Dat brood je dik maakt is een mythe, zegt deze voedingscoach

CREDITS: Leti Kugler | Unsplash

Brood zou volgens heel wat sportfanaten een dikmaker zijn. Hartstikke ongeschikt voor de weg naar de ultieme body voor aankomende zomer. Dat sneetje brood kan je dus ook maar beter laten liggen. Die gaat namelijk niet passen in je voedingsschema. Althans, volgens die ene fanatiekeling in de sportschool. De vraag is: kan je hem wel geloven? Terwijl hij zijn woord nog altijd aan het verkondigen is als Judas, horen wij hele andere verhalen. Maakt brood je namelijk wel écht dik?

Feit of fabel: maakt brood je dik?

Daarvoor is de hulp ingeschakeld van voedingscoach Graeme Tomlinson. Om je gewicht op peil te kunnen houden wordt brood vaak geschrapt uit het voedingsplan. Als het niet geheel wordt verwijderd, dan wordt wit brood in ieder geval vervangen door bruin bruin.

In een Instagram post toont Tomlinson aan dat er geen verschil is tussen wit of bruin brood als je spreekt over het energiegehalte. Het is volgens hem namelijk onterecht om enkel het soort brood te vergelijken. Zelden wordt namelijk alleen een snee brood gegeten. Om een compleet beeld te krijgen zal daarom ook het broodbeleg meegeteld moeten worden.

Tomlinson legt daarom twee sneetjes brood naast elkaar: 40 gram bruin brood en 40 gram wit brood. Deze bevatten ieder 95 calorieën. De Amerikaanse voegt hier het geliefde peanut butter and jelly aan toe. Dit verdrievoudigt het totale calorieverbruik van beide sneetjes brood naar een totaal van 330 calorieën. Een ander voorbeeld van de voedingscoach toont aan dat een toevoeging van 10 gram boter aan een sneetje brood het totaal van 95 calorieën naar 180 calorieën brengt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🇬🇧Graeme Tomlinson (@thefitnesschef_) op

Calorie-variabele

Met andere woorden: brood dien je waar te nemen als een op zichzelf staand voedselproduct of calorie-variabele. Zo is de pindakaas, de jam en de boter ook een op zichzelf staande calorie-variabele. Vooral die eerste twee hebben veel invloed op het totaal aan calorieën. Die ene fitnessfreak kan je vanaf nu dus vertellen dat enkel brood je niet dik maakt. Hetgeen dat we aan ons brood toevoegen heeft invloed op je gewichtstoename. Houd die porties dan ook in balans en je voedingsschema hoeft niet zo pijnlijk te zijn als je dacht. Kan je vanavond weer met een gerust hart slapen.

maakt brood je dik, Dat brood je dik maakt is een mythe, zegt deze voedingscoach

LEES OOK