How to: de beste sushi maak je gewoon thuis

CREDITS: Unsplash | Louis Hansel

Jij hebt zin in een avondje thuisbezorgd, maar nog voordat je deze woorden hebt kunnen uitspreken heeft je vriendin al sushi in haar bestellijst staan. Weer een avond waarbij je bek in brand staat door de wasabi. En je ook nog eens een maandsalaris mag neerleggen voor eten met onhandige stokjes. Oke, de hoeveelheid wasabi doe je toch echt zelf. Maar aan dat maandsalaris van jou kunnen we wel wat doen. Want waarom maak je de sushi niet gewoon samen?

Samen sushi maken lukt altijd met dit recept

Het kost minder geld en je laat zien aan je chick dat jullie samen kunnen koken zonder ruzie te maken. Zelf sushi maken kan namelijk niet fout gaan. Wat ons betreft een echte win-win-situatie. Ik hoor je al denken… Zelf sushi maken dat gaat mij nooit lukken. Nou mannen als het met dit recept niet gaat lukken dan heb je officieel twee linkerhanden. Op het gebied van klussen én koken.

sushi
Foto: Louis Hansel

Let’s get started

Het belangrijkste onderdeel van goede sushi is het klaarmaken van de rijst. Vroeger in Zuidoost-Azië werd verse vis alleen maar verpakt in rijst om het langer te kunnen bewaren. Hierna gooide zij de rijst weg en aten ze alleen de vis. Toen deze techniek overwaaide naar Japan werd de rijst een onderdeel van het gerecht. De Japanners hebben uiteindelijk sushi zo gevormd naar hoe wij het nu kennen. Wist je trouwens ook dat bij sushi eten heel wat etiquette horen, dit kun je hier lezen.

Om sushi te kunnen maken heb je goede, smaakvolle rijst nodig. Maar hoe maak je dit traditionele ingrediënt in je eigen keuken? Hiervoor hebben wij een makkelijk recept voor je opgeschreven:

Ingrediënten voor 500 gr sushirijst

  • 500 gr sushirijst
  • 600 ml water
  • 6 el rijstazijn
  • 2 tl zeezout
  • 4 tl kristalsuiker

Om de rijst tot in de perfectie klaar te maken zal je hem eerst moeten afspoelen onder koud water. Gooi daarna alles in een pan met een flinke bodem water en laat ongeveer een kwartiertje staan, zodat de rijst het water kan opnemen. Voeg de 600 ml water toe aan de rijst en breng aan de kook. Laat die twee minuten op hoog vuur koken. Hierna nog eens 5 minuten op middelhoog vuur en 12 minuten op laag vuur.

Neem je pan van het vuur en leg er 15 minuten lang een schone theedoek op. Verwarm ondertussen je azijn met zout en suiker tot alles is opgelost. En laat dit afkoelen om het vervolgens voorzichtig door de rijst te scheppen.

sushi
Foto: Louis Hansel

Rollen maar

Nu dat je klaar bent met het bereiden van je rijst is het tijd om te gaan rollen. Om te beginnen heb je die groene bladeren nodig waar je de rijst inrolt, ook wel nori vellen genoemd. En natuurlijk een sushi rolmatje. Ingrediënten die veel worden gebruikt om de rijst te vullen zijn: zalm, tonijn, kip, krab, komkommer, mango en avocado.

Wanneer je aan de slag gaat is het handig als jij alles klaar hebt liggen. Leg je rolmatje met een stukje plastic folie neer, een nori vel, je rijst en alle ingrediënten. Om te beginnen bedek je iets meer dan de helft van je nori vel met rijst. Hierna leg je alle vullingen erin en rol je het zo strak mogelijk op. Klaar is Kees.

Denk jij dat je nu echt de sushi master bent dan hebben wij nog een uitdaging voor je, de Inside Out Roll:

LEES OOK