Must knows over het ontbijtbuffet in hotels

CREDITS: Charisse Kenion

Een hotelovernachting en een welverdiende vakantie zijn twee handen op één (volle) buik. In de ochtend schijnt de zon schijnt door het raam en er wacht een onbezorgde dag op je.

Om de dag vol energie te beginnen staat er een uitgebreid ontbijtbuffel voor je klaar. All you can eat of toch een gevalletje all you should NOT eat.

Hotels lopen te koop met het ‘luxe’ ontbijtbuffet

Het enige waar jouw energie naar uit hoort te gaan is ontspannen en het liften van je cocktail. Je gaat ervanuit de dag koninklijk te beginnen. Maar wat gaat er werkelijk allemaal schuil achter het ontbijt in een hotel? Is het overheerlijk en natuurlijk? Of is het eten waar je hond zijn neus nog niet eens voor ophaalt. De chef weet het antwoord. Jij straks ook.

Donuts, croissants, pancakes, ei, bacon en vaak zelfs desserts. Een ontbijtbuffet heeft vaak alles in huis wat je alleen op vakantie eet. Vanwege de luxe en vakantie-mindset, pakken de gasten groots uit bij het ontbijt. Maar is dat allemaal wel zo goed als hotels beweren? Wij deden een duit in het zakje.

Ontbijtbuffet
Foto: Maria Orlova

‘Roerei zonder ei graag’

Je kan haast geen ontbijtbuffet voor de geest halen waar geen scrambled eggs te vinden is. En daar is uiteraard een reden voor. Naast dat roerei geliefd is bij vele hotelgasten, geldt dit ook voor de chef. Een portie roerei gaat vaak gepaard met de knapperige bacon en worstjes die liggen te marineren in een zalig bruin vettig gloedje van boter en suiker. Ach, kan geen kwaad: het is immers vakantie. Roerei is een gezonde keuze dus een mooie compensatie.

Alleen roerei bij een ontbijtbuffet is helaas vaak net effe anders. Logisch, want vaak is het niet eens gemaakt van ei. Vaak gaan hotels voor roerei op basis van poeder. Naast het feit dat poeder een stuk goedkoper is dan tientallen verse eieren, is de chef ook binnen in no-time klaar. Alleen wat water bij de kant-en-klare poeder gooien en klaar is Kees. Eindresultaat: een veel te geel mengsel met weinig smaak.

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Hotels die wel een smakelijk en vers ontbijt weten voor te schotelen. Heeft het ontbijtbuffet van het hotel waar jij overnacht bijvoorbeeld gebakken eieren of een station waar eieren vers worden gemaakt? Dan heb je de smaak te pakken en start jij de dag met verse eieren en genoeg proteïne.

Hotel met ontbijtbuffet, maar geen buffet in zicht

Hotels proberen gasten zoveel mogelijk te voorzien van service en gemak. Een ontbijtbuffet is daar vrijwel altijd onderdeel van. Overal ter wereld adverteren hotels met een ontbijtbuffet. Vaak betekent dit na het boeken een uitgebreid ontbijt in het vooruitzicht om de vakantiekilo’s te stimuleren. Laat de weegschaal maar praten.

Resorts en toeristische hotels staan dan ook bekend om het gigantische buffet. Wanneer je boekt bij een kleiner- of zakelijker hotel, kun je echter tegen een verassing aanlopen. De verwachting van uitgebreid ‘ontbijtbuffet’ blijkt beperkt tot yoghurt, fruit en brood. Een prima ontbijt, maar niet waar je op had gehoopt. Voorkom een teleurstelling op je vakantiebestemming door vooraf goed te informeren, bijvoorbeeld door foto’s te bekijken en recensies te lezen.

ontbijtbuffet
Foto: Jill Sauve

Je buik vol, net als de afvalcontainer

De dag kan niet meer stuk wanneer je de ontbijtzaal binnen treedt. Je herkent het daarom vast wel dat je het bord net iets te enthousiast hebt volgeladen met de lokale delicatessen. Ondanks die heerlijke plak cake op je bord, krijg je geen hap meer door je keel. Om de vakantie niet door te brengen op het kleinste kamertje, verlaat je de ontbijtzaal en blijft al dat lekkers onaangeroerd achter.

Naast de borden en het ‘afval’ dat wordt achtergelaten door hotelgasten, komt het ontbijtbuffet zelf ook niet ongeschonden uit de strijd tegen voedselverspilling. Het hotel moet gedurende het gehele ontbijt gasten kunnen voorzien van een goed begin van de dag. De chef blijft het buffet volgooien, maar wanneer alle gasten de buikjes rond hebben, komt er niemand meer opdagen. Bewaren is niet mogelijk, waardoor de eindbestemming van het gehele buffet de prullenbak wordt. Zonde natuurlijk. De gouden tip geldt dan ook om een paar keer extra te lopen door kleinere porties op te scheppen. Zo blijft je eten langer vers én warm.

