6 gezonde alternatieven voor je ochtendbakkie

CREDITS: MJ Tangonan | Unsplash

Er zijn eigenlijk twee soorten mensen. Mensen die na de wekker meteen het koffiezetautomaat een high-five geven én mensen die het gewoon niet lusten.

Misschien kan de eerste groep iets leren van de tweede groep, want hoewel koffie gezond kán zijn, is te veel nog nooit goed geweest. Daarom bij dezen: zes gezonde alternatieven voor je ochtendbakkie.

GÉÉn koffie om op te starten

Het is geen geheim dat sommigen zweren bij koffie in de ochtend. ‘Ik heb het gewoon nodig’, is een veelgehoorde uitspraak. Hoewel op dat moment een vleugje levensvreugde loskomt, is het misschien niet onverstandig om wat variatie aan te brengen. En dat doe je met deze vloeibare jongens.

Matcha thee

Een warme drank tegen je humeurige ochtendhoofd, daar word je blij van. Zéker als het een groen wondermiddeltje is. Thee van groene matcha is goed tegen ontstekingen, terwijl je dankzij het aminozuur toch een energie-oppepper krijgt. Niet alleen thee, maar ook melk gaat goed samen met de poeder van matcha.

koffie, 6 <strong>gezonde alternatieven</strong> voor je ochtendbakkie
Foto: Jason Leung

Citroenwater

In een handomdraai zorg je ervoor dat je warmer en frisser dan ooit tevoren aan de dag kan beginnen. Citroensap mengen met kokend water is je nieuwe favoriet. Het warme gevoel van het water in combinatie met het frisse van citroen is ideaal. En je weet: citroen heeft de nodige vitamines in zich.

Chicory koffie

De verse geuren en smaken van koffie zijn inderdaad verleidelijk genoeg om ‘m niet te bedanken voor zijn diensten. Een afscheid is ook helemaal niet nodig, Chicory is je redding, want de chicorywortel is door zijn geur, smaak en kleur hét meest vergelijkbare alternatief. Het mooie is: je krijgt het totaalplaatje van koffie, maar dan zonder de vloedgolf aan cafeïne.

Kombucha

Kombucha is een perfecte optie om het koffieautomaat wat vaker te laten voor wat het is. De frisse, warme en fruitige smaak van dit drankje is niet alleen verfrissend, maar ook voedzaam in overmaten. Je krijgt antioxidanten en vitamine B binnen in overvloed, waardoor je lichaam niet alleen zijn gezondheid op peil houdt, maar mentaal ook zijn werk doet. De vitamines zorgen voor een aanmaak van energie, zodat cafeïne uit de mode raakt.

koffie, 6 <strong>gezonde alternatieven</strong> voor je ochtendbakkie
Foto: Gereaud Pfeiffer

Appel

‘An apple a day keeps the docters away‘ horen we al jarenlang, dus waarom beginnen we er niet mee in de ochtend? Onderzoek wijst uit dat een appel je ook goed uit je slaap kan ontwaken. Het fruitsuiker en de zure smaak zorgt er namelijk voor dat je lichaam op een vriendelijke en natuurlijke manier energie binnenkrijgt. Hierdoor krijg je direct vitamines en energie binnen, terwijl je moeheid buiten de deur houdt en je bloedsuikerspiegel in toom blijft.

Verse sap of smoothie

Er zijn tal van smoothies of sappen om direct de nodige groentes en fruit binnen te krijgen. Waar sommige sappen licht bewerkt kunnen zijn, is het maken van je eigen creatie in een handomdraai gebeurd. Naast dat het goed voor je gezondheid is, knap je er ’s ochtends ook flink van op. De vitamines worden omgezet in energie voor je lichaam, terwijl de glucose in het fruit goed voor je brein is. Voordelen genoeg dus om de switch van koffie naar een sappie te maken.

koffie, 6 <strong>gezonde alternatieven</strong> voor je ochtendbakkie
Foto: Valeria Ushakova