Tequila verdient meer aandacht dan alleen ’s nachts in de kroeg

CREDITS: Patrón Tequila

Tequila. De meeste Nederlanders krijgen bij dit woord vóór 1 uur ’s nachts braakneigingen en ná 1 uur ’s nachts hele foute, zelfoverschattende ideeën. En daar mogen we ons voor best voor schamen.

In Mexico wonen dik 129 miljoen mensen en zijn vrijwel allemaal gek op tequila. Reden genoeg om je af te vragen waarom het drank je zo geliefd is en waarom het ook in Nederland steeds hipper wordt?

Genieten van tequila

De voornaamste reden van de Nederlandse associaties met het drankje, is de goedkope bocht die je in après skitenten en lokale clubs krijg voorgeschoteld. A damn shame, want als je kwalitatieve tequila’s gaat proeven, kom je er pas écht achter wat je gemist hebt.

Patrón Tequila

Alle tequila’s worden in Mexico gemaakt, maar ook daar bestaat er een verschil in kwaliteit. Zo maakt Patrón, uit de Jalisco Highlands, écht goede tequila’s, waar zelfs Nederlanders van kunnen genieten.

Eén van de redenen dat de tequila’s van Patrón next level zijn, is dat ze puur met Weber Blue Agave werken van acht boerderijen in Jalisco. En vervolgens even verderop distilleren en bottelen op hun eigen state-of-the-art ‘hacienda’.

Het grote verschil is dat Patrón de agave slow cooked (79 uur!) in kleine steenovens op 92 graden Celsius. Wat een dure techniek is, maar je direct proeft. Het resultaat is een high end tequila, die de moeite waard is om extra geld aan uit te geven. En dus niet om achterover te gooien in een lokale bardancing. Daarnaast zijn alle flessen handgemaakt van 100% gerecycled glas, wat betekent dat er géén twee hetzelfde zijn!

Barrel aged

, Tequila verdient meer aandacht dan alleen ’s nachts in de kroeg

Reposado
Volgens de CRT-regelgeving in Mexico, die steng gehandhaaft wordt, mag een reposado niet langer dan een jaar in het vat gerijpt hebben, maar ook niet korter dan twee maanden. Patrón hanteert drie tot vijf maanden voor hun reposado. Het resultaat is en zachte, maar zoete en licht fruitige smaak, met een balans tussen verse agave en eikenhout. De afdronk is floraal en heeft vanille-tonen.

Añejo
De añejo heeft 12 tot 14 maanden gerijpt en heeft ook een zacht, zoete smaak. Hier proef je het eiken alleen een stuk sterker, gecomplimenteerd door vanille, rozijnen en honing. Doe je je best, dan zal je er zelfs meloen in terugproeven. De afdronk is rokerig en hint naar karamel.

Extra Añejo
Deze heeft zeker drie jaar in het vat gelegen, wat te zien is aan z’n donkere kleur. Trek je de van Portugees hout gemaakt kurk eraf, dan ruik je droog fruit, vanille en banaan. Proef je ‘m dan komt een fruitige smaak met noten van agave, honing en vanille naar boven. De nasmaak is vooral hout, vanille en droog fruit.

Patrón XO Café
Dit is een hele speciale tequila, gemaakt van een mix van Blue Weber Agave en Arabische koffiebonen. Het resultaat is een donkere tequila met een vers geroosterde koffiesmaak, met noten van chocolade, vanille en een zacht-droge afdronk.

Silver
De enige tequila van Patrón die niet gerijpt is en gelijk de fles in gaat, vandaar de doorzichtige kleur die je vast herkent van tequila. De Silver van Patrón is van hoogstaande kwaliteit en is de basis van vele gruwelijk lekkere cocktails. Net zoals de gerijpte tequila’s, overigens.

Deze niet gerijpte tequila heeft een citrus aroma, een zachte smaak en een peperige afdronk.

Zó, nu weet je waar je het over hebt, als je de volgende keer met je dronken gezicht tequila bestelt in de kroeg.

Voorafgaand aan MANIFY: Out of office bij RAW in Tilburg organiseerden we een proeverij met de tequila’s van Patron
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Patrón Tequila.