Vroeg je bed uit voor een vers ontbijt

Vakantie betekent ontspannen, tot rust komen en eindelijk eens uitslapen tot het zonlicht je ontwaakt. Echter is dit niet voor iedereen de vakantieplanning. Veel gasten zetten de wekker om zoveel mogelijk te kunnen zien, doen en ontdekken. Hotels spelen hier bijvoorbeeld op in met de openingstijden. Het ontbijt is meestal geopend vanaf 6 uur ’s ochtends en vaak tot 10 uur. Dit doen ze niet alleen voor de actievelingen, maar ook om gasten op het gemak te laten ontbijten.

Het ontbijt wordt ’s ochtends vers bereid waar de vroege vogels de vruchten van plukken. Terwijl jij nog onder de lakens je nachtrust probeert in te halen, ligt je ontbijt zich ondertussen te ontdoen van zijn versheid onder de warmtelampen. Wil je aanschuiven bij een vers ontbijt? Dan zal je toch eerder uit de veren moeten.

Andere gasten delen het ontbijt graag met je

Superattent toch? Vreemde vakantiegangers zorgen er met liefde voor dat jouw ontbijt niet aan elkaar blijft plakken en er niets van het buffet afvalt. Dit is lang niet alles. Hotelgasten hebben er ook een handje van over het buffet heen te hangen om hun bord op te scheppen. Als je eetlust hier al van verdwijnt kunnen we maar beter niet beginnen over het pakken en terugleggen van eten (ook met de handen) of het overdragen van bacteriën via tangen, kannen of deksels.

Zonder dat je erbij stilstaat is het ontbijtbuffet een plek waar hygiëne buitenspel staat. We kunnen dan ook wel stellen dat het flink onsmakelijk is om te bedenken wat er allemaal met je eten kan gebeuren.

ontbijtbuffet
Foto: Connor Danylenko

Cool ontbijt, geen koel ontbijt

Jij ligt te bakken in de zon, maar de eieren, worstjes, bonen of aardappels mogen ook marineren. De warmtelampen zorgen er namelijk voor dat het ontbijt op de juiste temperatuur blijft.

Maar hoe zit het met de (koffie)melk, kaas, vleeswaren, boter en yoghurt? Normaliter worden deze producten bewaard in een koele omgeving zoals de koelkast. Om deze producten alsnog koel te houden doen hotels een poging om via ijs of een koude ondergrond de producten vers te houden. Uit onderzoek van de voedsel en warenautoriteit blijkt dat de producten op deze manier helemaal niet op de correcte temperatuur worden gehouden. Hierdoor zouden de producten twee uur nadat ze op kamertemperatuur zijn geplaatst, niet meer geserveerd mogen worden.

Kijken we naar de openingstijden van het ontbijtbuffet, blijkt dit veel langer dan de geldende twee uur. Het gevolg hiervan is dat de producten niet meer eetbaar worden waardoor je mogelijk erg ziek kunt raken. Om dit te voorkomen kun je controleren of de producten daadwerkelijk koud worden gehouden. Bijvoorbeeld door echt op ijs te staan en niet op een gesmolten plas water. Zo voorkom je een buitenlands tripje naar de eerste hulp.

Tafeltje dekje

Ontbijten in een hotel gaat gepaard met medevakantiegasten of zakenlui die vervolgens snel het buffet verlaten om de werkvloer tijdig te betreden. In veel hotels is het ook mogelijk om aan te schuiven bij het ontbijt als men niet als gast heeft overnacht.

Hiermee verdienen hotels extra inkomsten, blijft er minder eten over en wordt het hotel ook populair onder de lokale bevolking. Sommige hotels zijn tegelijkertijd ook volledig aanwezig als restaurant. Hierdoor kan het zo zijn dat je denkt aan te schuiven, maar er geen tafel meer beschikbaar is. Check daarom goed bij het hotel of je altijd terecht kan, bijvoorbeeld door een plek te reserveren.

Een ontbijtbuffet is voor iedereen een genot en staat gelijk aan het échte vakantiegevoel. Na het lezen van deze feiten stap jij de volgende keer de ontbijtzaal binnen met de benodigde kennis waar je rekening mee kunt houden.

ontbijtbuffet, <strong>Must knows</strong> over het ontbijtbuffet in hotels
Foto: Dan Gold
LEES OOK
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
Weekend Desires #364
Weekend Desires #364
335. Daar zijn alweer aanbeland qua Weekend Desires-frequentie. En: het is nog steeds zo fijn als de eerste keer, toch? View this post on Instagram A post…