Exclusieve Schotse whisky tasting: join us @ The Art of Drinks

Whisky komt in vele soorten en maten en van over de hele wereld. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben een tijdje in een vat gezeten. Maar toch blijft Schotland de heilige graal als het neerkomt op oude whisky.

The Art of Drinks whisky tasting

Daarom hebben we een lijstje van de meest bijzondere Single Malts opgesteld, die je een dikke € 10.000 zouden kosten om allemaal te kopen. Als je ze überhaupt nog kunt kopen….

Maar wij hebben goed nieuws. Op zaterdag 29 oktober kun jij één van de twintig gelukkigen zijn die ze mag proeven tijdens een tasting ter waarde van €120 per persoon. .Via MANIFY kun je een plekje bemachtigen in de line-up om deze unieke whiskybeleving bij te wonen. Deze crème de la crème van tastings vindt plaats tijdens hét drankevent van Nederland: The Art of Drinks. Naast deze tasting zijn er nog meer dan 1000 verschillende dranken die staan te wachten op jou. Of ja, dat is misschien wel een beetje veel van het goede.

Onderaan het artikel check je hoe je in de line-up terechtkomt. Maar eerst gaan we de whisky’s haarfijn uitleggen, want dan wil je voor de volle 100% hierbij zijn.

Rosebank 31 Years old – €2.400

Weinig zaken spreken zo tot de verbeelding als whisky van een distillery die niet meer bestaat. Rosebank is er hier een van en die droeg de onofficiële titel “King of the Lowlands”. Nu snappen we dat jij jezelf ook als king op Lowlands hebt gedragen, maar deze gaat toch een tandje dieper. In 1993 sloten de deuren van Rosebank, omdat het toen al een tijdje net zo lekker ging met de whiskymarkt. Inmiddels weten we dat Single Malt aan een onstuitbare opmars bezig is en kunnen we verheugd melden dat momenteel hard gebouwd wordt aan een nieuwe distillery.

Van deze 31 jaar oude Rosebank zijn wereldwijd slechts 4.350 flessen beschikbaar, tegen de lieve prijs van € 2.400. De rijping heeft 62 % op refill sherry butts en 38 % refill bourbon hogsheads plaatsgevonden.

, Exclusieve Schotse whisky tasting: <strong>join us @ The Art of Drinks</strong>
Foto: Rosebank

Loch Lomond 30 years old – €600

Het bijzondere van deze distillery is dat deze precies op de grens van de Lowlands en de Highlands ligt. Loch Lomond is vernoemd naar het meer waar de distillery vlakbij ligt. Deze 30 jaar oude expressie heeft een prachtige neus vol honing, perzik, meloen en kaneel. In de mond volgt een heerlijke explosie van smaken, van ananas en gember tot groen fuit, kiwi en limoen.

Littlemill 29 years old Private Cellar Collection €3.000

Ook Littlemill is een zogenaamde Ghost Distillery, een distilleerderij die niet meer bestaat. Het gerucht gaat dat dit de oudste distillerij was van Schotland. Maar dat kan helaas niet meer op waarheid worden gecheckt. Wij moeten het dus doen met wat ervan over is: de whisky. De oude distilleerderij brandde in 2004 af, maar een deel van de voorraad is gelukkig bewaard gebleven.

, Exclusieve Schotse whisky tasting: <strong>join us @ The Art of Drinks</strong>
Foto: Littlemill

Glen Scotia 25 years old – €650

Deze distilleerderij werd in 1832 opgericht en is 1 van de 3 distilleerderijen op Campbelltown. In de Victoriaanse tijdperk was deze kleine regio het epicentrum van de whiskyindustrie. Het gebied is uniek te noemen door de licht ziltige smaak, waardoor het is geclassificeerd als éen van de vijf whiskyarea’s in Schotland. Vorig jaar werd deze 25 jaar oude Glen Scotia uitgeroepen tot Best In Show Whisky in de World Spirits Competition.

The Glenturret 30 years old 2020 – €1.900

In 1763 werd deze distillery opgericht en is daarmee de oudste nog werkende distilleerderij van Schotland. Het is een prachtige plek, die jaarlijks door tienduizenden whiskyliefhebbers wordt bezocht. In 2019 werd deze distillery overgenomen door nieuwe eigenaren. Deze name een kleine selectie vaten en brachten deze nog een jaar onder in Europese sherryvaten. Het resultaat kun je proeven in deze 30 jarige Glenturret, die tonen van tropischh fruit, vanille, appel en peer heeft.

, Exclusieve Schotse whisky tasting: <strong>join us @ The Art of Drinks</strong>
Foto: The Glenturret

Tomintoul Five Decades Whisky – €500

Voor de 50e verjaardag van dit merk werden door Master Distiller Robert Fleming vaten geselecteerd uit elk decennium. Met slechts 5230 flessen is dit een bijzondere release die thuishoort in de collectie van de echte liefhebber. Ruim een jaar duurde het om een goede bron te vinden voor het zuiverste water. Die werd gevonden in het dorp Tomintoul, wat meteen ook de naam werd van dit huis.

Old Pulteny Single Malt 25 years old – €425

Deze distillery is één van de meest noordelijk gelegen distilleerderijen van het Schotse vasteland. Door de ligging aan de zee en de unieke distilleerketels barst deze single malt van kracht en is doordrenkt van de zee. Deze single malt heeft maar liefst een kwart eeuw in de verkwikkende zeelucht van de kust van Caithness mogen rijpen. Het eerste deel van de rijping vond plaats in Amerikaans eiken, het tweede deel in Spaans eiken voor kruidige zoetheid.

En nu wil jij deze jongens proeven. Dat kun je dus doen tijdens The Art of Drinks op 29 oktober in de Gashouder op de Westergas, Amsterdam. Via MANIFY kun je een ticket kopen, mét korting. Dat doe je met de code MANIFY22. En als je bij de eerste twintig ticketkopers zit, dan ben jij bij deze unieke tasting aanwezig. Ben je net te laat, dan maken we alsnog bij met een bijzonder glas whisky. The Art of Drinks stelt je op de hoogte van je plekkie!

Hier kun je jouw ticket én dus unieke tasting scoren. Don’t forget: MANIFY22 is je helpende hand

, Exclusieve Schotse whisky tasting: <strong>join us @ The Art of Drinks</strong>
Foto: Ming Chao