De ultieme whiskytrip naar het maritieme Talisker op Isle of Skye

Het staat zo’n beetje op iedere reisbucketlist die ooit opgemaakt is: een trip naar Isle of Skye.

Dat is niet zonder reden. Hoge bergtoppen, ruige kliffen, groene valleien, watervallen en de wilde oceaan wisselen elkaar om de haverklap af. En over die oceaan, daar moeten we het over hebben. We zijn allemaal connected tot de longen van deze wereld, daar mogen we onszelf wel wat bewuster van worden. Toch?

Talisker Skye Summit

Jup. Daarom is World Oceans Day in het leven geroepen. En die hebben wij gevierd op een manier die we nooit meer vergeten: met de ziltige whisky’s van Talisker op het natuurwonder dat Isle of Skye heet, én met oceaanbewuste vrienden om ons heen.

Talisker x Finisterre

Onder de noemer Skye Summit én als onderdeel van de collab met Finisterre, het duurzame kledingmerk dat start waar land ophoudt, maakten we kennis met zeeverhalen die doorvertaald zijn in de merken. Want Isle of Skye, dat is Schotland op z’n best. Het verdichte eiland is ruig, wispelturig en zeestroomsterk qua natuurlijke schoonheden. Om er maar een voorbeeld aan te hangen: eerst genoten we bijna zonnebadend van een hike langs de ruwe kliffen en aten we oesters op Talisker Beach (op zijn 7,7 mijl van de distilleerderij) om daarna tussen de hagelstenen door het water in te duiken.

Tijdens het event was er altijd één ding in het achterhoofd: het belang van de oceanen influisteren. Want Talisker is Made By The Sea. Het klinkt bijna poëtisch, maar het is de zeestroomsterke slogan van de Schotse whiskymeesters. Daarbij zijn de wetsuits, heavy knits en andere essentials van Finisterre allemaal van topkwaliteit, en dat is born from a love for the sea. Nou, dan weet je ook direct waarom die twee merken elkaar hebben gevonden.

Made By The Sea

Talisker is dus Isle of Skye. En andersom. Het whiskymerk is (bijna letterlijk) Made By The Sea. De krachtige associaties die je legt bij het horen van Isle of Skye, worden versterkt als je weet waar de naam vandaan komt.  Het eiland werd door Noormannen ook wel Skuy (nevelig eiland), Skýey of Skuyö (wolkeneiland) genoemd. Klinkt toch net effe wat lekkerder, hè. Al is de traditionele Gaelische naam, An t-Eilean Sgitheanach, ook niet verkeerd.

Door dat soort wetenswaardigheden waarborgt Talisker alles waar hele boeken over geschreven zijn. Krachtige, rokerige smaken die zijn gevormd door de zee en regen. Het doet je denken aan een doorgewinterde zeiler met een verlopen anker op zijn rechterarm, mooiere verhalen dan menig TedTalk-spreker, een grijze, ruige baard én een oude, gele regenjas.

De magie van Talisker begint al met de distilleerderij die uitzicht heeft op de Cuillin Hills en trots staat aan de oevers van Loch Carport. Het is ver van de bewoonde wereld af, iets wat de mystiek ten goede komt. De verhalen die ze maken, zoals tijdens deze trip, vloeit over in de smaak: ruig, gepeperd, ziltig, turfachtig en rokerig. Met daarbij, per whisky verschillend, de juiste gevonden tonen van fruit.

Tijdens de diners, met bijvoorbeeld gegrilde zeebaars onder onze neus, kwamen de 10Y, 18Y en 25Y voorbij. Onder begeleiding van de prachtige woorden van Barry Nisbet, nipten we doordacht en de beschrijvingen die Barry maakte, zullen we nooit meer vergeten: ‘De 10Y is ondeugend en wil zichzelf laten zien aan de wereld. Hij is wat agressief op de tong en hij valt aan met zijn stevige karakter. Later merk je, bij de 18Y, dat de whisky wat rijker aan ervaring is. Hij is wat subtieler en de aroma’s zijn op een hoog level. Zo merk je dat de whisky volwassener is geworden en de goede snaren raakt. En dan de 25Y. Deze whisky heeft een heel leven achter zich. Hij heeft de grijze haren en dat proef je: volmaakt qua smaken en er wordt een levensverhaal verteld in je mond.’

Eén met het water

Om echt één te worden met het water voor World Oceans Day, sprongen we in het diepe . We blaasden onszelf nieuw leven door samen met de vrienden van Talisker en Finisterre bij 8 graden kopje onder te gaan. Maar wel met de zweminstructeur der zweminstructeurs: ultramarathonzwemmer Ross Edgley. De beste man heeft het record in handen van World’s Longest Sea Swim: hij zwom 2.860 km rond Groot-Brittannië in 157 dagen met 2,3 miljoen slagen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, zo lezen we in The Sun. Hij kwam thuis met 37 kwallensteken, een rottende tong, een gescheurde schouder, en een nekwond. Maar ja, als je dan de Colgate-witte glimlach van Ross ziet tijdens een diner in het Talisker x Three Cimneys-restaurant, dan weet je dat hij het allemaal voor lief neemt. Sterker nog, het is zijn liefde.

Nadat we met hem een ‘vuurdoop’ beleefden in de Schotse wateren, zochten we in dry robes de warmte op van onze vrienden bij het kampvuur. Het is precies het beeld dat je ziet in de geromantiseerde films, maar dan gewoon in real life.

Hotspots

Tijdens de meerdaagse trip maakten hotspot na hotspot mee qua natuur, maar we willen ook tweetal spots uitlichten in de categorie eat, sleep & drink. We sliepen namelijk in het benoemenswaardige Flodigarry Hotel en aten in het ongehoord goede Talisker x The Three Chimneys-restaurant.

Flodigarry Hotel 

Slapen aan de oceaan, in een klassiek Schots hotel. Mooier wordt het bijna niet. Het Flodigarry Hotel heeft alles wat je zoekt als je een Isle of Skye-trip op de planning hebt staan. Het hotel, in Nederlandse handen, heeft een toffe, rustieke bar die bomvol staat met goede whisky’s, en van de klassieke kamers krijg je bijna zelf een Schots accent. Tel daar het ultieme uitzicht, de hikes die je kunt maken rondom het hotel en het échte Full Scottish Breakfast op de kaart bij op, en je weet waar je aan toe bent.

Talisker x The Three Chimneys

Eén van onze dining spots was het Talisker x The Three Chimneys-restaurant, gelegen naast de Talisker Distillery. Het iconische fine dining-restaurant staat bekend om de lokale producten uit Skye, de duurzame relaties met de leveranciers en de gerechten die voor zichzelf spreken. Altijd puur en eerlijk. Bij de distilleerderij is het zusterrestaurant begonnen als pop-up, maar het lijkt erop dat-ie nog wel even blijft. Kan ook niet anders, want we waren ongekend onder de indruk van bijvoorbeeld de Whisky Barrel Smoked Lamb met Haggis en Mussel Ketchup.

, De ultieme whiskytrip naar het <strong>maritieme Talisker op Isle of Skye</strong>

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Talisker
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…