Zo maak je een steak a la Salt Bae

CREDITS: Emerson Vieira | Unsplash

Vegagerechten krijgen meer en meer macht. Eeuwig zonde, want vlees blijft toch écht het beste dat iemand kan overkomen. We willen benadrukken dat het goed is – als je zeven keer per week vlees eet – om iets minder vlees te eten, maar overdrijven is ook een vak.

Je hoort het vlees sissen op de kolen. Een sappige steak is in aantocht. Zo zacht dat ‘ie smelt op je tong. Daar word je toch gelukkig van? Het water loopt je nog net niet in de mond.

De steak van Salt Bae: the holy grail van vlees

Een goed stuk vlees is food porn pur sang. De beste gerechten maak je thuis, dus dit is hét moment om je mouwen op te stropen. Het is tijd om je innerlijke Salt Bae naar boven te halen.

Zout is namelijk pas zout als het Salt Bae’s onderarm heeft geraakt. Salt Bae, ofwel Nusret Gökçe, is een ware inspiratiebron als het gaat om steak bereiden. Hij is wereldwijd bekend om zijn vlees-skills en sierlijke manier van zout strooien. Hij is geliefd onder grote beroemdheden zoals Rihanna, Leonardo DiCaprio, Diddy, DJ Khaled, en Ben Affleck.

Zo maak je de steak

Oké, je gaat de steak maken. Dit heb je nodig:

  • Ribeye steak
  • Boter, véél boter
  • Knoflook
  • Avocado-olie
  • Peper
  • Zout, of course 
  • Een grill. Natuurlijk, je kan de steak ook in de pan bakken. Alleen mocht je het hebben: een grill krijgt de voorkeur.

Allereerst is het belangrijk om een goed stuk vlees in huis te halen. Een ribeye van een goede slager is perfect. Het stuk mag zeker wel 2 tot 3 centimeter dik zijn. Ribeye is gemarmerd met vet. Dit zorgt smaakpapillen die dansen van vreugde.

Voor je begint met bakken smelt je drie(!) pakjes boter. Ja, dat is veel, maar wacht maar tot je de steak proeft. De boter laat je rustig smelten. Let op: het mag niet gaan koken of bruin worden. Daarna zeef je de gesmolten boter in een pan. Deze boter zet je op een laag vuurtje. Voeg één teentje knoflook aan de boter.

Ondertussen kun je de steak verder gaan bereiden. Masseer de steak in met avocado-olie. Daarna bestrooi je de steak met peper en zout.

Nu het échte werk. Leg de steak op de grill of in de pan. Laat deze aan beide kanten een 1 à 2 minuten bakken op hoge temperatuur. Hierna snijd je de steak in reepjes. De steak moet vlamrood van binnen zijn en mooi bruin van buiten.

Vervolgens leg je wat geraspte knoflook op de reepjes. En giet je alle boter over de steak heen op een warm bord. Serveer de gehele steak op één groot bord met brood en eet samen met je vrienden. Sharing is caring. In het restaurant van Salt Bae wordt de steak aan tafel gesneden en de boter eroverheen gegoten.

Last but certainly not least: strooi op de Salt Bae-manier zout over de steak heen. En genieten maar.

Video’s Salt Bae

Bereidingswijze 

Deze Amerikaan (de video is ook lekker Amerikaans) laat zien hoe je steak bakt én hoe je de boter smelt. Hij gebruikt tenderloin in plaats van ribeye. Tenderloin is iets minder vet, dus onze voorkeur gaat uit naar ribeye.

Restaurant

Het restaurant Nusr-Et van de Turkse slager en chef-kok is extreem populair op Insta. Alle celebs willen zijn vlees proeven. Zijn video’s en gerechten worden dus ook wereldwijd gedeeld. Deze video laat zien wat ze aan tafel doen bij een restaurant van Salt Bae in Dubai:

Skills 

Salt Bae heeft skills. En dat laat hij maar al te graag zien. Daarom is hij ook zo groot geworden op social media. Hij deelt dagelijks video’s waarin de Turk laat zien hoe hij vlees bewerkt. Veel show, maar wel tof om naar te kijken:

LEES OOK