Heb je voedingssupplementen echt nodig?

CREDITS: Ksenia | Pexels

Wie de gemiddelde drogist binnenloopt komt al snel de enorme wand met allerlei potjes en pillen tegen. Vitaminepillen, poeders, preparaten en andere voedingssupplementen zouden allemaal bijdragen aan een gezond gestel. Maar is het nemen van bijvoorbeeld extra Vitamine D, ijzer of multi-actief-kerngezonde-man wel nodig?

Gezonder worden door een pilletje, het nut van voedingssupplementen

Gezond eten is belangrijk. Maar het lukt jou lang niet altijd om elke dag gezond en gevarieerd te eten. Het leven is druk en een oppiepertje is toch sneller gemaakt dan een allesomvattende schijf-van-vijf-maaltijd. Ondanks dat zijn voedingssupplementen niet per se de way to go wanneer je een dipje hebt.

Verantwoord eten

Wanneer je verantwoord en gevarieerd eet. heb je geen voedingssupplement nodig om je lichaam de voorzien van de nodige stofjes. Sommige groepen hebben echter wel af en toe wat extra’s nodig. Vegans kunnen bijvoorbeeld wel wat extra B12 gebruiken, omdat dit alleen in dierlijke producten zit. Ouderen die veel binnenzitten kunnen weer extra vitamine D gebruiken. Ook bij kinderen is deze vitamine extra belangrijk voor sterke botten. Sporters die dagelijks extreme prestaties moeten leveren hebben ook vaak wat extra’s nodig. De rest kan gewoon voldoende halen uit een gevarieerd dieet.

Voedingssupplementen / gevarieerd dieet - MANIFY (2)
Foto: Fathul Abrar

Voedingshypes

Dan zijn er nog allerlei voedselhypers die ons gezonde eetpatroon in de weg staan. Steeds minder mensen eten brood. Het zou namelijk ongezond zijn. Brood is echter een voedingsmiddel waar ons lichaam het nodige jodium uithaalt. Dit laat zien dat wanneer je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt, je juist baat kunt hebben bij het nemen van wat extra voedingssupplementen.

Zoveel mogelijk vitamines en mineralen uit voeding

Volgens Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk vitaminen haalt uit volwaardige voeding. De realiteit is echter dat de meeste mensen niet altijd gezond eten. En dan kan een extraatje geen kwaad.

Voedingssupplementen - MANIFY
Foto: Nathan Dumlao

Gezonde voeding in plaats van voedingssupplementen

Je kunt niet verwachten dat wanneer je leeft op diepvries pizza en frisdrank dat je lichaam dat in dank afneemt. Je kunt je dan suf slikken aan voedingssupplementen, maar deze zijn geen vervanging voor een gezond voedingspatroon. Ga daarom goed na of je je voedingspatroon kunt verbeteren in plaats van het bijslikken van supplementen.

Toch last van een flinke dip?

Mocht je toch last hebben van een flinke dip en je voedingsschema on point hebben dan kun je naar de huisarts voor een vitaminetest. Deze laat zien of alle vitamine-emmertjes in je lichaam voldoende gevuld zijn. Mocht dat niet zo zijn dan kun je ervoor kiezen een supplement te gaan nemen. Het slikken van een voedingssupplement van de Kruidvat werkt vaak net zo goed als een duur preparaat van een fancy webshop. Let daarbij altijd om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die staat er niet voor niets op. Een overschot aan bijvoorbeeld D kan je meer schade toebrengen dan je lief is. Baat het niet, dan schaadt het niet, gaat in dit geval dus zeker niet op.

oedingssupplementen HEADER - MANIFY
Foto: ready made
LEES OOK