's fashion, Zo geef je je outfit een 90’s touch
Foto: Tom Sodoge
90's fashion, Zo geef je je outfit een 90’s touch
Foto: Taylor

De merken van de 90’s

Ook in de 90’s waren er verschillende merken die erg populair waren en de industrie domineerden. Deze merken waren vooral sportieve merken met veel oversized kleding. Denk aan merken als Fila, Supreme, Adidas en Kappa die goed te zien waren op witte shirts of trainingspakken. Ook grote hoodies, zoals van Champion, waren typerend voor de straatstijl. Van Nike (Air Jordan) en Reebok zag je bijvoorbeeld ook sportieve schoenen. Of je ging voor Timberland boots.

Inspiratie uit de 80’s

LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
Pusha T schuift aan de tafel van Louis Vuitton
Pharrell heeft als creatief directeur van Louis Vuitton ondertussen zijn hele entourage meegenomen naar het iconische modehuis. In zijn eerste campagne schitterde Rihanna in de spotlights, Jay-Z…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…